chorobowe a prawo Holenderskie! |
Autor |
Wiadomość |
szybki_2004
Poczatkujacy
Wiek: 55 Dołączył: 08 Lis 2006 Posty: 16 Skąd: Częstochowa\Hoorn
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 2:47 pm chorobowe a prawo Holenderskie!
|
|
|
Witam,mam taki problem i pytanie zarazem.Jestem w NL już od kilku lat,pracuje już na drugim kontrakcie rocznym w obecnej firmie który jest ważny do kwietnia 2010 r.Od ponad roku zacząłem (pracując w tej firmie) utykać na lewą nogę.Po różnych badaniach okazało się że jest to martwica głowy kości udowej.W takim przypadku jest konieczna tylko operacja wstawienia endoprotezy.Leczę sie u specjalisty ortopedy w NL,poczytałem trochę o mojej chorobie i znalazłem nową metodę operacji która jest stosowana przy tego rodzaju schorzeniu tzw kapoplastyka.Ortopeda w NL odmówił mi takiej operacji najprawdopodobniej dlatego że nigdy tego nie robił. Przyjechałem więc na urlop do polski i mam umówiony termin operacji na marzec 2010r.
A moje pytanie jest: czy będąc na chorobowym pracodawca może zerwać ze mną kontrakt czyli mnie zwolnić??,i czy w okresie kiedy będę miał operację tj marzec 2010 (koniec kontraktu -kwiecień 2010) i po operacji co najmniej 2 miesiące nie będę mógł pracować (rehabilitacja) czy może mnie też zwolnić nie przedłużając mi kontraktu.Nadmienię że w tym okresie nie będę w NL i nie będę mógł podpisać żadnych dokumentów
Nie wiem ile jeszcze będę miał siły pracować ,utykam i to bardzo,nie mogę sie w ogóle schylić (pracuje fizycznie),mięśnie zanikają na chorej nodze,kręgosłup się wykrzywia.
Za wszelkie informacje z góry BARDZO DZIĘKUJĘ.Pozdrawiam serdecznie
Mariusz |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 7:00 pm
|
|
|
Jezeli zachorujesz w marcu a kontrakt masz do konca kwietnia, to poprostu kontrakt Ci wygasnie i nie otrzymasz nastepnego. Nikt nie przedluza kntraktu z osoba na chorobowym. Na chorobowym mozesz byc 2 lata. Radzilabym jednak przestrzegac terminu wezwan do lekazy ARBO, bo to oni decytuja czy jestes juz zdolny do pracy czy jeszcze nie, oni decyduja tez czy przejdziesz na patna rente. |
|
|
|
|
szybki_2004
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 9:07 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedź,czyli mam rozumieć ,że jak teraz pójdę na chorobowe to do końca kontraktu nie mają prawa mnie zwolnić,tym bardziej że chorobowe jest w 100% uzasadnione,ból jest tak duży że nie mogę chodzić (chodzę o kulach) a co dopiero pracować.Oczywiście ból był wcześniej ale mniejszy i stopniowo się nasilał i teraz jest tragicznie. |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 10:09 pm
|
|
|
Prawo jest takie, ze pracodawca nie moze cie zwolnic, gdy przebywasz na chorobowym, jesli masz kontrakt staly. Problem w tym, ze masz kontrakt czasowy, ktory wygasa miesiac po terminie operacji, wiec pracodawca nie ma obowiazku go przedluzac.
Swoja droga, zasiegnelabym porady prawnej (juridisch lokket - za darmo) w tej sprawie.Wez ze soba swoj kontrakt. Czesto jest tak, ze po dwoch latach ciaglej pracy w danej firmie, nawet na 3-miesiecznych przedluzanych wciaz umowach, masz prawo do kontraktu stalego. Jest tez tak, ze pracodawcy sa zobowiazani do integrowania pracownika niezdolnego do wykonywania pracy, i moga go zwolnic jedynie za porozumieniem stron i tylko wtedy, gdy pozostaje on niezdolny do pracy dluzej niz 114 tygodni(2 lata) i pracodawca nie jest w stanie zapewnic mu stanowiska odpowiadajacego jego mozliwosciom. No, ale to sa przywileje dla kasty tych ze stalymi kontraktami...
A jaka jest praktyka, to wszyscy wiemy.
W kazdym razie, jesli w tej chwili pojdziesz na chorobowe, to do kwietnia 2010 jestes kryty. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 8:19 pm
|
|
|
W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 12:23 am
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy. |
A dlaczego nie z biurem pracy????? Biuro pracy zglasza chorobe pracownika do UWV i pracownik dostaje tak samo chorobowe jak na kontrakcie bezposrednim z pracodawca. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 9:09 am
|
|
|
Jedrzejowi chyba chodzilo o ilosc kontraktow tymczasowych po ktorych trzeba dac kontrakt staly |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 5:50 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | jedrzej2225 napisał/a: | W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy. |
A dlaczego nie z biurem pracy????? Biuro pracy zglasza chorobe pracownika do UWV i pracownik dostaje tak samo chorobowe jak na kontrakcie bezposrednim z pracodawca. | Bo jak masz kontrakt przez biuro pracy to często jest to kontrakt zerogodzinny,czyli nie pracujesz nie zarabiasz.Czyli biuro miga się od wszystkiego. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 7:40 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | jedrzej2225 napisał/a: | W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy. |
A dlaczego nie z biurem pracy????? Biuro pracy zglasza chorobe pracownika do UWV i pracownik dostaje tak samo chorobowe jak na kontrakcie bezposrednim z pracodawca. | Bo jak masz kontrakt przez biuro pracy to często jest to kontrakt zerogodzinny,czyli nie pracujesz nie zarabiasz.Czyli biuro miga się od wszystkiego. |
Warunkiem osiagniecia praw do zasilku chorobowego jest przepracowanie 26 tygodni.
Biuro ma obowiazek zglosic Twoje chorobowe do UWV. Nawet posiadajac kontrakt na 0 godz, masz prawo do chorobowego. Biuro po chorobowym moze nie przyjac Cie z powrotem do pracy ale nie ma prawa pozbawic Cie prawa do chorobowego. |
|
|
|
|
szybki_2004
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 4:33 pm
|
|
|
dziękuję za wszystkie odpowiedzi,powiem tak: pracuję już na drugim kontrakcie bezpośrednio u pracodawcy,pierwszy był półroczny,a teraz mam roczny,wcześniej pracowałem przez 1 rok w tej firmie ale przez biuro pracy.
Mam teraz jeszcze inne pytanie?,czy mogę się starać o odszkodowanie za utracone zdrowie.Pierwszy ból pojawił sie w tej firmie gdzie pracuje obecnie 1,7 roku temu,pracowałem wtedy w ekstremalnych warunkach w mroźni przy -25 stopni C.Pracowałem w tych warunkach przez 7 miesięcy ,6 dni w tygodniu po 8 godzin.Jeżeli tak to gdzie powinnem się najpierw zgłosić,a może ktoś zna jakiegoś adwokata co umie po polsku,bo ja nie znam Holenderskiego a angielski słabo,za wszelkie info z góry dziękuje,pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 7:00 pm
|
|
|
Tu w NL nie ma zadnych odszkodowan zdrowotnych. A tym bardziej ze twoja choroba jest niezalezna od pracy.( nie jest spowodowana wykonywana praca )
http://www.klinika.net.pl...ow/perthesy.pdf tu masz dokladny opis choroby co i z jakiego powodu.
Czytajac wszystko mozna zresumowac w ten sposob. Pracodawca ciebie nie moze wywalic z pracy jesli jestes chory lub na chorobowym . Ale jesli sie kontrakt konczy nie ma obowiazku dac ci trzeciego kontraktu czyli go przedlozac.
A jesli zagrasz z nim w jajo i nie powiadomisz go o tej sytuacji ( zdrowotnej ) a umyslnie poczekasz z operacja i innymi zabiegami do przedlozenia twojego kontraktu , pracodawca moze (po udowodnieniu ze bylo to umyslne postepowanie )cie zwolnic lub zrobic ci wielkie problemy .
[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 7:02 pm ]
Moja rada rozeznaj sie jakie plany ma co do ciebie twoj pracodawca i jak by potraktowal twoja sytuacje odnosnie do nastepnego kontraktu. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
szybki_2004
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 5:36 pm
|
|
|
Witam ponownie,dziękuję wszystkim jeszcze raz za wszelkie informacje i odpowiedzi
Mam takie jeszcze pytanko:czy jak już nie będę miał kontraktu,bo mi go nie przedłużą,to czy nadal będę mógł chorować i będę miał za to płacone?? (bo z tego co wiem to nie będzie mi płacił zakład pracy) i czy mogę być w tym czasie w Polsce czy muszę być w NL.Pobyt w Polsce -to mam na myśli okres kiedy będę miał operacje i później rehabilitacje (to będzie ok 3 miesięcy) i nie będę mógł w tym czasie wstawiać się na wizyty do tych lekarzy ARBO. Za wszelkie informacje z góry Bardzo Dziękuje.Pozdrawiam Serdecznie . Mariusz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 6:29 pm
|
|
|
Szybki a jak masz to zalatwione z Ubezpieczeniem ??? placi ci ta operacje w PL czy pokrywa to polskie ubezpieczenie ?
Pozatym w kazdym przypadku jak masz czy chorobowe za ktore tu dostajesz kaske masz obowiazek tu byc obecnym i podac adres gdzie mogze przyjsc ktos z ARBO na kontrole .
A tak na koniec to poradze ci sie z tym pytaniem wybrac do twojego konsulenta w UWV bo co urzad to i obyczaj |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
szybki_2004
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 2:23 pm
|
|
|
Operację będę miał wykonywaną na polskie ubezpieczenie, na NFZ,poczytałem też trochę na forum i znalazłem użytkownika,który dostaje chorobowe z UWV,nie przebywając w NL, jest w PL i tam się leczy (http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=65568&sid=e8380d08e55901d65fc98933ab26846b), także może mnie też to obejmie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 7:52 pm
|
|
|
szybki_2004, ci przytocze je odpowiedz i przeczytaj ja dokladnie.
manienka napisał/a: | Witam
nie wiem czy to dotyczy tez jak sie jest bezrobotnym?
Ja jestem po wypadku w pracy i otrzymuje, leczac sie w Polsce pieniadze z UWV
a to odpowiednik naszego ZUS-u.
Pozdrawiam |
Ona miala wypadek w pracy w NL a ty na wlasne zyczenie podajesz sie opreacji w PL z Polskiego ubezpieczenia , twoja choroba nie ma nic a nic wspolnego z ryzykiem zawodowym czy jakims urazem lub wypadkiem w pracy. Na wlasne zyczenie idziesz na urlop w ostatniej fazie kontraktu by sie zoperowac w PL , znajac konsekwencje w zwiazku z kontraktem . Nie kombinuj juz jak wol pod gore ..... |
|
|
|
|
|