NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chorobowe a prawo Holenderskie!
Autor Wiadomość
szybki_2004 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 2:47 pm   chorobowe a prawo Holenderskie!

Witam,mam taki problem i pytanie zarazem.Jestem w NL już od kilku lat,pracuje już na drugim kontrakcie rocznym w obecnej firmie który jest ważny do kwietnia 2010 r.Od ponad roku zacząłem (pracując w tej firmie) utykać na lewą nogę.Po różnych badaniach okazało się że jest to martwica głowy kości udowej.W takim przypadku jest konieczna tylko operacja wstawienia endoprotezy.Leczę sie u specjalisty ortopedy w NL,poczytałem trochę o mojej chorobie i znalazłem nową metodę operacji która jest stosowana przy tego rodzaju schorzeniu tzw kapoplastyka.Ortopeda w NL odmówił mi takiej operacji najprawdopodobniej dlatego że nigdy tego nie robił. Przyjechałem więc na urlop do polski i mam umówiony termin operacji na marzec 2010r.
A moje pytanie jest: czy będąc na chorobowym pracodawca może zerwać ze mną kontrakt czyli mnie zwolnić??,i czy w okresie kiedy będę miał operację tj marzec 2010 (koniec kontraktu -kwiecień 2010) i po operacji co najmniej 2 miesiące nie będę mógł pracować (rehabilitacja) czy może mnie też zwolnić nie przedłużając mi kontraktu.Nadmienię że w tym okresie nie będę w NL i nie będę mógł podpisać żadnych dokumentów
Nie wiem ile jeszcze będę miał siły pracować ,utykam i to bardzo,nie mogę sie w ogóle schylić (pracuje fizycznie),mięśnie zanikają na chorej nodze,kręgosłup się wykrzywia.
Za wszelkie informacje z góry BARDZO DZIĘKUJĘ.Pozdrawiam serdecznie

Mariusz

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 7:00 pm   

Jezeli zachorujesz w marcu a kontrakt masz do konca kwietnia, to poprostu kontrakt Ci wygasnie i nie otrzymasz nastepnego. Nikt nie przedluza kntraktu z osoba na chorobowym. Na chorobowym mozesz byc 2 lata. Radzilabym jednak przestrzegac terminu wezwan do lekazy ARBO, bo to oni decytuja czy jestes juz zdolny do pracy czy jeszcze nie, oni decyduja tez czy przejdziesz na patna rente.

szybki_2004 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 9:07 pm   

Dzięki za odpowiedź,czyli mam rozumieć ,że jak teraz pójdę na chorobowe to do końca kontraktu nie mają prawa mnie zwolnić,tym bardziej że chorobowe jest w 100% uzasadnione,ból jest tak duży że nie mogę chodzić (chodzę o kulach) a co dopiero pracować.Oczywiście ból był wcześniej ale mniejszy i stopniowo się nasilał i teraz jest tragicznie.

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 10:09 pm   

Prawo jest takie, ze pracodawca nie moze cie zwolnic, gdy przebywasz na chorobowym, jesli masz kontrakt staly. Problem w tym, ze masz kontrakt czasowy, ktory wygasa miesiac po terminie operacji, wiec pracodawca nie ma obowiazku go przedluzac.

Swoja droga, zasiegnelabym porady prawnej (juridisch lokket - za darmo) w tej sprawie.Wez ze soba swoj kontrakt. Czesto jest tak, ze po dwoch latach ciaglej pracy w danej firmie, nawet na 3-miesiecznych przedluzanych wciaz umowach, masz prawo do kontraktu stalego. Jest tez tak, ze pracodawcy sa zobowiazani do integrowania pracownika niezdolnego do wykonywania pracy, i moga go zwolnic jedynie za porozumieniem stron i tylko wtedy, gdy pozostaje on niezdolny do pracy dluzej niz 114 tygodni(2 lata) i pracodawca nie jest w stanie zapewnic mu stanowiska odpowiadajacego jego mozliwosciom. No, ale to sa przywileje dla kasty tych ze stalymi kontraktami...
A jaka jest praktyka, to wszyscy wiemy.
W kazdym razie, jesli w tej chwili pojdziesz na chorobowe, to do kwietnia 2010 jestes kryty.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 8:19 pm   

W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy.

Jagoda97 

Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 12:23 am   

jedrzej2225 napisał/a:
W warunek że ten kontrakt jest bezpośredni a nie jest to kontrakt z biurem pracy.

A dlaczego nie z biurem pracy????? Biuro pracy zglasza chorobe pracownika do UWV i pracownik dostaje tak samo chorobowe jak na kontrakcie bezposrednim z pracodawca.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 9:09 am   

Jedrzejowi chyba chodzilo o ilosc kontraktow tymczasowych po ktorych trzeba dac kontrakt staly :039:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 5:50 pm   

Jagoda97 napisał/a:
jedrzej2225 napisał/a:

A dlaczego nie z biurem pracy????? Biuro pracy zglasza chorobe pracownika do UWV i pracownik dostaje tak samo chorobowe jak na kontrakcie bezposrednim z pracodawca.
Bo jak masz kontrakt przez biuro pracy to często jest to kontrakt zerogodzinny,czyli nie pracujesz nie zarabiasz.Czyli biuro miga się od wszystkiego.

Jagoda97 

Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 7:40 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Jagoda97 napisał/a:
jedrzej2225 napisał/a:

Bo jak masz kontrakt przez biuro pracy to często jest to kontrakt zerogodzinny,czyli nie pracujesz nie zarabiasz.Czyli biuro miga się od wszystkiego.

Warunkiem osiagniecia praw do zasilku chorobowego jest przepracowanie 26 tygodni.
Biuro ma obowiazek zglosic Twoje chorobowe do UWV. Nawet posiadajac kontrakt na 0 godz, masz prawo do chorobowego. Biuro po chorobowym moze nie przyjac Cie z powrotem do pracy ale nie ma prawa pozbawic Cie prawa do chorobowego.

szybki_2004 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 4:33 pm   

dziękuję za wszystkie odpowiedzi,powiem tak: pracuję już na drugim kontrakcie bezpośrednio u pracodawcy,pierwszy był półroczny,a teraz mam roczny,wcześniej pracowałem przez 1 rok w tej firmie ale przez biuro pracy.
Mam teraz jeszcze inne pytanie?,czy mogę się starać o odszkodowanie za utracone zdrowie.Pierwszy ból pojawił sie w tej firmie gdzie pracuje obecnie 1,7 roku temu,pracowałem wtedy w ekstremalnych warunkach w mroźni przy -25 stopni C.Pracowałem w tych warunkach przez 7 miesięcy ,6 dni w tygodniu po 8 godzin.Jeżeli tak to gdzie powinnem się najpierw zgłosić,a może ktoś zna jakiegoś adwokata co umie po polsku,bo ja nie znam Holenderskiego a angielski słabo,za wszelkie info z góry dziękuje,pozdrawiam wszystkich

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 7:00 pm   

Tu w NL nie ma zadnych odszkodowan zdrowotnych. A tym bardziej ze twoja choroba jest niezalezna od pracy.( nie jest spowodowana wykonywana praca )
http://www.klinika.net.pl...ow/perthesy.pdf tu masz dokladny opis choroby co i z jakiego powodu.

Czytajac wszystko mozna zresumowac w ten sposob. Pracodawca ciebie nie moze wywalic z pracy jesli jestes chory lub na chorobowym . Ale jesli sie kontrakt konczy nie ma obowiazku dac ci trzeciego kontraktu czyli go przedlozac.
A jesli zagrasz z nim w jajo i nie powiadomisz go o tej sytuacji ( zdrowotnej ) a umyslnie poczekasz z operacja i innymi zabiegami do przedlozenia twojego kontraktu , pracodawca moze (po udowodnieniu ze bylo to umyslne postepowanie )cie zwolnic lub zrobic ci wielkie problemy .

[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 7:02 pm ]
Moja rada rozeznaj sie jakie plany ma co do ciebie twoj pracodawca i jak by potraktowal twoja sytuacje odnosnie do nastepnego kontraktu.

szybki_2004 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 5:36 pm   

Witam ponownie,dziękuję wszystkim jeszcze raz za wszelkie informacje i odpowiedzi

Mam takie jeszcze pytanko:czy jak już nie będę miał kontraktu,bo mi go nie przedłużą,to czy nadal będę mógł chorować i będę miał za to płacone?? (bo z tego co wiem to nie będzie mi płacił zakład pracy) i czy mogę być w tym czasie w Polsce czy muszę być w NL.Pobyt w Polsce -to mam na myśli okres kiedy będę miał operacje i później rehabilitacje (to będzie ok 3 miesięcy) i nie będę mógł w tym czasie wstawiać się na wizyty do tych lekarzy ARBO. Za wszelkie informacje z góry Bardzo Dziękuje.Pozdrawiam Serdecznie . Mariusz

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 6:29 pm   

Szybki a jak masz to zalatwione z Ubezpieczeniem ??? placi ci ta operacje w PL czy pokrywa to polskie ubezpieczenie ?
Pozatym w kazdym przypadku jak masz czy chorobowe za ktore tu dostajesz kaske masz obowiazek tu byc obecnym i podac adres gdzie mogze przyjsc ktos z ARBO na kontrole .
A tak na koniec to poradze ci sie z tym pytaniem wybrac do twojego konsulenta w UWV bo co urzad to i obyczaj :)

szybki_2004 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 23, 2009 2:23 pm   

Operację będę miał wykonywaną na polskie ubezpieczenie, na NFZ,poczytałem też trochę na forum i znalazłem użytkownika,który dostaje chorobowe z UWV,nie przebywając w NL, jest w PL i tam się leczy (http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=65568&sid=e8380d08e55901d65fc98933ab26846b), także może mnie też to obejmie

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Paź 23, 2009 7:52 pm   

szybki_2004, ci przytocze je odpowiedz i przeczytaj ja dokladnie.
manienka napisał/a:
Witam
nie wiem czy to dotyczy tez jak sie jest bezrobotnym?
Ja jestem po wypadku w pracy i otrzymuje, leczac sie w Polsce pieniadze z UWV
a to odpowiednik naszego ZUS-u.
Pozdrawiam :079:

Ona miala wypadek w pracy w NL a ty na wlasne zyczenie podajesz sie opreacji w PL z Polskiego ubezpieczenia , twoja choroba nie ma nic a nic wspolnego z ryzykiem zawodowym czy jakims urazem lub wypadkiem w pracy. Na wlasne zyczenie idziesz na urlop w ostatniej fazie kontraktu by sie zoperowac w PL , znajac konsekwencje w zwiazku z kontraktem . Nie kombinuj juz jak wol pod gore .....

Odpowiedz do tematu