Przesunięty przez: Gochna H Pon Paź 26, 2009 10:31 am |
Obowiązek wymiany opon na zimowe? |
Autor |
Wiadomość |
cezaryj1977
Poczatkujacy cezaryj1977
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:08 am Obowiązek wymiany opon na zimowe?
|
|
|
czy ktoś wie,czy w holandii, jest obowiązek wymiany opon letnich na zimowe i od kiedy,i czy może wiecie czy jest tak samo w niemczech bo chce jechać w listopadzie do PL,a nie chce narazić sie na mandaty!!?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:37 am
|
|
|
nie ma obowiazku wymiany na opony zimowe ALE w Niemczech jesli z powodu braku opon zimowych spwodujesz zator/blokade ruchu/etc to wtedy jest mandat. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
superdziki
Gaduła

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:50 am
|
|
|
Obowiazek jest, do jazdy sprawnym i przystosowanym do waruknow pogodowych samochodem.
Wedlug niemickich policjantow jazda po osniezonej drodze samochodem na letnich oponach, jest rownoznaczna z jazda niesprawnym samochodem.
To wszystko co wyzej napisali przedmowcy to moim zdaniem tez racja, wszystko zalezy od okolicznosci i osoby na jaka trafisz. Ja dla spokoju i wlasnego bezpieczenstwa jezdze na zimowkach. |
_________________ Przychodząc na czas do pracy, odnoszę wrażenie, że wszystkim przeszkadzam.
Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. |
Ostatnio zmieniony przez superdziki Pon Paź 26, 2009 10:55 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 10:04 am
|
|
|
Cos kojarze statystyke, ze tylko mniej niz 20% Holendrow zmienia opony na zimowe, wiec jesli jezdzisz wylacznie po Holandii, to bym sie tak nie przejmowal, choc oczywiscie warto miec zimowki. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
cezaryj1977
Poczatkujacy cezaryj1977
|
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 10:15 am
|
|
|
dziękuję bardzo,bo myslałem ze musze jednak opony wymienić,a z tego co mówia,to niemcy nawet za brak opon zimowych jak spadnie śnieg,potrafia nawet auto odholować z autostrady do serwisu i musisz zmienić wtedy opony!? |
|
|
|
|
schelte
Poczatkujacy
Wiek: 54 Dołączyła: 03 Maj 2009 Posty: 29 Skąd: warszawa-bussum
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 4:03 pm
|
|
|
cezaryj1977 napisał/a: | dziękuję bardzo,bo myslałem ze musze jednak opony wymienić,a z tego co mówia,to niemcy nawet za brak opon zimowych jak spadnie śnieg,potrafia nawet auto odholować z autostrady do serwisu i musisz zmienić wtedy opony!? | i z tym sie zgodze nie daj boze trafic na "Wolfa" nadgorliwego i zle usposobionego do "innych" tablic rejestracyjnych niz niemieckie znam to z autopsji(3 lata)w niemcach |
_________________ vaneldyk |
|
|
|
|
normango85
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 4:48 pm
|
|
|
"Okres wymiany opon z letnich na zimowe, bądź też odwrotnie jest stosunkowo trudny do sprecyzowania. Przyjęło się więc, że termin uzależniony jest od temperatur dobowych wynoszących +7°C. Jeżeli temperatury są wyższe od tej granicy wówczas możemy założyć opony letnie, jeśli niższa wówczas wskazana jest jazda na oponach zimowych."
Cytat: | chce jechać w listopadzie do PL,a nie chce narazić sie na mandaty!!?? |
Na drodze nigdy sam nie jestes, wiec zapewnij sobie i innym uzytkownikom ruchu bezpieczenstwo. Nadchodzi sezon zimowy i wielu kierowcow (nawet na tym forum) ma bledne myslenie. Dzisiaj sniegu nie ma a jutro moze go byc 0,5 m i wtedy Polacy plac(z)a. Za glupote kazdy powinien placic sam,ale na drodze sa takze inni uzytkownicy ruchu i czasami takze oni ponosza konsekwencje ludzkiej glupoty. Moze sie przeslizgniesz i mandatu nie otrzymasz,ale jesli warunki beda niekorzystne to nie badz zagrozeniem dla innych.Ogladaj wiec prognozy pogody.
Pozdrawiam wszystkich mobilkow trzezwo myslacych. |
Ostatnio zmieniony przez normango85 Pią Paź 30, 2009 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
azure
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 8:36 pm nowe zimowe
|
|
|
a mam pytanko,gdzie w rotku mozna tanio kupic opony zimowe i czy mozna kupic dwie zimowe i załozyc je z przodu,czy nie dostane za to mandatu jadac przez niemców,czy musze miec 4 sztuki |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 8:42 pm
|
|
|
http://www.autobandenmarkt.nl/start.html tutaj kupowalem |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
azure
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 9:14 pm oponki
|
|
|
dzieki,kupiłem własnie w serwisie w rotterdamie zimówki michelinki,w naprawde niezlej cenie,kilka sezonów mam z głowy,no i bezpieczenstwo najwazniejsze,o mandatach nie wspomne |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 11:54 pm
|
|
|
tez ostatnio zalozylem nowe zimowki, R16 Hankook 350euro inc, wszegolnosci ze wzgledu na podroz do Polski w okresie swiatecznym i oczywiscie powrot, zawsze bezpieczniej...:)
sprawdzalem cene tych opon na polskich stronach i roznica byla naprawde niewielka... |
|
|
|
|
|