NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Paź 26, 2009 10:31 am
Obowiązek wymiany opon na zimowe?
Autor Wiadomość
cezaryj1977 
Poczatkujacy
cezaryj1977

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:08 am   Obowiązek wymiany opon na zimowe?

czy ktoś wie,czy w holandii, jest obowiązek wymiany opon letnich na zimowe i od kiedy,i czy może wiecie czy jest tak samo w niemczech bo chce jechać w listopadzie do PL,a nie chce narazić sie na mandaty!!??

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:30 am   

cezaryj1977, http://www.niedziela.nl/f...t=19975&start=0

( ͡° ͜ʖ ͡°).

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:37 am   

nie ma obowiazku wymiany na opony zimowe ALE w Niemczech jesli z powodu braku opon zimowych spwodujesz zator/blokade ruchu/etc to wtedy jest mandat.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

superdziki 
Gaduła

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:50 am   

Obowiazek jest, do jazdy sprawnym i przystosowanym do waruknow pogodowych samochodem.

Wedlug niemickich policjantow jazda po osniezonej drodze samochodem na letnich oponach, jest rownoznaczna z jazda niesprawnym samochodem.

To wszystko co wyzej napisali przedmowcy to moim zdaniem tez racja, wszystko zalezy od okolicznosci i osoby na jaka trafisz. Ja dla spokoju i wlasnego bezpieczenstwa jezdze na zimowkach.
Ostatnio zmieniony przez superdziki Pon Paź 26, 2009 10:55 am, w całości zmieniany 1 raz  

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Paź 27, 2009 10:04 am   

Cos kojarze statystyke, ze tylko mniej niz 20% Holendrow zmienia opony na zimowe, wiec jesli jezdzisz wylacznie po Holandii, to bym sie tak nie przejmowal, choc oczywiscie warto miec zimowki.

cezaryj1977 
Poczatkujacy
cezaryj1977

Wysłany: Śro Paź 28, 2009 10:15 am   

dziękuję bardzo,bo myslałem ze musze jednak opony wymienić,a z tego co mówia,to niemcy nawet za brak opon zimowych jak spadnie śnieg,potrafia nawet auto odholować z autostrady do serwisu i musisz zmienić wtedy opony!?

schelte 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 30, 2009 4:03 pm   

cezaryj1977 napisał/a:
dziękuję bardzo,bo myslałem ze musze jednak opony wymienić,a z tego co mówia,to niemcy nawet za brak opon zimowych jak spadnie śnieg,potrafia nawet auto odholować z autostrady do serwisu i musisz zmienić wtedy opony!?
i z tym sie zgodze nie daj boze trafic na "Wolfa" nadgorliwego i zle usposobionego do "innych" tablic rejestracyjnych niz niemieckie :072: znam to z autopsji(3 lata)w niemcach :073:

normango85 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Paź 30, 2009 4:48 pm   

"Okres wymiany opon z letnich na zimowe, bądź też odwrotnie jest stosunkowo trudny do sprecyzowania. Przyjęło się więc, że termin uzależniony jest od temperatur dobowych wynoszących +7°C. Jeżeli temperatury są wyższe od tej granicy wówczas możemy założyć opony letnie, jeśli niższa wówczas wskazana jest jazda na oponach zimowych."

Cytat:
chce jechać w listopadzie do PL,a nie chce narazić sie na mandaty!!??

Na drodze nigdy sam nie jestes, wiec zapewnij sobie i innym uzytkownikom ruchu bezpieczenstwo. Nadchodzi sezon zimowy i wielu kierowcow (nawet na tym forum) ma bledne myslenie. Dzisiaj sniegu nie ma a jutro moze go byc 0,5 m i wtedy Polacy plac(z)a. Za glupote kazdy powinien placic sam,ale na drodze sa takze inni uzytkownicy ruchu i czasami takze oni ponosza konsekwencje ludzkiej glupoty. Moze sie przeslizgniesz i mandatu nie otrzymasz,ale jesli warunki beda niekorzystne to nie badz zagrozeniem dla innych.Ogladaj wiec prognozy pogody.

Pozdrawiam wszystkich mobilkow trzezwo myslacych. :039:
Ostatnio zmieniony przez normango85 Pią Paź 30, 2009 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

azure 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 8:36 pm   nowe zimowe

a mam pytanko,gdzie w rotku mozna tanio kupic opony zimowe i czy mozna kupic dwie zimowe i załozyc je z przodu,czy nie dostane za to mandatu jadac przez niemców,czy musze miec 4 sztuki

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 8:42 pm   

http://www.autobandenmarkt.nl/start.html tutaj kupowalem

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

azure 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 06, 2009 9:14 pm   oponki

dzieki,kupiłem własnie w serwisie w rotterdamie zimówki michelinki,w naprawde niezlej cenie,kilka sezonów mam z głowy,no i bezpieczenstwo najwazniejsze,o mandatach nie wspomne

kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Pią Lis 06, 2009 11:54 pm   

tez ostatnio zalozylem nowe zimowki, R16 Hankook 350euro inc, wszegolnosci ze wzgledu na podroz do Polski w okresie swiatecznym i oczywiscie powrot, zawsze bezpieczniej...:)

sprawdzalem cene tych opon na polskich stronach i roznica byla naprawde niewielka...

Odpowiedz do tematu