NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Lis 02, 2009 5:05 pm
dlaczego tacy jestesmy ?
Autor Wiadomość
majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:56 pm   

baileys- tak trafilas w samo sedno. zazdroscimy wam sukcesu, sciezek i obywatelstwa.
a z ciekawosci...ile was tam jest?

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:58 pm   

Cytat:
Zupelnie juz stracilem rozeznanie w Waszej logice. baileys pisala, ze powinnismy porzucac polskie zwyczaje, jedzenie, kontakty z polskimi uslugodawcami tylko dlatego, ze przebywamy tu niejako goscinnie. (i sie o to na mnie oburzyla, a ja dalej nie widze, w ktorym miejscu sie myle)

Gdzie baileys napisala o porzucaniu polskich zwyczajów? jedzenia itp ?
Napisala, ze powinnismy przyjac kulture kraju w ktorym mieszkaniu i ani slowa o jednoczesnym porzuceniu swoich zwyczajów. To my przyjezdzamy do Holandii a nie na odwrot.
Nie mam nic przeciwko polskim uslugodawcom, ale uwazam tez ze nie powinnismy przesadzac z wykorzystywaniem goscinnosci, bo fakt jest faktem , zawsze bedziemy obcokrajowcami, czyz nie?

Cytat:
Ty, AdG, do tego dostrzegasz pewna zaleznosc pomiedzy pielegnowaniem narodowej tozsamosci, a bycie negatywnym bohaterem artykulow (nazwijmy ich skrotowo "polskimi cwaniakami"). Mozesz to powiazanie rozwinac?

Chyba nieuwaznie przeczytales moj post...

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:03 pm   

mieszkam tu, pracuje, place podatki, chodze do kina, kupuje chleb, jezdze pociagem na OV karte i tankuje samochod na shell stacjach beznynowych. chyba trudno nazwac mnie gosciem.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:16 pm   

Cytat:
To nie jest zaden przywilej ale uposledzenie.

Po raz kolejny - Ty NIKOGO nie obrazasz ;D

Polskie sklepy i inne uslugi nikomu nie musza szkodzic, poki nie prowadza do kompletnej izolacji. Niedlugo po prostu zaden jezyk poza polskim nie bedzie potrzebny do zalatwienia codzinnych spraw, ale potem nagle sie okaze, ze nie ma nikogo, kto pomoze w banku, w urzedzie.

Takie ulatwienia prowadza do rozleniwienia i temu sie sprzeciwiam.

[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 1:20 pm ]
Cytat:
mieszkam tu, pracuje, place podatki, chodze do kina, kupuje chleb, jezdze pociagem na OV karte i tankuje samochod na shell stacjach beznynowych. chyba trudno nazwac mnie gosciem.

Jestes gosciem, ale na cale szczescie przystosowalas sie do panujacych tu warunkow :038:
Wszyscy jestesmy tu goscmi, ale od nas zalezy ile za oferowana nam goscinnosc- oddamy w zamian.

Jeszcze jedno ad "starej emigracji"- nie wiem z czego byc tu dumnym? z faktu, ze sie tu bylo nielegalnie? ze robilo sie cos wbrew prawu i bralo sie cos, co sie absolutnie nie nalezalo? Gratuluje :039: (zszufladkujmy sie nawzajem :D :119: )

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:21 pm   

milego "gawedzenia" :072: wam zycze bo ja juz mam dosc tej licytacji kto jest lepszy a kto gorszy :043: :039: :039: :039:

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:30 pm   

suske, a skad wiesz, ze sie przystosowalam :-) ?

gdzie jest granica przystosowania sie lub nie i kto ja okresla, czy przeprowadzajac sie z Bialegostoku do Bytomia, do konca zycia bede tam gosciem, bo nigdy nie naucze sie gwary? czy lubiac sate jestem Holenderka? czy baileys jest Holenderka bo tak uwaza? czy obywatelstwo to to samo co narodowosc? czy Holendrzy chodzac do polskich fryzjerow zdradzaja swoj kraj, czy tez sa w zgodzie z wlasna kultura, bo jak cliche mowi, Holender to skapiec?.....

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:38 pm   

Ja mam na mysli to, ze przyjechalas tu i podporzadkowalas sie takim podstawowym zasadom codziennosci. Ja Cie w zaden sposob nie oceniam, moze zle mnie zrozumialas ;) Ja wiel tylko to, co Ty sama o sobie napisalas.

Ale moze racja jest taka, ze fakt czy czujemy sie goscmi czy nie jest kwestia subiektywna. Widac kazdy ma na to inny poglad, szanuje ;)

Dla mnie, nawet jak ktos mnie zaprasza i mowi - "czuj sie jak w domu"- ja nadal czuje sie gosciem. Co nie jest absolutnie niczym negatywnym.

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:52 pm   

ok:-) dobrze Cie zrozumialam. ale to co napisalam nie swiadczy o tym, ze przystosowalam sie podstawowym zasadom codziennosci. to, ze place czynsz swiadczy o tym, lub, ze lubie chodzic do kina wszedzie, gdzie jestem? czy jak bym byla nieprzystosowana to zalatwialabym sie na trawniku, czy swiadczyloby to o nieprzystosowaniu do zycia w nl, czy ogolnie niedostosowaniu do zycia w spoleczenstwie?

dobry przyklad z tym pokojem: tez sie czuje jak gosc. jednak jak kos powie: czynsz za to mieszkanie wynosi 100, platne 1 dnia miesiaca to sie wprowadzam i czuje jak w domu. :-)

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 1:59 pm   

suska napisał/a:
Polskie sklepy i inne uslugi nikomu nie musza szkodzic, poki nie prowadza do kompletnej izolacji. Niedlugo po prostu zaden jezyk poza polskim nie bedzie potrzebny do zalatwienia codzinnych spraw, ale potem nagle sie okaze, ze nie ma nikogo, kto pomoze w banku, w urzedzie.

Takie ulatwienia prowadza do rozleniwienia i temu sie sprzeciwiam.

i tym wlasnie trafilas w sedno ktore chcialm przekazac.

Pozostala jeszcze jedna czesc ktora przydalo by sie "rozgrzebac "ktora wiem ze nie tyczysie kazdego ale duzej czesci wlasnie nowo przybylych. I suska jak to bys nie obrucila ja nie widzialam "straszyzny "pytjacej :
baileys napisał/a:
pytania typu "gdzie moge wzisac karte kredytowa bez stalego kontraktu ? "lub gdzie moge zaciagnac kredyt na auto / dom( w pl) przy zarobkach ponizej najnizszej krajowej ?? "
"czy naleza sie mojemu dziecku (co studjuje w PL ) pieniadze za nauke z NL " co by tu zrobic zeby tego nie placic .... A co moge jeszcze tu wyciagnac od panstwa ? to nic ze mi sie nalezy ale sprubuje .
oraz
baileys napisał/a:
Teraz ta nowa generacja mnie az przeraza.Maja wszystko podane jak na tacy ale i to jest za malo. Kultura jaka soba reprezentuja jest bardzo niska.

[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 2:02 pm ]
lena930, lepszy czy gorszy to nie oto chodzi . Czasami przez przypdek czasem przez spory mozna jednak dosjc do czegos sesownego . :030: :038:

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:12 pm   

baileys napisał/a:
jsobanski, ja to bym plakala gdybym miala teraz przyjechac. To nie jest zaden przywilej ale uposledzenie. A mi sie wydaje ze wy tak o tej zazdrosi walicie bo sami nam zazdrosciie. Zazdrosicie naszych wyrobionych sciezek , sukcesu , a moze i wlasnie naszego obywatelstwa.

Czytajac Twoje posty zastanawiam sie,czy wspolczuc Ci ,czy po prostu iqnorowac. Piszesz ze nie jestes ani Polka, ani Holenderka. Ludzie bez tozsamosci,to jak ludzie bez twarzy i tak wlasnie Ciebie odieram. Czy jednak Twoj punkt widzenia jest wylacznie Twoja chora paranoja,czy tez moze zostalas zarazona chorymi poqladami Twojeqo meza,ktory pasie Cie Leninowskimi ideolqiami? Tyle pisze sie tu poqardliwie o dyskryminacji rasowej i etnicznej ,do ktorej wielu napewno wstyd sie przyznac,by nie zostac okrzyknietym RASISTA. Ty dyskryminujesz rodakow,okrzykujesz ich niechciana nacja w kraju,do ktoreqo sama praw sie nie poczuwasz? Jesli rasizm istotnie jest obrzydlistwem, to do prawdy sama nie wiem,sama nie wiem, jak nazwac to, co Ty reprezentujesz?

— Adam Mickiewicz

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:27 pm   

Mariola101, wroc do szkoly zeby nauczyc sie czytac ze zrozumieniem i nie wyrywac tylko i wylacznie cos z kontekstu co ci pasuje. Jak zaczynasz kogos obrazac zastanow sie nad soba. Ja napisalam dos wyraznie jestem SOBA czego ty chyba nie mozesz o wlasnej osobe powiedziec.

duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:35 pm   

Ludzie, zamiast na necie siedziec i szkodzic sobie
na watrobe, idzcie do roboty :033:

(ja sie usprawiedliwiam, ze mam przerwe w szkole :D )

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:46 pm   

Moje spostrzezenia oparte sa na Twoich relacjach,ktore wyraziscie zapisujesz w postach.Jesli czeqos w tym nie rozumiesz powinnas zapytac sama siebie .

Jesli nas uwazasz tutaj za intruzow , to czy dajmy na to ktos bliski Tobie chcial by tu przyjechac ,tez byl by w Twoim mniemaniu intruzem ?

— Adam Mickiewicz
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Pon Lis 02, 2009 2:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:47 pm   

niestety nie mozemy do pracy. skazana na sukces starszyzna blokuje posady, a nam zostal tylko zasilek.

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 3:04 pm   

Suska, ja tez naleze do starszej emigracji ale od pierwszego dnia pobytu bylam tu legalnie , potem zamienielam swoj polski paszport na konsularny a potem na holederski ( ale mam dwa obywatelstwa )

monika

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi