swinska grypa a ciaza |
Autor |
Wiadomość |
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 10:31 am swinska grypa a ciaza
|
|
|
witam, mam pyatanie do wszystkich kobiet w ciazy; czy bedzieicie sie szczepic przeciw swinskiej grypie? Ja jestem w szóstym miesiacu ciazy i z tego co wiem nie istnieje specjalna szczepionka dla kobiet w ciazy, a moja polozna poinformowala mnie, ze decyzja o szczepieniu nalezy do mnie. Wiem, ze w przypadku choroby istnieje duze ryzyko smierci zarowno dla mnie jak i dla dziecka, ale jakie ryzyko niesie ze soba szcepionka? Nie jest przeciez przebadana na kobietach ciezarnych... Piszcie co Wy zamierzacie, ja nie mam pojecia co robic.... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 11:19 am
|
|
|
ja sie nie szczepilam... unikalam osob chorych... w pracy, dzie pracuje z dzieciakami... mylam czesciej rece... bo wiadomo... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 12:24 pm
|
|
|
Ewka nie szczep sie oczywiscie ostatnie slowo i tak nalezy do ciebie ale te szczepionki nie sa przebadane pod katem kobiet ciezarnych ale i rowniez ogolnie przepraszam ze cie strasze ale zasiegnelam opini u kilkunastu lekarzy i w Polsce i w holandii a rowniez wywiad dzialal w niemczech i wyjatkowo lekarze byli zgodni lepiej unikac tlumow i chorych ludzi a nie szczepic sie .Nie wiem moze akurat trafilam na sceptykow ale jak poczytalam w internecie na temat tych szczepien to zrezygnowalam z cala rodzina http://astromaria.wordpre...inskiej-grypie/ |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 6:04 pm
|
|
|
dzisiaj bylam u lekarza domowego, zeby mi doradzil, ale niestety uslyszalam to samo co od poloznej, ze to moja decyzja.... Z jednej strony nie chce sie szczepic, bo gdyby cos sie malenstwu stalo nie wybaczylabym tego sobie, ale z drugiej strony jesli zachoruje, to oboje mamy marne sznse... prosze, niech inne kobiety w ciazy napisza, jaka decyzje podejmą! |
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 6:32 pm
|
|
|
ewka,
ja juz ciaze mam za soba i nie szczepilam sie na nic...
I zadna z moich kolezanek ktore niedawno rodzily takze nie (przynajmniej nic mi nie wiadomo na ten temat).
Duuvelke napisał/a: | unikalam osob chorych... |
Duuvelke napisał/a: | mylam czesciej rece... bo wiadomo... |
Wydaje mnie sie ze to najlepsze rozwiazanie... |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 7:45 am
|
|
|
no tak, nie moglas sie szczepic, bo szczepionka prrzeciw swinskiej grypie to nowosc, dopiero pojawia sie w Holandii, dla tego ma tyle watpliwosci... |
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:11 am
|
|
|
ewka, tak,ja nie,ale jak juz pisalam kolezanki niedawno urodzily a dwie inne sa w okolicach 7-8 miesiaca ciazy i zadna sie nie szczepila.... |
|
|
|
|
|