NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mentalnosc polakow
Autor Wiadomość
mariodsl
Super gaduła

Wysłany: Śro Lip 25, 2007 7:39 pm   

Jakos dwa miesiace temu w TV max pokazywali dom starców z Polski , brak słów po prostu , po 10 osob w jednym pokoju , Holendrzy zbierali pieniądze na remot tego obiektu w Polsce i porownując taki Polski dom starcow do Holenderskiego to niebo a ziemia .

silaczka 
Gaduła

Wysłany: Śro Lip 25, 2007 9:47 pm   

a gdzie jest Sylwia :D :D :D

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 2:36 am   

silaczka napisał/a:
a gdzie jest Sylwia :D :D :D
znaczy sie zboczylismy z tematu???? czy jak mam to rozumiec :roll:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 8:04 am   

Zgadzam sie z gohna ze rodzice nie powinni martwic sie o swoje pociechy kiedy juz beda zyly na wlasny rachunek .Jednak mnie by sie serce krajalo jak bym widziala w przyszlosci jak moja (teraz 3 letnia) dorosla corcia miala problemy finansowe a ja jezdzilabym sobie po swiecie z przekonaniem ze jest dorosla i niech sobie radzi to nie w moim stylu. W Polsce pewnie rodzice tez sprzedawali by domy gdyby bylo latwiej mlodym uzyskac kredyty mieszkaniowe .Moze dlatego tutaj tak jest bo po prostu jest latwiej usamodzielnic sie mlodym ludziom .
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

wawka
Super gaduła

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 10:18 am   

macie racie, że nie powinno być sytuacji kiedy rodzice wszystkie swe pieniądze wydają na dorosłe dzieci. Zgadzam się jednak z Magda W, że ja np. (jak i wiem moja mama) nie mogłabym patrzeć, jakby dziecku było bardzo źle i chwilowo nie pomóc.
Ale mi w mojej wypowiedzi chodziło o to, że tutaj często kontakty rodzinne poprostu zanikają. To nawet nie chodzi o co niedzielne spotkanie rodzinne, bo nawet ja nie wiem czy jako dorosła osoba bym cos takiego wytrzymała. Każdy ma przecież swoje życie, plany, zajęcia. Nie chodzi też o to żeby dziadkowie wychowywali wnuki. Jeśli oboje rodzice chcą pracować to do opieki na ich dziećmi są opiekunki, żłobki, przedszkola.

Mi chodziło o to, że tutaj dziadkowie potrafią przez kilka miesięcy nie odwiedzić własnych dzieci, wnuków mieszkając w tym samym mieście, w odległości kilkunastu minut jazdy na rowerze. Czy naprawdę w ich niezależnych planach życiowych nie znajdzie się raz na miesiąc choćby czas na godzinę z wnukami? Niektórzy znajdują.
Moi przyszli teście mają już dwójkę wnuków, którą regularnie odwiedzają, zabierają na weekend do siebie, czytają bajki. I nie z "przymusu" bo trzeba pomóc w wychowywaniu wnuków. I znajdują czas na wszystko: pracę, działalność dobroczynną, spotkania z przyjaciółmi i wizyty/ spotkania z dziećmi i wnukami. Ale sama zdaję sobie sprawę, że nie są oni przykładem typowych dziadków holenderskich.

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 7:07 pm   

wawka napisał/a:

Mi chodziło o to, że tutaj dziadkowie potrafią przez kilka miesięcy nie odwiedzić własnych dzieci, wnuków mieszkając w tym samym mieście, w odległości kilkunastu minut jazdy na rowerze. Czy naprawdę w ich niezależnych planach życiowych nie znajdzie się raz na miesiąc choćby czas na godzinę z wnukami? Niektórzy znajdują.

:shock:

nie wiem jak to skomentowac...

moi rodzice od czasu urodzeniu pierwszego wnuka zawsze maja szuflade pelna slodyczy...

malgosia
Super gaduła

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 7:44 pm   

moja jak najbardziej holenderska tesciowa mimo, ze pracowala, jesli tylko mogla mi pomoc w opiece nad dzieckiem, robila to. Po porodzie przez tydzien byla niemal "na zawolanie", co wiecej w momentach problemu z niania przez 1 1/2 wnuczka (wowczas 2 lata) zajmowal sie holenderski dziadek emeryt.
Przy czym zajmowali sie tak, jak sobie tego zyczylam, w sensie kontynuacji domowych zwyczajow np. nie zaden lepki sok tylko woda. I wcale nie musialam tego egzekwowac, bo sami pytali czy wole tak czy siak, czy wnuczka moze to albo tamto. Nie moge sie skarzyc....Malgosia

silaczka 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 7:45 pm   

nie Gosiu,pytam po prostu gdzie sie autorka zapodziala,poniewaz bardzo mi sie spodobalo jak pisze.

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 15, 2007 11:37 am   

az tak bardzo tesknilyscie za mojam takzwanam pisowniam jestem nadal................. pozdrawiam sylwia

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 15, 2007 11:41 am   

pojechalam do rodzinki do torunia i gdanska bylo fajnie ,i jestem znowu w enschede pracuje itd

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Sob Sie 18, 2007 2:14 pm   

Pozdrawiam Torunianke! Ja mam kontak z rodzina holenderska mojego chlopaka, przynajmniej raz w tygodniu nas odwiedzaja, co miesiac jakas impreza rodzinna albo kolacja, odwiedzamy babcie itp... no i nauczylam mojego holendra chodzic na cmetarz - tego sie tutaj raczej nie robi.

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 4:11 pm   

ja mam malo kontaktu z rodzinam mojego meza uwazajam ze mam za duzy jezyk,moze mam wszystko mi jedno co o mnie musla ,a co do do odwiedzania zmarlych to prawda holendrzy chyba uwazajam ze po smierci znikasz i to wszystko a my jestesmy raczej bardziej wiezeacy ze dusza istnieje itd pozdrawiam sylwia

magrach
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 5:30 pm   

mieszkałam we włoszech jakiś czas, i tam również nie chodzi sie na cmentarz co niedzielę. Zmarłych odwiedza sie zazwyczaj w rocznice śmierci.
Moim skromnym zdaniem to chyba lepiej niż gnanie co niedziela kwiatki przesadzać na grobie.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 12:58 pm   

Ja napiszę trochę z innej beczki na temat "mentalność Polaków". Otóż jestem w Holandii ponad dwa miesiące. Przyjechałam za pracą i kasą (mariodsl pewnie mnie wyklnie :wink: ). Znalazłam pracę, kraj mi sie bardzo podoba, zastanawiam się nad pozostaniem tu na stałe.
Widzę że tu żyje się jakby łatwiej. Może się mylę, ale przeżyłam w Polsce kryzys, stan wojenny, okres kartek na wszystko, teraz wieczne kłótnie o władzę itd i dlatego sądzę że w Holandii żyje się łatwiej.
Ale chciałam napisać o swoich spostrzeżeniach dotyczących Polaków przyjeżdżających tu do pracy. Ja pracuję w Interchicken przy pakowaniu kurczaków - całych i w częściach - na tacki. Nie jest to praca moich marzeń, jest poniżej moich kwalifikacji ale uważam że skoro mam taką pracę to trzeba ją wykonywać sumiennie i uczciwie. Tymczasem spotkałam sie z ludźmi którym się wydaje że ta praca ich hańbi, że szef-holender albo (nie daj boże) turek nie ma prawa im mówić co i jak mają robić, a już jak zwróci im uwagę że coś robią źle albo za wolno to już jest wręcz przestępstwo.
Znam dziewczynę która w pierwszym dniu po 2 godzinach pracy wyzywała na szefów, pracę i ogólnie wszystko. Pytanie wobec tego do ludzi jej podobnych - czy przyjechaliście do pracy, uczciwie pracować, czy na wakacje i żeby sie obijać????
Taka jest mentalność wielu młodych ludzi przyjeżdżających do pracy w Holadnii na okres wakacji. Mam wrażenie że chcieliby dostać sie od razu do pracy np. w banku, biurze, nie wiem w czym jeszcze.
Skoro uważasz że taka praca cię w jakiś sposób hańbi, poniża, uwłacza twojej godności to po co przyjeżdżałes???? Trzeba było pracować w Biedronce albo w innym Carrefourze za 600zł.
Pozdrawiam

mariodsl
Super gaduła

Wysłany: Nie Sie 26, 2007 2:30 pm   

Hera napisał/a:
Przyjechałam za pracą i kasą (mariodsl pewnie mnie wyklnie :wink: )

Dlaczego mam Cie wyklnąć ???? Nie wiem o co ci chodzi
W twojej wypowiedzi jest duzo prawdy , co do pracy mlodych osob , to jest tak dlatego ze ludzie sa po prostu nie przygotwani do pracy .
Mysla ze zachod to eldorado i ze pieniadze to leża na ulicy.

Odpowiedz do tematu