NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Lut 18, 2013 7:46 pm
HOBIJ
Autor Wiadomość
PES34 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 1:20 pm   HOBIJ

Cześć wszystkim , postanowiłem opsiać wrażnia z współpracy z biurem Hobij jakie wyniosłem z tego lata ( 2009 ).
Pracowałem wraz ze znajomymi w miejscowości s' Hertogenbosch na magazynie Sligro. Praca polega na zbieraniu towarów zgodnych z listą ( tzw ordery ) . Praca nudna, jednak nie mam do niej dużych zastrzeżeń. Robota jak robota ( nie wymagajmy zbyt wiele bez języka holenderskiego ;) .
Przejdźmy do rzeczy czyli do HOBIJ, dla osób które są zainteresowane pracą u tego pośrednika.
Podpisujecie 2 umowy : w polsce i w holandi , które różnią się od siebie kwotą wynagrodzenia , kwotą za ubezpieczenie i generalnie jeszcze paroma innymi kwestiami . Od razu na wstępie idzie zauważyć , że jest coś nie tak . Jeśli nie spodoba Ci się jakaś kwestia to oczywiście drzwi masz otwarte, jednak kto chcąc przyrobić na wakacje wydając troche pieniedzy na bilet wróci z psutymi rękami? Perspektywa nie za ciekawa. Przy okazji podpisywania umowy warte podkreślenia jest to , że musisz dyskutować o niej z holendrem podczas gdy polacy siedzą w pokoju obok i nawet nie mają zamiaru ci pomóc, gdyby ktoś akurat nie mógł się dogadać.
W umowie zgadzasz się tez na pobieranie kaucji , jęśli dobrze pamiętam jest ona pobierana za :
- buty
- t-shirt
- rower
-klucz do mieszkania
- salon
Jeśli chodzi o zwrot kaucji to akurat nie ma z tym problemu , ale zdarza się , że po powrocie musisz przypomnieć o tym , że rower zostawiłeś w salonie jakby tego nie zauważyli .
Pracujemy 5 dni w tygodniu w godzinach 7-16 . 3 przeryw : 2x 15 minut 1 x 45 minut.
Sprawa wypłat jest ...hmm indywidualna . Zauważylem 4 sytuacje:
- wypłata dochodzi na czas bez rzadnych zarzutów
- wypłata wogóle nie dochodzi ( znowu trzeba przypominać)
- wypłata przychodzi nie na czas i kompletnie nie zgadza się ilość godzin oraz potrącana kaucja
- dostajemy zbyt dużo Euro na nasze konto :D :D:D
Napisałem , że sprawa wypada indywidualnie bo ja mieszkając w domu z 4 innymi osobami miałem właśnie te 3 sytuację , przez co nie raz dochodziło do niepotrzebnych spięć.
Takie "cyrki " z wypłatami najczęściej dotyczą pracowników sezonowych , osoby które pracują na stałe "zazwyczaj" dostają wypłatę w terminie.
W 2008 roku nie było "kryzysu " i mogliśmy liczyć na wypłatę rzędu 220- 250 Euro , w porywach do 290 , wszystko zależne od ilości godzin . W tym roku otrzymywaliśmy niestety 100- 200 . Dlaczego taka rozbieżność? Właśnie ze względu na w/w 4 sytuacje.
Na koniec chciałem wspomnieć o najważniejszym, czyli o warunkach socjalnych w jakich dane nam było mieszkać .
Były to pokoje pozbawione jakichkolwiek okien , wystarczy dodać że naszym jedynym oknem były .....drzwi . Uwierzcie mi , że nie światło słoneczne jest nam bardzo potrzebne chociażby dla naszego własnego samopoczucia. Przypomnę, że w pracy też nie masz dostępu do światła słonecznego .
Natępną sprawą jest miejsce składowania śmieci , które było naprzeciw naszych drzwi , a te musiały być zazwyczaj otwarte .
Ostatnia sprawa dotyczącą mieszkania : wszechobecny grzyb . Hobij umiejscowił nas w magazynie po dawnym sklepie , tak mi się wydaje, którego ściany były porośnietę grzybem . Sprytni pracownicy Hobij przed naszym przyjazdem pomalowali ściany ale nie dąło się tego zakamuflować . Mieszkanie cuchnęło od wejścia . Z reszta w załącznikach zdjęcia.
Pracownicy Hobij w niczym wam nie pomogą jeśli jesteście "sezonowi" , będą was zbywać z tygodnia na tydzień aż w końcu będziecie musieli wracać do domu . Każdy będzie wam odpowiadał , że nie jest za to odpowiedzialny a szef jest akurat na wakacjach.
Panie w polskim biurze sprawiają wrażenie dziecka , które by może i chciało ale nie chce się narażać , bo i po co ??:) Organizację też wam za bardzo nie pomogą . Nikt nie ma zamiaru zajmowac się osobami które przyjechały na 2 miesiące .
Mam nadzieję , że ktoś kto miał jechać do pracy z Hobij to przeczyta i poszuka innej firmy , jest ich naprawdę wiele.
Na koniec dodam tagi dla szukających :
HOBIJ, gliwice, opole, sligro , Hertogenbosch, oszuści, klamcy , wyzyskiwacze , holandia

orzel1313 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 1:37 pm   

Witam!!! To jest mieszkanie na willem hubetstraat 1... Ja osobiscie nie polecam tam jechac mieszkalem na gorze, bylo troche lepiej, ale dol to piwnica. Warunki tak jak napisano w pierwszym poscie, czyli wszedzie grzyb na scianach i brak swierzego powietrza. Te mieszkania wynajmowala wczesniej firma E.B. perssoneldinsten w ktorej pracowalem,ale widze ze cos sie zmienilo.
Ostatnio zmieniony przez orzel1313 Pon Lis 30, 2009 2:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Honda
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 6:42 pm   

Fajnie ze założyłes taki temat , mieszkanko nie pogada hardcore konkret

kolezanka555 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 9:32 pm   

co dopisze..w wielu firmach praktykuje sie takie rzeczy..dlatego trzeba nauczyć się być kreatywnym..

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 11:27 am   

kreatywnym ?

coraz czesciej umieszczasz na forum nic lub malo znaczace wpisy pod postem innych uzytkownikow
umieszczaj konkretne odpowiedzi ,albo nie wypowiadaj sie wogole
Admin rowniez zwracal ci juz uwage
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Gru 01, 2009 6:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

PES34 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 1:03 pm   

tzn przemeblować mieszkanie :P

dokładny adres to willem hubertstraat 1 s' hertogenbosch
Ostatnio zmieniony przez PES34 Wto Gru 01, 2009 1:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 1:12 pm   

Z tego co wiem przemeblowanie to przeniesienie mebli. Z tego co widze po zdjecia wlasciwszym slowem jest " gruntowny remont" .

:039:

Honda
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 04, 2009 6:54 pm   

Moj moto trzymam w ładniejszym garazu niz to mieszkanie . tragedia. Dziwie sie ze niektórzy mieszkaja w takim czyms nawet poł roku , mozna przeciez znalesc pokoj do wynajecia za 250-300 euro , sam wynajmowałem za 300 euro nie jest yto moze tanio ale w porownianiu z tym czyms mieszkałem w pałacu.

krzysztof Konon 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 09, 2009 11:14 am   

post edytowany

w 10 innych miejscach umiescil identyczne wypowiedzi
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Gru 09, 2009 4:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mariaaa 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 09, 2009 1:30 pm   

krzysztof kokon powtarzasz sie

jso 

Wysłany: Śro Gru 09, 2009 3:09 pm   

krzysztof Konon napisał/a:
ja wam powiem tylko jedno, wszystkie firmy tego rodzaju to dno!!!
dla nich pracują same nieudaczniki, którzy nie potrafią sobie w życiu poradzić,
nie potrafią sobie znaleść normalnej pracy, ani mieszkania! rodzina już sie do nich nie przyznaje!
to ludzie z pod mostu, rozwodnicy albo byli więźniowie, gniotą się w sześciu na jednym mieszkaniu,
pracują za minimalną pensje, poprostu patologia !!!

Czyli te dwie osoby, co sie wypowiedzialy w tym temacie, ze tam pracowaly, kwalifikujesz do jednej z tych grup? Nie posikaj sie tylko ze swojego szczescia.

talyb 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 11, 2009 12:12 am   

No ta chatka to niezla masakra :072:
Zglosić to na gmine i do SNCU i nie zbiora zakretu !!!

arni 102 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 12, 2009 7:54 am   

krzysztof Konon
ciekawe czy tez byles taki modry jak byles pierwszy raz w holandi bez jezyka i zadnych kontaktow
ale cwaniaczyc i modrzyc sie to ty potrafisz
pozdrowienia

zibil 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 6:13 pm   

Pracuje za posrednictwem pewnego biura x czasu,jest to mój wybór.Moja firma swierdziła że moje biuro jest za drogie i oni znajdą mi tańsze w którym będe zarabiał tyle samo wybór padł na firmę HOBIJ.Jak zobaczyłem regulamin (poniżej zdjęcia) i warunki mieszkaniowe to po prostu odmówiłem.Tak naprawdę nie miałem ochoty rozmawiać z kimś kto tak traktuje rodaków.Wspułczuje osobom które nie mają wyboru i muszą w takiej firmie pracować :073:

Estamos 

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 7:17 pm   

Perełki są na tej liście.
Dziwne, że nie ma takich zakazów jak cuchnący stolec np 100 euro, czy łoniaki pod prysznicem 150.
Chociaż ja wiem skąd biorą się takie kary i wymysły. Nie raz widziałem jak ktoś wychodził na papierosa na balkon. Stawał w drzwiach i ich nie zamykając palił 10 minut. Ciepło z pokoju poszło w piz....
W Holandii można posiadać trawkę, prawo Hobij na pewno nie stoi nad prawem holenderskim.
A ten co napisał o nieudacznikach to pewnie jakiś kombinator z kraju z nad Odry i Wisły. Pełno tu takich typków, tu podatku nie zapłaci, tu okradnie rodaka a do Polski przyjedzie pod kościół sięautem pokazać. Znam je jednego takiego domorosłego chama co mieszka w Amersfoort. Dla takich jak ten co napisał o nieudacznikach czy mi znany >>>cenzura<<< krótkie przesłanie. Powiedz w oczy człowiekowi ciężkiej czasem wyzyskiwanemu "Ty nieudaczniku". Niejden Ci ręce połamie, i każe nimi wybite zęby zbierać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi