NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głupota i miłość do zwierząt nie zna granic
Autor Wiadomość
caliber1973 
Gaduła

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 11:12 pm   Głupota i miłość do zwierząt nie zna granic

Witam .Chciałbym się podzielić przygodą jaka się dziś przytrafiła mojemu psu i mnie,
A mianowicie.
Wychodząc z pupilem na popołudniowy spacer nic nie wskazywało że stanie się coś co zapamiętam do końca moich dni.
Scotti tak na imię ma nasz spaniel,widząc śnieg postanowił się troche pobawić,brnąc w największy śnieg skacząc przy tym jak kangur,zatracając się w śnieżnym szaleństwie,zupełnie tracąc świadomość.W pewnym momęcie skierował uwage na ptaki chdzące po lodzie,nie zważając na moje zawołania jednym susem wskoczył na lód w pogoni za skrzydlatymi dobieł na środek kanału i lód się załamał
Widząc całą sytuacje krzyknąłem (cenzura)i rzuciłem się w kierunku Scotiego próbującego wydostać się na wierzch lodu.
Docierając na miejsce z którego miałem jakieś 10m do psa(z brzegu)
Chwila namusłu ?!Zdzierając kurtke,wskakuje na lód który załamuje się pode mną ,rękami rozbijam połacie lodu brnąc w kierunku skomlającego o pomoc.
Woda sięga już do klatki piersiowej,nie mogąc już łamać zamarzniętej tafli,przychodzi zwątpienie ,chwila zastanowienia,podciągam się i wpełzam na dość wytrzymałą powierzchnie mam jeszcze kilka metrów do niego,jeszcze dwa już już prawie jestem
i słysze trzask bardzo specyficzny,wyciągam ręke jak tylko potrafie,prawie mam tak złapałem Scotiego za ucho(w końcu do czegoś się sprzydało nie tylko do czesania)
Wciągając go gdy prawie był na powierzchni,lód załamuje się tym razem pode mną,lecz nimo tego trzynam w zaciśniętej ręce jego ucho.
wypływam do góry,jedną ręką przytrzymując się połaci lodu drugą ręką wepchnąłem psa na lód.widząc jak czołga się w kierunku brzegu
Scoti bezpiecznie wdrapuje się na dość stromy brzeg ,ja myśle jak się wydostać, nie mam siły wgramolić się na wierzch od drogi która przybyłem i gdzie porozbijałem lód dzieli mnie kilka metrów, dam rade pod lodem oby tylko wybrać odpowiedni azymut.głębszy oddechi po kilku sekundach pod wodą trafiłem na potrzaskany przerębel.
kurtka w łape i biegiem do domu.Już nawet nie wiem co mówił holender który chyba widząc całe zajście z okna wtszedł by pomóc wiem że na nogach miał kapcie
Na ostatniej prostej widze jak żona wychodzi z klatki po zakup papierosów i ostatkiem sił krzyczałem OTWIERAJ DRZWI
pisząc to trzęsą mi się ręce
Ostatnio zmieniony przez caliber1973 Pon Gru 21, 2009 12:18 am, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 4:43 am   

pociesze ze tez tak bym zrobila .Ratowala mojego psa nie patrzac na nic .
Ale z drogiej strony powiem a pokiego kija wymyslil ktos smycz ?? zeby ja tylko przy sobie nosic ?

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 6:17 am   

Gratulauje . Wazne ze sie udalo :038: .Dobra i wazna lekcja dla wszystkich na przyszlosc. :039: Zapinajcie na smycz swoje pupile .,Dla ich wlasnego bezpieczenstwa. :039:

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 8:02 am   

Caliber to teraz tylko pozyczyc Ci zdrowka ,duuuuzo zdrowka :039:

nuska.nl 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 2:02 pm   

Też mam cockerka :) tylko sunię. Na śniegu dostaje szału, dokładnie tak jak napisałeś, widać tylko latające uszy spod zasp :) Jest dużo kanałów tu gdzie chodzimy na spacerki także będe uważać. Najważniejsze, że wszystko skończyło się dobrze. Cockery są bardzo mądre choć czasami głupiutkie jak szczeniaki :)

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 6:30 pm   

Gratulacje :038: Moj maz zrobilby tak samo :039:

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 7:06 pm   

To moje Goldeny

http://home.xmsnet.nl/bee...oel/Welkom.html

monika

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 9:11 pm   

Super :038:

Gosialinska
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 21, 2009 10:31 pm   

No nie wiem. Vers uit de pers.

http://www.nu.nl/buitenla...edden-hond.html

szaman999 
Poczatkujacy
zawod jak wyzej...

Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:08 am   

Caliber brawa dla ciebie,kazdy kto ma psa to samo powinien zrobić.

caliber1973 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:38 pm   

baileys napisał/a:
Ale z drogiej strony powiem a pokiego kija wymyslil ktos smycz

No tak masz racje,z tym że w Polsce mieszkaliśmy prawie na wsi i psiak się przyzwyczaił do "wolności",i albo ciągnie tak że nie można za nim nadążyć albo się tak pogniewa że siądzie i "pługiem go nie ruszysz. Taki ma charakterek
"Cocker spaniel angielski jest to pies wesoły i żywy, dobry towarzysz dla ludzi lubiących ruch. Jest psem ciekawym i śmiałym, z dużą skłonnością do zabaw. Uwielbia pływać."
To naturalnie nie usprawiedliwia mnie w niczym
mariola 784 napisał/a:
Dobra i wazna lekcja dla wszystkich na przyszlosc. Zapinajcie na smycz swoje pupile .,Dla ich wlasnego bezpieczenstwa.

potwierdzam
lena930 napisał/a:
Caliber to teraz tylko pozyczyc Ci zdrowka ,duuuuzo zdrowka

Heh, dzięki, po zimnej pąpieli była również i ta gorąca
Gosialinska napisał/a:
No nie wiem. Vers uit de pers.

liczyłem się z tym, że i tak mogło się zakończyć

Wielkie dzięki wszystkim za słowa uznania i nie mocną krytyke ,choć wiem że na nią zasługuje

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:16 pm   

Witam,

Gratuluje odwagi ale mam pytanie czy była byś w stanie odać zycie za tego pieska - bo wydaje mi sie że nie przemyślałaś do końca tej sytucaji ...

I nie odbieraj tego posta jako obrazy tylko mojej wlasnej opiniii

Pozdrawiam Serdecznie

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 10:46 pm   

Caliber , to psisko ma wspanialych wlascicieli

monika :038: :038: :038:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Gru 23, 2009 8:51 pm   

Beny.rac,
Beny.rac napisał/a:
ale mam pytanie czy była byś w stanie odać zycie za tego pieska - bo wydaje mi sie że nie przemyślałaś do końca tej sytucaji ...

no dobre powiedzmy ktos sie topi a ty wezmiesz najpierw kartke i napiszesz za i przeciw ratowac czy nie. Albo powiesz topielcowi poczekaj chwile z topieniem sie bo ja musze sie zastanowic ..................

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Gru 24, 2009 12:54 am   

baileys napisał/a:
Beny.rac,
Beny.rac napisał/a:
ale mam pytanie czy była byś w stanie odać zycie za tego pieska - bo wydaje mi sie że nie przemyślałaś do końca tej sytucaji ...

no dobre powiedzmy ktos sie topi a ty wezmiesz najpierw kartke i napiszesz za i przeciw ratowac czy nie. Albo powiesz topielcowi poczekaj chwile z topieniem sie bo ja musze sie zastanowic ..................

Nie chce nikogo tutaj prorokować do dyskusji ale znam przypadek w którym przez PIESKA zginoły 2 osoby w wypadku samochodowym bo osoba wolala ominąć pieska i niestety wpadła w poślizg i zatrzymała sie na drzewie ...

I prosze nie porównywać kogoś do zwierzęcia bo dla kogos sam byłbym w stanie zaryzykować życiem ale dla PSA nie ...(może to przez to że nigdy nie miałem zwierzaka i dla mnie pies czy kurczak to to samo a kurczaki lubie wcinać co do psów to nie jadłem ... )

Uważam ze forum jest od wyrażania opini i nie każdy sie musi ze mną zgadzać ...

Pozdrawiam Serdecznie

Odpowiedz do tematu