Przesunięty przez: Gochna H Nie Kwi 07, 2013 6:32 pm |
Wyjezdzam z Holandii - co zalatwic? |
Autor |
Wiadomość |
Marekrlc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:20 pm Wyjezdzam z Holandii - co zalatwic?
|
|
|
Witam,
W kolejny weekend, czyli 13 - 14 luty opuszczam Holandie. 12 luty bedzie moim ostatnim dniem pracy. Z racji, ze nie znalazlem informacji na forum, chcialem spytac co dokladnie musze zalatwic przed ostatecznym wyjazdem z NL?
Poki co wyslalem wniosek przez internet o wstrzymanie dofinansowania na ubezpieczenie - "zorgtoeslag".
Mam ubezpieczenie w Ander Zorg i konsultant powiedzial mi, ze jak w ostatni dzien pobytu wymelduje sie (czyli piatek 12 luty) i przesle im skan potwierdzenia wymeldowania, to Ander Zorg automatycznie wstrzyma moje holenderskie ubezpieczenie i zwroci pieniadze za druga polowe lutego.
Pytanie, co musze wziac od pracodawcy - jestem zatrudniony w firmie poprzez agencje pracy. Musze sie jeszcze dowiedziec jak wyglada kwestia rozliczenia podatkowego, z tego co wiem to dostane zwrot podatku.
Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie informacje.
Pozdrawiam,
Marek |
Ostatnio zmieniony przez Marekrlc Wto Lut 02, 2010 4:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:26 pm
|
|
|
napewno jarograf
[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 4:26 pm ]
bądź salarisy |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:31 pm
|
|
|
Upewnij się, że w agencji pracy mają Twój polski adres zamieszkania: głównie ze względu na Jaaropgave, ewentualnie ostatnie salarisy. Zakładam, że nie masz żadnych abonamentów, typu telefon komórkowy, telewizja lub Internet, ani nie jesteś zapisany w miejscach typu: biblioteka, basen, siłownia lub klub szachowy oraz że nie masz auta na holenderskich tablicach.
Masz konto w holenderskim banku? |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:35 pm
|
|
|
Zamknij konto bankowe . Ważne !
Oczywiście , ze mozesz sie rozliczyc bedac w Polsce i na polskie konto .
Jeżeli nie dostaniesz jarograpfu ( czasami tak bywa ) , to pomocne sa Twoje wyciągi z banku .Ale myśle , ze do Polski Ci go wyślą . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:49 pm
|
|
|
Tak od razu nie zamykałbym konta, np. ze względu na ostatnią wypłatę, ewentualnie wakacyjne itp.
Ale jeśli masz konto w Holandii, to powinieneś zmienić adres korespondecyjny na polski. |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 7:14 pm
|
|
|
mikka napisał/a: | Tak od razu nie zamykałbym konta, np. ze względu na ostatnią wypłatę, ewentualnie wakacyjne itp.
Ale jeśli masz konto w Holandii, to powinieneś zmienić adres korespondecyjny na polski. |
A co zrobi potem , jak już tu nie wróci . Przez telefon nie zamknie konta . A opłaty za jego prowadzenie powoli beda rosły ... Ostatnia wypłate może dostac na polskie konto .Tylko musi podać je w swoim biurze . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
TMJK
Poczatkujacy TMJK
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 2:26 pm
|
|
|
A ja polecam już po powrocie na podstawie jarografu zorientować się jak odzyskać swój podatek z Holandii. Znajoma po powrocie korzystała z firmy www.zwrotpodatkow.pl i całkiem sporo udało jej się odzyskać. |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 7:16 pm
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | mikka napisał/a: | Tak od razu nie zamykałbym konta, np. ze względu na ostatnią wypłatę, ewentualnie wakacyjne itp.
A co zrobi potem , jak już tu nie wróci . Przez telefon nie zamknie konta . A opłaty za jego prowadzenie powoli beda rosły ... Ostatnia wypłate może dostac na polskie konto .Tylko musi podać je w swoim biurze . |
Bez przesady.To nie sa kosmiczne oplaty tak poza tym.
P.S Bedzie moze chcial wrocic to i konto sie przyda, a tak znowu od nowa formalnosci. |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Czw Lut 18, 2010 7:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iwi
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 11:44 pm
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | mikka napisał/a: | Tak od razu nie zamykałbym konta, np. ze względu na ostatnią wypłatę, ewentualnie wakacyjne itp.
ale zamknie konto pisemnie piszac do nich list z prosba o zamnkniecie konta. |
_________________ Zapraszam do mojej galeri z pazurkami:
www.iwi-nails.blog.onet.pl
...Odzwiedz Moje Pazurkowe Niebo... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 6:28 pm
|
|
|
iskierka8515 napisał/a: | Witam, mam pytanie.
Postanowiłam 01-06-2013 wyjechać na stałe z NL, oczywiście wiem że muszę zgłosić ubezpieczycielowi o wyjeździe, pytanie ile wcześniej muszę to zrobić. Poza tym pracuje tu 2lata ( legalnie), wiec chce mieć dokumenty to potwierdzające, w razie gdyby moje plany nie wypaliły i musiałabym się ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych. Tu rodzi się kolejne pytanie, czy muszę mieć tu wykupione ubezpieczenie jeśli bym ubiegała się o zasiłek w PL ? Wiem że potrzebuje E 303 i E 301ale niestety nie wiem gdzie je załatwić. Mam jeszcze ponad półtora miesiąca ale chcę wszystko załatwić na spokojnie. Proszę o podpowiedzi jak najlepiej to załatwić. Czy mogę zamknąć konto w banku gdy będę już w PL? Pozostały mi 3 miesiąc telefonu na abonament rat z MediaMarkt, wiec co najmniej 3 miesiące muszę mieć otwarte konto by módz to opłacić. Jak mogę dowiedzieć sie czy pracodawca odprowadzał składki emerytalne?? Z góry dziekuje |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 8:42 pm
|
|
|
iskierka8515
Cytat: | Czy mogę zamknąć konto w banku gdy będę już w PL? |
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=53139
Tak patrze teraz na ten twoj post (wczesniej temat ) i widze , ze na wszystkie pytania ,ktore w nim zadalas mozna bylo bez problemu znalezc odpowiedzi na forum
dlaczego wczesniej tego nie zauwazylam ..? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|