Kara za brak ubezpieczenia - szukam porady |
Autor |
Wiadomość |
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 7:52 pm
|
|
|
Od kiedy są zameldowani? Jak na moje ubezpieczalnia g... ma do lat poprzednich i do narzucania kar, jeżeli nie byli zameldowani. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Sob Mar 13, 2010 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ja1206
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Kwi 2009 Posty: 103
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 8:07 pm
|
|
|
nie sa wogole zameldowani i wydaje mi sie ze sie mylisz ze g.. ma bo jak pracujesz musisz sie ubezpieczyc |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 8:14 pm
|
|
|
No to po pierwsze primo kłaniają się przede wszystkim problemy z prawem, bo jako osoby pracujące w NL mieli obowiązek się zameldować. Ważna sprawa, na jakiej zasadzie pracują, przez polską firmę, czy w holenderskiej? Jeżeli w ubezpieczalni podali że są tutaj ponad dwa lata, i nie są zameldowani to sami na siebie bat ukręcili. A swoją drogą w wielu ubezpieczalniach, nie ma możliwości ubezpieczenia, dla osób niezameldowanych w Holandii. A zwrot w tył, jak mają dostać, skoro ani centa nie zapłacili? |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Sob Mar 13, 2010 8:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 8:08 am
|
|
|
zwrot dostają tylko osoby które są zameldowane z tego co się dowiedziałam. |
|
|
|
|
ja1206
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Kwi 2009 Posty: 103
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 11:22 am
|
|
|
Edysiak raczej nie bo ja sama pracowalam w 2008 roku w holandii i nie bylam nigdzie zameldowana ,ale bylam ubezpieczona przez mojego pracodawce,i normalnie otzrymywalam dodatek do ubezpieczenia,wiec to chyba nie jest regula.Ale w tej chwili chodzi mi glownie nie o ten dodatek tylko ogolnie co oni (moi znajomi)moga w tej trudnej sytuacji zrobic.Prosze o odpowiedz najlepiej ludzi ktorzy byli w podobnej sytuacji |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 11:44 am
|
|
|
Niewiele im zostaje jak zaplacic kare.
A dodatek moga dostac wstecz jedynie za 2009 rok (musza zlozyc wniosek do konca marca bodajze). Ale chyba najpierw musza oplacic ubezpieczenie. Nie zazdroszcze, naprawde, ale dokladnie- sami sie o to prosili. Niech sobie kazdy wbije do glowy Holandia=zameldowanie po 3 miesiacach = UBEZPIECZENIE. I nie ma przepros. |
|
|
|
|
zeber
Poczatkujacy

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 11:47 am
|
|
|
Jagoda97 i Duuvelke,
Dzieki za porady. Teraz juz nie bede brala ubezpieczenia od holenderskiego providera, bo mam z PZU na caly rok, a i tak pewnie nie skorzystam.
U mnie na uczelni nie sposob sie nic dowiedziec w tej sprawie. Jak zwykle odsylaja od Annasza do Kajfasza (ulubiona strategia holendrow). A z doswiadczenia wiem, ze na ulgi czy doplaty sie tu czeka miesiacami, wiec ta skladka 20 euro wydaje mi sie malo realna.
Moje pytanie bylo, gdzie teraz isc z ta moja polisa od PZU, zeby dostac niebieska karte, ile to kosztuje i czy koniecznie te karte musze miec? Podobno mozna ja zamowic przez Internet. Gdzie? |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 2:30 pm
|
|
|
zeber napisał/a: | Jagoda97 i Duuvelke,
Dzieki za porady. Teraz juz nie bede brala ubezpieczenia od holenderskiego providera, bo mam z PZU na caly rok, a i tak pewnie nie skorzystam.
U mnie na uczelni nie sposob sie nic dowiedziec w tej sprawie. Jak zwykle odsylaja od Annasza do Kajfasza (ulubiona strategia holendrow). A z doswiadczenia wiem, ze na ulgi czy doplaty sie tu czeka miesiacami, wiec ta skladka 20 euro wydaje mi sie malo realna.
Moje pytanie bylo, gdzie teraz isc z ta moja polisa od PZU, zeby dostac niebieska karte, ile to kosztuje i czy koniecznie te karte musze miec? Podobno mozna ja zamowic przez Internet. Gdzie? |
Zeber, w sprawie holenderskiego ubezpieczenia decyzja nalezy do Ciebie ale licz sie z tym, ze jezeli masz w Holandii sofi/BSN nr, to wczesniej czy pozniej mozesz dostac pismo o zwrot skladek z ubezpieczenie+ kara.
Jezeli jestes zameldowana wystap o DIGID code. Pozniej o zorgtoeslag przez internet, zalatwienie tego trwa max 6 tygodni. |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 2:35 pm
|
|
|
Ale chyba z zagranicznymi studentami to jest wlasnie jakos inaczej. m4rcin cos na ten temat chyba wie, wiec czekamy na m4rcina :] |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 2:47 pm
|
|
|
Studenci na wymianach miedzynarodowych nie musza miec tutejszego ubezpiecznia (przerabiana na przykladzie mojej zony i Ohry) wytstarcza niebieska karta z NFZ.
http://forum.niedziela.nl...p?p=64662#64662
Lidkaaa napisał/a: | Sprawa jest lekko "niejasna",
NUFFIC - holenderska organizacja do miedzynarodowej wspolpracy w wzszym szkolnictwie informuje tak: http://www.nuffic.nl/inte...ealth-insurance
Jestem w trakcie wyjasniania wlasnego ubezpieczenia w czasie kiedy bylam studentka w NL. Dodam iz pani z Ohry (bo ta ubezpieczalnia mnie sciga) telefonicznie potwierdzila iz ubezpieczenie z NFZ jest ok. |
Ale jesli taki student zaczyna pracowac to zaczynaja sie schody bo teoretycznie powien miec wtedy ubezpiecznie... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Mar 14, 2010 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zeber
Poczatkujacy

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 9:50 am
|
|
|
Student spoza NL MUSI pracowac, bo inaczej nie zobaczy ani centa z DUO. Nie wspominajac o tym, ze ze stypendium sie nie wyzyje.
Zeby miec karte z NFZ i tak musze jakas skladke w Polsce oplacac, to nie lepiej takiego Wojazera, co obejmuje Holandie?
Ktos pisal powyzej, ze mozna miec ubezpieczenie z Polski, co za roznica, do diabla w koncu? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 12:22 pm
|
|
|
Ronizca jest taka, ze jesli podejemiesz tutaj prace to zgodnie z prawem musisz miec tutejsze ubezpiecznie. Tutaj kazda osoba ktora mieszka lub pracuje i ma powyzej lat musi placic ubezpieczne. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 12:37 pm
|
|
|
I w takim przypadku posiadanie polskiego ubezpieczenia to w moich oczach strata pieniedzy- jasne, nigdy nie zaszkodzi, ale holenderskie i tak miec musisz. |
|
|
|
|
Gosialinska
Poczatkujacy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 16 Skąd: Zuid Holland
|
|
|
|
|
mumu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 12:36 am
|
|
|
2 lata temu bylam tutaj au-pair. rodzinka mnie zameldowala. po 3msc (umowionych) wyjechalam. zapomnialam o calym zdarzeniu.
w tym roku wrocilam...
i zaczelam pracowac w tym msc. chce sie zameldowac w innym miescie (niz bylam ta au-pair) i wykupic ubezpiecznie-chcecie mi powiedziec, ze musze zaplacic za te 2 lata???? nawet jak mnie tutaj nie bylo??? bozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... |
|
|
|
|
|