Zamknięty przez: Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:30 pm |
Waterschapsbelastingen |
Autor |
Wiadomość |
robin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 3:16 pm Waterschapsbelastingen
|
|
|
Witam,
Czy ktos moze mi wyjasnic co to za podatek? R-ek od SVHW (Waterschapsbelastingen van waterschap Hollandse Delta)
Pytalem u siebie w biurze i otrzymalem zdawkowa informacje ze to podatek dla wlasciciela budynku i nie powinienem go dostac/placic.
Nie zaplacilem wiec i dzisiaj dostalem Aanmaning. Dot. 2009 roku. W miedzyczasie dostalem tez r-ek za 2010 rok w kwocie 242 euro.
Wyslalem obydwa do mojego landlorda wraz z pytaniem 2 czy 3 razy ale sie nie odzywa.
Dodam jeszcze ze nikt wiecej w budynku nie dostaje tych r-kow.
Wiec ktos moze za co konkretnie jest ta oplata ikogo powinna obciazac (wlasciciel/wynajmujacy)?
Pozdr |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 3:20 pm Re: Waterschapsbelastingen
|
|
|
robin napisał/a: | Witam,
Czy ktos moze mi wyjasnic co to za podatek? R-ek od SVHW (Waterschapsbelastingen van waterschap Hollandse Delta)
Pytalem u siebie w biurze i otrzymalem zdawkowa informacje ze to podatek dla wlasciciela budynku i nie powinienem go dostac/placic.
Nie zaplacilem wiec i dzisiaj dostalem Aanmaning. Dot. 2009 roku. W miedzyczasie dostalem tez r-ek za 2010 rok w kwocie 242 euro.
Wyslalem obydwa do mojego landlorda wraz z pytaniem 2 czy 3 razy ale sie nie odzywa.
Dodam jeszcze ze nikt wiecej w budynku nie dostaje tych r-kow.
Wiec ktos moze za co konkretnie jest ta oplata ikogo powinna obciazac (wlasciciel/wynajmujacy)?
Pozdr |
Powinien zaplacic landlord. |
|
|
|
|
AgaL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 5:12 pm
|
|
|
napewno właściciel? przecież te rachunki przychodzą na nazwiska osób wynajmujących? każdy kogo znam dostał je. no i to chyba jeszcze zależy od tego co w kontrakcie jest na ten temat |
Ostatnio zmieniony przez AgaL Sob Kwi 10, 2010 5:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:04 pm
|
|
|
ooo wlasciciel powinien to placic? bo u nas tez przyszlo na nasze nazwisko i w jakis tam przypadkach mozna byc z tego zwolnionym ale to juz trzeba miec naprawde miniamlne dochody,my to placilismy sami, nawet nie pytalam o to wlasciciela skoro przyszlo na moje nazwisko.moze jakby czynsz byl incl to wtedy placi wlasciciel, u nas niestety jest exl. |
|
|
|
|
Mathnl
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:16 pm
|
|
|
Jeśli się nie mylę to opłata za oczyszczalnię wody(ścieków).Raczej Ty ją musisz opłacić. |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:21 pm
|
|
|
Mathnl napisał/a: | Jeśli się nie mylę to opłata za oczyszczalnię wody(ścieków).Raczej Ty ją musisz opłacić. |
P.S. Oczywiscie mozna miec rozne umowy. W kazdym razie ja place incl i land lord za mnie to placi. Z exl wedlug mnie powinno byc tak samo,ale chetnie dowiem sie jak jest. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:34 pm
|
|
|
ta oplata jest nie tylko za scieki z tego co sie orientuje to tez za zabezpieczanie panstwa przed powodziami, taki podatek. |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:07 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | a zabezpieczanie panstwa przed powodziami, taki podatek. |
Masz rację.Jest to kolejny podatek gminny.
I płaci się to w zależności od umowy mieszkaniowej ( all incl - teoretycznie powinien płacić właściciel chyba że w umowie jest że podatki płaci się samemu; excl. - wszystko płacisz sam)
Te podatki przychodzą na osoby ZAMELDOWANE w gminie.Identycznie jak podatki za śmieci itd.
Zresztą wystarczy poczytać na oficjalnej stronie czym się zajmują :
http://www.wshd.nl/organisatie
A ty Waleczne serce najpierw dowiedz się dokładniej a nie mącisz ludziom w głowach bo nie każdy ma kontrakt na mieszkanie all-in.I nie wszystkie kontrakty all -in są takie same |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Mathnl
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:16 pm
|
|
|
post edytowany |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:56 pm
|
|
|
Ja płaciłem to samemu. Jeżeli ktoś ma kontrakt excl, to wszelkie dodatkowe opłaty się ponosi, jak eneco, śmieci, woda, ścieki, czy sam podatek za mieszkanie. |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 9:01 pm
|
|
|
post edytowany |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|