NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania do kobiet - antykoncepcja w holandii
Autor Wiadomość
Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 9:14 pm   

wszystko zalezy od tego co twoje ubezieczenie pokrywa... bo sa rozne ubezpieczenia... inawet te podstawowe roznia sie w ubezpieczalniach...

kiedys uzywalam tych plastrow... niestety mam na nie uczulenie... :cry: a uwazam je za bardzo wygodne... raz na tydzien plaster trzeba bylo przykleic i spokoj... w czasie jak je uzywalam to bylam z nich zadowolona... w opakowaniu sa nawet naklejki, zeby mozna bylo sobie do agendy wkleic... i wiedziec kiedy masz nowy plaster przykleic... i kiedy masz tydzien przerwy...

marta81 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 11:15 pm   

dzieki:)
rzeczywiscie to ubezpieczenie, ktore bede miec obejmuje platnosc za antykoncepcje(w regulaminie jest napisane, ze za wiekszosc, ale to nie ja tlumaczylam) w 100% jesli wykupi sie dodatkowa opcje...brzmi niezle, mam nadzieje, ze ta przysluga nie bedzie znacznie drozsza, ale ot ym sie pewnie jeszcze dowiem.
i jeszcze jedno pytanie- polecacie jakies tabletki? do tej pory probowalam wielu, ale zawsze w polsce, moze sa jakies dobrze, dostepne w holandii i ktos moze je polecic? wydaje mi sie, ze nie zdecyduje sie na plastry, jestem uzalezniona od prysznica, poza tym mysle, ze nawet najmniejsze odklejenie sie plasterka powodowaloby moje zaniepokojenie.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 11:35 pm   

marta81 napisał/a:
wydaje mi sie, ze nie zdecyduje sie na plastry, jestem uzalezniona od prysznica, poza tym mysle, ze nawet najmniejsze odklejenie sie plasterka powodowaloby moje zaniepokojenie.

ja tez sie codziennie kompie i nie mialam problemu... jak sie czasem naroznik odklejal... to wystarczylo po kompieli przejechac reka po nim... i nie bylo problemu... pozatym ja zawsze rano go zmienialam... najpierw prysznic a pozniej plaster....

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 1:14 pm   

Duuvelke napisał/a:

ja tez sie codziennie kompie i nie mialam problemu..

Zdawalo mi sie ze kazdy sie codziennie kapie :shock: chyba ze sie myle....

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 1:40 pm   

Mi sie wydaje ze marta mysli o plastrach ktore przykleja sie na kilka dni czy tygodni i dlatego nie jest pewna jak to ma sie do codziennych prysznicy.
Wlasciwie ja rowniez nie mam zbyt wiele informacji na ten temat i rowniez myslalam ze taki plaster przykleja sie na powiedzmy okres jednego miesiaca a wiadomo, po przynajmniej 30 prysznicach taki plasterek raczej ladnie by nie wygladal... :lol:

Teraz mysle ze moze co dzien przykleja sie nowy...

Oki, pogooglowalam troche i teraz wiem tyle: plaster nosi sie przez tydzien i pozniej zmienia na nowy...
Ale moze sa tez jednodniowe, tak jak ze szklami kontaktowymi? :)

Cytat:
W opakowaniu znajdują się 3 plasterki. Plaster EVRA należy przyklejać raz w tygodniu tego samego dnia tygodnia nazywanego Dniem Zmiany Plastra, przez kolejne 3 tygodnie. Czwarty tydzień jest "tygodniej bez plastra". W tym czasie powinna wystąpić miesiączka. Po upływie czwartego tygodnia, należy rozpocząć stosowanie preparatu EVRA w Dniu Zmiany Plastra na okres kolejnych trzech tygodni + tydzień przerwy.
Plaster należy nosić nieprzerwanie przez 7 dni (1 tydzień), a 8-go dnia (w Dniu Zmiany Plastra) zdjąć zużyty plaster. Nowy plaster należy zastosować 8-go dnia (2 tydzień) i 15-go dnia (3 tydzień) - zawsze ten sam dzień tygodnia. Po zdjęciu 3-go plastra EVRA w 22 dniu cyklu następuje tydzień przerwy (4 tydzień bez plastra). Nie należy przekraczać okresu siedmiodniowej przerwy. Następny plaster należy nakleić na początku kolejnego 4-tygodniowego cyklu (w Dniu Zmiany Plastra), nawet w przypadku gdyby nie wystąpiło krwawienie lub gdy krwawienie jeszcze się nie zakończyło.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 4:34 pm   

Beata napisał/a:
Zdawalo mi sie ze kazdy sie codziennie kapie :shock: chyba ze sie myle....

to byla moja reakcja na marty posta...

i nie... niestety nie kazdy kompie sie codziennie...

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 4:36 pm   

Renata_H napisał/a:
Oki, pogooglowalam troche i teraz wiem tyle: plaster nosi sie przez tydzien i pozniej zmienia na nowy...
Ale moze sa tez jednodniowe, tak jak ze szklami kontaktowymi? :)

z tego co wiem... to sa tylko wlasnie te plasty co sie raz na tydzien przykleja... o innych nie slyszalam...

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 8:32 am   

ja na poczatku tez mnialam rozne srodki antykocecyjne i nie stety z roznych dolegliwosci zaden mi nie pasowal hormony itd nie lepiej najpierw isc do ginegologa zanim sie cos bierze nie wszystkim pasuje to samo, pozdrawiam sylwia

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 8:36 am   

w koncu po takzwanych poszukiwaniach dostalam od ginegologa celeste to jest tylko srodek tabletki z zenskimi hormonami ,malo jest skuteczny jesli sie go nie o jednej godz. uzyje badz zapomni .

mroweczka 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 4:48 pm   

Moj organizm nie akceptowal Logest-u jak i Cilest-u , mialam bole, przedluzona miesiaczke i wiele wiele powiklan. Po okolo 2 latach przerwy zaczelam brac CYPREST i zazywam go juz pol roku i jest okey, niemam boli, cera znacznie mi sie poprawila , nie przybylo mi na wadze i ogolnie mam po nich dobre samopoczucie :D A najlepsze jest to ze place za nie ok 9 zlotych - na prywatnej recepcie - :D
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me!

nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Śro Wrz 19, 2007 12:02 pm   

mroweczka napisał/a:
Moj organizm nie akceptowal Logest-u jak i Cilest-u , mialam bole, przedluzona miesiaczke i wiele wiele powiklan.

Moj organizm odrzucal Logest i bardzo zle sie czulam. Ale teraz mam holenderski Marvelon i sobie chwale.

Czy ktos slyszal, ze w Holandii od teraz pigulka ma byc w podstawowym pakiecie ubezpieczeniowym? Doszly mnie sluchy, ze tak. Bo na razie to musialam dokupic to dodatkowo.

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 10:11 am   

tak tabletki maja od 2008 znowu byc w podstawowym pakiecie ubezpieczeniowym.

Gosia76 
Poczatkujacy
xxx

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 1:45 pm   

:arrow:
Ostatnio zmieniony przez Gosia76 Sob Lis 10, 2007 4:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 5:03 pm   

De totale kosten per maand ( 3 pleisters) voor EVRA zijn EUR 14,73 incl. BTW......... 3 plastry EVRA kosztuja 14,73 jezeli jestes ubezpieczona i masz mniej niz... 21 lat ,to zaplacisz za nie EUR 5,93... :)

( ͡° ͜ʖ ͡°).

agnieszka_kaz
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 7:11 pm   nfz ubezpieczenie

witam,
slyszalam ze antykoncepcja jest taka tania w Holandii, wiec dziarsko wybralam sie do mojego GP po recepte na odpowiednik moich polskich pigulek. niestety lekarz osobiscie nie byl zbytnio zorientowany co do ceny tabletek i czy przysluguje mi redukcja, polecil zapytac w aptece. w aptece po raz kolejny "nie wiadomo" - musialam zaplacic pelna kwote (ok 20 euro za 3 opakowania). babeczka w aptece powiedziala, ze mam wyslac rachunek do mojego ubezpieczyciela to mi najwyzej zwroca czesc kosztow. problem w tym, ze jestem oficjalnie ubezpieczona zdrowotnie w NFZ-ecie, ewentualna reszta to karta Euro<26. Jestem studentka na magisterskich studiach w Amsterdamie - czy rzeczywiscie nic mi nie zwroca, czy warto wyslac rachunek do NFZ? moze jakies inne porady, co dokladie trzeba zrobic, aby nastepnym razem placic "grosze" za tabletki? z gory wielkie dzieki

Odpowiedz do tematu