dziecko same w domu |
Autor |
Wiadomość |
Izula25
Poczatkujacy Być albo nie być...

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 40 Skąd: polska
|
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 11:10 pm dziecko same w domu
|
|
|
Witam Wszystkich.Nie wiem czy ten temat był juz na forum ale ja bynajmniej go nie znalazłam.Jak to jest w NL z zostawianiem dzieci samych w domu.Chodzi mi o to że w polsce można same dziecko zostawic jak ma 7 lat a w NL?Od jakiego wieku to obowiązuje.Sprawa dotyczy mojej koleżanki bo ona jest w holandi a chce zabrac do siebie na wakacje siostrzenice .Ona ma 10 lat i nie wiem jak to sie ma do prawa.Dziękuje za odpowiedzi .
Dodam iż dziewczynki miały by siedzieć 8 godzin same w domu a mają po 10 lat |
Ostatnio zmieniony przez Izula25 Nie Maj 16, 2010 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 7:13 am
|
|
|
do 12 roku życia dzieci nie mogą przebywac bez opieki podobnie z odprowadzaniem ich do szkoły |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:34 am
|
|
|
Ja tez sie nad tym zastanawialam,bo syna koledzy(7lat) wracaja sami do domu .Dodam ,ze szkola miesci sie przy ruchliwej ulicy.Rozmawialam ze znajomym Holendrem i powiedzial mi,ze jezeli chodzi o jezdzenie rowerem samemu do szkoly to od 6 grupy . |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:53 am
|
|
|
aymar napisał/a: | do 12 roku życia dzieci nie mogą przebywac bez opieki podobnie z odprowadzaniem ich do szkoły | no chyba zartujesz???????/ dzieci co maja 11 i 12 lat jezdza same do sredniej szkoly po kilkanascie km na rowerach ,a niektore pociagami. |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 9:35 pm
|
|
|
Izula25 napisał/a: | Dodam iż dziewczynki miały by siedzieć 8 godzin same w domu a mają po 10 lat |
Oczywiście że mogą same siedzieć w domu po 8 godzin dziennie, wyobraźnia tych dzieci nie pozwoli się im nudzić... ja chyba mniej więcej w tym wieku podpaliłam firanki w salonie (a byłam w domu sama tylko godzinkę czy dwie)
Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać... sama jestem mamą prawie 8 latki i nie wyobrażam sobie by była w domu sama... |
Ostatnio zmieniony przez mamqa Wto Maj 18, 2010 9:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Izula25
Poczatkujacy Być albo nie być...

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 40 Skąd: polska
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 9:59 pm
|
|
|
mamqa,moja siostrzenica ma prawie 9 lat i jest nauczona takich żeczy że sorki ale podpalenie czego kolwiek jest nie mozliwe.Swoją drogą to kwestia wychowania,a one sa na tyle mądre że wiedzą co wolno a co nie.Tu chodzi tylko o kwestie prawa,aby nie było problemu z policja. |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 10:55 pm
|
|
|
od 12 roku zycia. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 11:20 pm
|
|
|
no, to cudne wakacje mialyby te dziewczynki - w obcym kraju, siedziec samemu 8h w domu u ciotki, ktora nie ma dla nich czasu, po prostu bosko
nie moglam sie powstrzymac |
|
|
|
|
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 6:32 am
|
|
|
wyobraźnia dzieci zwłaszcza w towarzystwie jest zaskakująca. Nie liczyłabym na zdrowy rozsądek u 8latki, codziennie przez 8 godzin. |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 7:47 am
|
|
|
Jezeli od 12 lat to moze ktos podac jakies zrodlo? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 9:28 am
|
|
|
Izula25, masz wlasne dzieci ??
czy tylko sie opierasz na wypowiedzicha siostry ze dzieci w wieku 8 lat sa aniolami . A pomysl jakie cuda ty czy twoja siostra w takim wieku wykrecilyscie mamie. i zapytaj np mamy czy bylyscie zlymi corkami??? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
angelika
Gaduła
Pomogła: 3 razy Wiek: 40 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 141 Skąd: Holandia, GLD
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 11:01 am
|
|
|
pytalam sie wlasnie ksiegowego (Holendra) i powiedzial mi ze nie ma ustanowionego prawa, ktore mowi dokladnie ze dzieci od X lat moga zostawac same w domu, po prostu kazde dziecko jest inne i samemu trzeba wiedziec czy mozna je zostawic bez opieki. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 11:20 am
|
|
|
Mysle ,ze jak Dziecko ma 10 lat to mozna uznac ,ze jest gotowe
by zostac samo w domu , ale na krotko... bo i tak wszystko zalezy od wielu czynnikow
nigdy jednak na cale 8 godzin bez opieki osoby doroslej .... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 11:35 am
|
|
|
Izula25 napisał/a: | mamqa,moja siostrzenica ma prawie 9 lat i jest nauczona takich żeczy że sorki ale podpalenie czego kolwiek jest nie mozliwe.Swoją drogą to kwestia wychowania,a one sa na tyle mądre że wiedzą co wolno a co nie.Tu chodzi tylko o kwestie prawa,aby nie było problemu z policja. |
Tak, a przypadki po ludziach nie chodza. Ciekawe co zrobia jak, ktoras sie przewroci i rozwali sobie np luk brwiowy? Wsiada do auta i pojada na pogotowie? Tego tez sa nauczone? Bo po lekarza w Holandii raczej nie zadzwonia
A pozar? A zepsuty kran? Mysl kobieto, bo slabo mi sie robi jak czytam te Twoje wypociny. Zastanawiam sie ile Ty sama masz lat... Z pewnosci 8 latek nie jest w stanie podolac 8-godzinnemu samodzielnemu zyciu. Za wiele nieprzewidywalnego moze sie wydarzyc. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 11:44 am
|
|
|
oj nie pocmy sie niech kolezanka wezmie dzieci do NL . Jakis sasiad zobaczy ze dzieci calymi dniami siedza bez opieki zadzwoni na jeugdzorg i na policje przyjada zabiora dzieciaki , a kolezanka bedzie wtedy miala problem i bedzie pisala w temacie "odebrali polce dzieci " |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|