Prawa rodzicielskie ojca do dziecka |
Autor |
Wiadomość |
kogut
Poczatkujacy Beta
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 10:32 pm Prawa rodzicielskie ojca do dziecka
|
|
|
Witam !
Czy ktoś się orientuje jakie jest prawo rodzicielskie w Holandii do dziecka , zaznaczę ze z matką syna nie jestem po ślubie i że dziecko ma moje nazwisko. Czy to prawda ze trzeba założyć sprawę o prawa rodzicielskie bo w przeciwnym razie nie mam żadnych praw do swojego dziecka? |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 11:10 pm
|
|
|
Zacnzijmy od tego: jakiej narodowosci matka i dziecko? Bo to rozstrzyga jakie prawo stosujemy!
Jesli dziecko ma polskie obywatelstwo to podlega polskim przepisom. Jesli tak, to czy jestes wpisany w akcie urodzenia jako ojciec? Czy przed kieronikiem USC/konsulem oswiadczyles ze jestes ojcem tego dziecka, a jego matka to potwierdzila (jednoczesnie lub w ciagu 3 mcy)? Jesli tak to ty jestes ojcem dziecka - uznales dziecko i masz do niego prawa rodzicielskie. Zgodnie z art. 73 Kodeksu Rodzinnego i Opiekunczego.
O ile sie nie myle Holandia po prostu uznaje akty stanu cywilnego z innych krajow (ale co do tego musisz sie upewnic, bo nie dam glowy), wiec to ty jestes ojcem tego dziecka w swietle prawa (zarowno polskiego jak i holenderskiego).
Jesli dziecko nie jest obywatelem Polski to wtedy trzeba pogrzebac w przepisach kraju, ktorego to dziecko jest obywatelem (kodeks rodzinny, prawo prywatne miedzynarodowe).
Daj mi znacz czy pomoglam! |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Pią Lip 16, 2010 11:34 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Lip 17, 2010 8:42 pm Re: Prawa rodzicielskie ojca do dziecka
|
|
|
kogut napisał/a: | Czy to prawda ze trzeba założyć sprawę o prawa rodzicielskie bo w przeciwnym razie nie mam żadnych praw do swojego dziecka? |
takie jest prawo Holenderskie... dotyczy ono osob, ktore nie maja zarejestrowanego zwiazku.
za malo informacji podales, aby udzilic ci szczegolowej odpowiedzi, pod ktore prawo podlegasz. |
|
|
|
|
kogut
Poczatkujacy Beta
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 12:32 pm
|
|
|
Ja i partnerka mamy obywatelstwo polskie , nasze dziecko ma 1,5 roku i urodziło sie w Holandii. Mamy wszyscy zameldowanie w Holandii , dziecko ma moje nazwisko . Podobno nie mam żadnych praw do dziecka !!!! Jak to załatwić ???? |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 2:10 pm
|
|
|
Masz prawa do dziecka , poniewaz nikt Ci ich nie odebral- trzeba to zrobic sadownie a ot tak nikt nie ogranicza ani nie odbiera praw rodzicielskich- musi byc powod i sprawa. Kwestia aktualna- to o co dokladnie chodzi ? Czy jestes ojcem dziecka wywiezionego przez matke do Polski ? |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 3:52 pm
|
|
|
kogut napisał/a: | Ja i partnerka mamy obywatelstwo polskie , nasze dziecko ma 1,5 roku i urodziło sie w Holandii. Mamy wszyscy zameldowanie w Holandii , dziecko ma moje nazwisko . Podobno nie mam żadnych praw do dziecka !!!! Jak to załatwić ???? |
Jesli dziecko ma polskie obuwatelstwo to wszystko idzie zgodnie z polskim KRiO. Jesli jestes wpisany w swiadectwie urodzenia dziecka jako ojciec [czyli uznales dziecko przez konsulem/urzednikeim stanu cywlinego, a matka wyrazila zgode] to masz do niego prawa takie same jak matka.
Jak z bezprawnym wywizeniem dziecka za granice - pislama powyzej o Konwencji. Musisz wyslac zgloszenie! |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
|