nabudówka na dom |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 3:52 pm nabudówka na dom
|
|
|
Mam takie pytanie, słyszałem że jeśli w "rzędzie" którykolwiek z sąsiadów ma już postawioną nabudówkę, to pozostali nie muszą uzyskiwać pozwoleń. Nie wiem czy to prawda, ale zakładam że tak. Czy ktoś z was stawiał taką nabudówkę i może podzielić się informacjami w jaki sposób, z jaką firmą i ile taka przyjemność kosztuje? Chciałbym wiedzieć mniej więcej z jakimi kosztami się liczyć i co tak na prawde jest potrzebne.
Z góry dziękuję za informacje. |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 4:33 pm
|
|
|
To nieprawda ,ze jak sasiad ma dobudowke ,to Ty juz nie musisz miec pozwolenia.Jak ma sasiad ,to Tobie tez pozwola,ale trzeba poprosic pozwolenie.Jedynie jezeli dobudujesz max.2.5 metra z tylu domu od ogrodka,nie trzeba pozwolenia.Zalezy o jaka [nabudowke ] Ci chodzi |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 5:15 pm
|
|
|
Dzięki za info,
a orientujesz się w kosztach takiej nabudówki i na co zwracać uwagę?
a chodzi mi o nabudówkę na piętro, to znaczy mam dom z 1 piętrem (parter+piętro) i chciałbym dorobić jeszcze jedno piętro. |
Ostatnio zmieniony przez mlubinski Pon Lip 26, 2010 5:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 11:29 pm
|
|
|
Zalezy czy chcesz casco ,a w srodku zrobisz sobie sam,czy wszystko ma zrobic firma,ale to jest drogo.Najlepiej zamowic casco ,a reszte zrobic samemu.Musisz tez sprawdzic konstrukcje domu ,czy utrzyma jeszcze jedno pietro [jakie dlugie i ile jest pali pod domem] |
Geven en Nemen.
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 7:29 am
|
|
|
no dobra, dzieki za info. gdzie moge poczytac o tym casco? czy wtrdy schody musialbym sam klasc czy sa wliczone? i w jaki sposob namierzyc firmy ktore to robia?
napisalas ze ze wszystkim jest drogo, czyli ile? 10k 20k 50k? fundamenty powinny wytrzymac skoro sasiedzi maja tez te nabudowki |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 10:04 am
|
|
|
Ja mam to zrobione. Po holendersku nazywa się to dakkapel, po polsku wykusz lub kukułka.
Nie potrzebujesz pozwolenia gdy spełniasz min. poniższe warunki:
- budynek nie ma statusu pomnika
- wykusz znajduje się z tyłu
- wysokość samego wykuszu nie przekracza 150 cm
- po lewej i prawej stronie wykusza masz min. 50cm przestrzeni
- są jakieś też minimalne odległości od szczytu i dolnej krawędzi dachu
Tutaj masz stronkę, gdzie odpowiadasz na pytania, a stronka odpowie, czy potrzebujesz pozwolenia: http://www.vrom.nl/bouwvergunningen_online
Ja zamawiałem wykusz z firmy http://www.ruiter-dakkapellen.nl/ o wymiarach 300x150, domki myślę mamy podobne - też mam szeregówkę parter+piętro+poddasze. W zależności od dodatkowych opcji cena potrafi się bardzo różnić, ja mam 2 okna otwierane, jedno nieotwierane i taki panel dzielący, ponieważ muszę zmienić konstrukcję dachu, bo jednej belki nie można było wyciąć ze względu bezpieczeństwa i mocno przeszkadza (będę miał wycinaną belkę skośną i wstawiony stalowy "narożnik"). Szyby mam jakieś lepsze (HR++), ale bez wywietrzników i bez rolety zewnętrznej (roleta zewnętrzna musi być super na upały, ale kosztowała u nich 800e). Moje są wykonane z drewna, a góra wykusza z jakiegoś sztucznego materiału, który wygląda jak drewno.
W tej firmie ruiter realizacja wyglądała tak, że po złożeniu zamówienia czekało się 6 tygodni na "wyprodukowanie" tego wykusza. Potem przyjechała jakaś wynajęta firemka składająca się z 3 Pakistańczyków (Ruiter zatrudnia podwykonawców), którzy przygotowali dziurę w dachu, po czym przyjechał dźwig i założył wykusz. Całość zrobili w 8 godzin, tyle, że brałem bez wykończenia. Koszt to chyba 5400e było. Co się potem okazało to, że okna były jedynie pomalowane podkładem i pomalować musiałem samemu, silikony między szybami i listwami trzymającymi wyglądały też fatalnie (musiałem położyć swoje). Na wykusz nie potrzebowałem pozwolenia ALE potrzebowałem pozwolenie na dźwig, który to przyjechał założyć. Co prawda potem sąsiad też sobie zakładał i pozwolenia na dźwig nie brał, a i też ci goście z Ruitera byli u mnie zaskoczeni, że załatwiłem pozwolenie, ale u mnie ulica wąska i musiałem mieć zagwarantowane, że będą wolne miejsca parkingowe, żeby dźwig wjechał. Z pozwoleniem miałem te miejsca zaklepane na dany dzień (miasto postawiło znaki, że zajęte tego i tego dnia w tych godzinach) i nie musiałem się szczególnie martwić. Pozwolenie na dźwig musiałem załatwiać sam i kosztowało mnie dodatkowe 120e + 2 wyjazdy do urzędów (ale procedura banalna).
Tak wygląda zakładanie prefabrykowanego wykusza. Za to większość moich sąsiadów brała firmy, które na miejscu ten wykusz budowały. Trwało to zawsze 1 tydzień, ale nie potrzeba dźwigu. Minus jest taki, że trzeba się jako tako wstrzelić z dobrą pogodą. Gość zaczynał pracę od 7 rano i kończył bardzo późno. Do tego stopnia... że spał u tych sąsiadów przez ten tydzień. Sąsiadom też ten gość wykończył wykusz od środka i zrobił schody (bez pozwolenia, u mnie w sąsiedztwie chyba tylko ja się przejmuje pozwoleniami ). Za wszystko wliczając schody skasował chyba 6000-7000e. Ich wykusz wygląda nieźle. Inni za to wzięli inną firmę budującą na miejscu i ich wygląda TRAGICZNIE. Najlepiej wg mnie wyglądają jednak te prefabrykowane i masz większą pewność, że nie będą cieknąć.
Co do schodów - na zrobienie schodów wymagane jest pozwolenie (przechodzę właśnie teraz przez to) i czeka się do 2 m-cy na odpowiedź. O fundamenty się nie martw - jeśli masz dachówkę na dachu to cały wykusz będzie najpewniej lżejszy od dachówek, które w jego wyniku usuniesz (1 dachówka waży tyle co cegła). |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Wto Lip 27, 2010 10:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 10:46 am
|
|
|
No stary, dzięki wielkie za odpowiedź. W końcu coś konkretnego
U mnie wygląda to w ten sposób jak na zamieszczonym zdjęciu
sąsiad (z V) i mój z X
Czyli jak widać, dach jest płaski (nie mam żadnego strychu, ani nic podobnego).
No i dziwnie to wygląda, że mają te ściany zewnętrzne z drewna.
No i moje pytanko jest takie, skoro powiedziałeś, że zrobili Ci dziurę w suficie, to ta dziura jest tylko na schody, czy na całej powierzchni?
masz może jakiegoś komunikatora (msn,skype) cobyśmy mogli pogadać na ten temat (a nie na forum)? |
Ostatnio zmieniony przez mlubinski Wto Lip 27, 2010 10:48 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 12:01 pm
|
|
|
jesli dom jest twoj ( kupiony ) to zalatwiasz te zezwolenia w gminie ale jesli jest wynajety to przez spoldzielnie i gmine
monika |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 3:13 pm
|
|
|
Dakkapel to zupelnie co innego jak dostawienie pietra na domu.Dlatego sasiedzi maja drewniane boki ,bo nie sa ciezkie,i na takie daja zezwolenie.Na wybudowanym domu ,bez ekstra pali ,nie mozna stawiac z cegly.My mamy pietro postawione na garazu i komorce,musielismy to pierw zburzyc ,wbic ekstra pale i od nowa zbudowac,ale z cegly |
Geven en Nemen.
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 3:16 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | Dakkapel to zupelnie co innego jak dostawienie pietra na domu.Dlatego sasiedzi maja drewniane boki ,bo nie sa ciezkie,i na takie daja zezwolenie.Na wybudowanym domu ,bez ekstra pali ,nie mozna stawiac z cegly.My mamy pietro postawione na garazu i komorce,musielismy to pierw zburzyc ,wbic ekstra pale i od nowa zbudowac,ale z cegly |
i to wszystko Ci wyjaśnili w urzędzie? W sumie mi to bez różnicy czy drewniane, czy z cegły, a też istotne jest to, czy można na "dobudówce z tyłu to postawić, ale to już zapytam budowlańców. |
|
|
|
|
|
|