Wojna o krzyz |
Autor |
Wiadomość |
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 6:22 pm Wojna o krzyz
|
|
|
Dzisiaj doszlo do regularnej " bitwy" o krzyz na Krakowskim Przedmiesciu- krzyz pozostal. Czy faktycznie krzyz, ktory postawili ludzie dla upamietnienia tragedii pod Smolenskiem tak bardzo przeszkadza w kraju ktory od tysiaclecia jest krajem chrzescijanskim ? |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 6:53 pm
|
|
|
bo tysiac lat temu przyszli i mieczem wprowadzili..... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:02 pm
|
|
|
Od kiedy Polska jest krajem wyznaniowym=chrzescijanskim? Mnie bardzo ten krzyz tam przeszkadza, a w szczegolnosci fakt, ze jest on wynikiem jakies harcerskiej samowoli. Nie mozna sobie tak po prostu stawiaz krzyza gdzie popadnie. Jestem bardzo rozczarowana zmiana decyzji, bo pokazuje to, ze nasz nowo wybrany prezydent nie ma nawet jaj wytrwac przy poczatkowo podjetej decyzji, o ile tylko ktos troche glosneiejszego szumu narobi. Moim zdaniem- decyzja dla tzw "swietego spokoju", "niech maja krzyz i sie zamkna". |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:23 pm
|
|
|
Ty zdaje się suska, że jesteś wierząca. Ja jako ateista mam akurat odwrotne zdanie i mnie ten krzyż cieszy . Jako początek państwa polskiego przyjmuje się rok 966 kiedy to właśnie pierwszy uznawany obecnie władca przyjął chrzest. Przynajmniej do niedawna ponad 90% społeczeństwa deklarowało chrześcijaństwo jako swoje wyznanie, jest więc ono od zarania dziejów wpisane w polską tożsamość. Jedynie władze komunistyczne starały się to wyplenić, bo dla lewicy to państwo ma zastępować religię. Myślę też, że nim więcej chrześcijaństwa w Polsce tym mniej lub wolniej będą przybywać muzułmanie. Podobnie jak chrześcijanie nie garną się do życia w muzułmańskich państwach wyznaniowych. Cieszy mnie obecność każdego krzyża w szkołach i miejscach publicznych. To jest oznaka demokracji, bo to religia większości. Czuć jednak powiew eurosocjalizmu, politycznej poprawności i zmieniania wszystkiego dookoła, żeby nie urazić żadnej mniejszości (czyli jest to przeciwieństwo demokracji - mniejszość kształtuje świat przeciwnie do większości). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:27 pm
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Ty zdaje się suska, że jesteś wierząca |
Ah te nasze polskie, zawezone spojrzenie na swiat. To ze gdzies napisalam, ze jestem wierzaca, musi od razu oznaczac, ze jestem katoliczka i ze pragne, by na kazdym kroku stal samowolnie walniety krzyz?
[ Dodano: Wto Sie 03, 2010 8:30 pm ]
jsobanski napisał/a: | Przynajmniej do niedawna ponad 90% społeczeństwa deklarowało chrześcijaństwo |
Nie deklarowalo, po prostu KK wrzuca w statystyki wszystkich ochrzczonych, nawet niepraktykujach (przy czym, jak juz mowa o czym innym, to wierzacym niepraktykujacym odmawia prawa, do nazywania sie katolikami ; ) ). Dlatego w najblizszym czasie mam zamiar dokonac apostazji. |
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:33 pm
|
|
|
suska napisał/a: | jsobanski napisał/a: | Ty zdaje się suska, że jesteś wierząca |
Ah te nasze polskie, zawezone spojrzenie na swiat. To ze gdzies napisalam, ze jestem wierzaca, musi od razu oznaczac, ze jestem katoliczka i ze pragne, by na kazdym kroku stal samowolnie walniety krzyz? |
Nie ma się co unosić, zwracam tylko uwagę na paradoks, że wierzącej krzyż przeszkadza, a ateistę cieszy. |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:36 pm
|
|
|
Nie wiem, co rozumiesz przez "osobe wierzaca". Z jakiej racji ma mnie cieszyc krzyz, skoro nie jestem ani katoliczka ani chrzescijanka? |
Ostatnio zmieniony przez suska Wto Sie 03, 2010 7:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:44 pm
|
|
|
Oooo kurcze, to jestem zaskoczony. Tak coś sobie zapamiętałem z jakiegoś innego tematu, ale najwidoczniej źle. |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:49 pm
|
|
|
No najwidoczniej ; )
Zreszta poprawie sie- mnie krzyz nie przeszkadza, piekny gest, ale mnie on przeszkadza akurat TAM. Moim zdaniem powinni go przenies tam, gdzie krzyza miejsce, czyli na teren swiatyni, a nie na teren swiecki. |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 8:31 pm
|
|
|
w ogole Polska to jest kraj symboli,przypomnijcie sobie co bylo po smierci papieza, rzadko ktore miasto nie postawilo pomnika,masakra jakas i co komu z tego bedzie? ja uwazam ze ten krzyz wlasnie postawiono tam w celu prowokacji. spoko za ofiary katastrofy, ale dlaczego tam? ale po akcji z wawelem juz chyba nic mnie nie zaskoczy.
[ Dodano: Wto Sie 03, 2010 9:43 pm ]
pozatym jeszcze ten motyw, zachowania Marty Kaczynskiej, ze ona nie wiedziala ze ma klucze oddac od palacu, PiSiory rzadza nie ma co. |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 8:45 pm
|
|
|
Miejsce krzyza jest w kosciele. Polska to panstwo SWIECKIE i krzyz ktory harcerze postawili spontanicznie, powinnien zostac przeniesiony. W sumie jakby sie ktos bardzo uparl to mozna by go usunac na sile bo przeciez to byla samowolka... Wiec nei rozumiem protestow, kiedy zaintesowani (Kancelaria, Metropolita i hacerze) sie dogadali. W kocnu teren nalezy do Kancelarii, krzyz (materialnie jako przedmiot) do hacerzy, a jako symbol do kosciola.
Szczerze mowiac przerazaja mnie te szopki z krzyze, z zimnym Lechem itp. Rzygac mi sie chce ta IV RP ktora na sile serwuje nam PiS. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Wto Sie 03, 2010 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:20 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | w ogole Polska to jest kraj symboli,przypomnijcie sobie co bylo po smierci papieza, rzadko ktore miasto nie postawilo pomnika,masakra jakas i co komu z tego bedzie? |
Pamięć będzie. W Holandii pedzie mają swój pomnik w Amsterdamie i tu faktycznie nie wiadomo po co.
nuta napisał/a: | spoko za ofiary katastrofy, ale dlaczego tam? |
Bo Lech Kaczyński w chwili śmierci był prezydentem, dlatego krzyż stoi przed pałacem prezydenckim. |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:23 pm
|
|
|
no a teraz jest Komorowski, to co pomnik dla niego czy jakis portret w zlotej ramie? wszytskie te akcje to niezrealizowane ambicje Jarka. oczywiscie ze pamiec zostala, ale po co zaraz pomniki, pamiec ma sie w sercu a nie na piedestale. |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:41 pm
|
|
|
Ja nie rozumiem jednego. Dlaczego niektorzy twierdza , ze krzyz to rozgrywka polityczna skoro postawili go zwykli ludzie i teraz po prostu go bronia ? Wawel dla Lecha- nie . Dlaczego? Przeciez byl glowa panstwa. Co z tego , ze sa tam pochowani krolowie skoro oprocz tego , ze byli krolami nic nie zrobili? Czy krzyze przy drogach gdzie mialy miejsce smiertelne wypadki tez maja zniknac ? Mlody czlowiek przed kamerami powiedzial wyraznie , ze jezeli kompetentna osoba przedstawi na pismie , ze w miejscu krzyza stanie pomnik lub tablica pamiatkowa to ludzie pozwola przeniesc krzyz. Dlaczego nikt z politykow tego nie zrobi ? Prawdopodobnie dlatego, ze nie sa w stanie tego obiecac. Tu nie chodzi tylko o Lecha Kaczynskiego. Dla wielu ludzi krzyz jest symbolem wolnosci- jak bronili ludzie krzyza w Nowej Hucie , ktory poswiecil Karol Wojtyla ? |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:52 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | no a teraz jest Komorowski, to co pomnik dla niego czy jakis portret w zlotej ramie? wszytskie te akcje to niezrealizowane ambicje Jarka. oczywiscie ze pamiec zostala, ale po co zaraz pomniki, pamiec ma sie w sercu a nie na piedesta |
To po co nam wszystkie pomniki żołnierzy poległych w wojnach, papieża, Kopernika i innych? "Pomnik" pochodzi od "pomnieć", czyli przypomnieć. Dzięki pomnikowi ludzie mają też jak wyrazić swój żal i mają miejsce gdzie można zanieść kwaty czy znicz. Oczywiście fajnie by było postawić kolejną galerię handlową czy parking, ale świadomości narodowej to one nie stworzą. A świadomość my szczególnie musimy budować, bo psu spod ogona przecież nie wypadliśmy. Do tego świadomość narodową tępiono w nas przez ostatnie 200 lat, do 20 lat temu włącznie. Może nowe pokolenie ma wszystko w d... za wyjątkiem iPhone'a, Dody i legalizacji zioła, a kto by tam się zajmował nudziarską historią, skoro wraz z dobrodziejstwami kapitalizmu dostaliśmy tyle fajnych i kolorowych rzeczy.
Komorowski jak społeczeństwo uzna to pewnie też dostanie pomnik. A może nawet i bez tego. Sikorski był tak miły, że polecił wieszać wizerunek obecnego prezydenta w ambasadach. Ciekawe, że nie wydał takiej decyzji wcześniej, kiedy to też był MSZ, ale prezydentem był ktoś z opozycyjnej partii. Wcześniej mieliśmy ten zwyczaj tylko za komuny. Zresztą PO przypomina komuchów w zbyt wielu miejscach (upaństwowienie dzieci).
Dalej też podtrzymuję zdanie, że chrześcijaństwo od zawsze było wpisane w polską tożsamość. Może i było tak jak suska mówi, że kościół wszystkich rejestrował jako chrześcijan, bo pokrywało się to z rzeczywistością z minimalnym błędem. |
Ostatnio zmieniony przez jso Wto Sie 03, 2010 9:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|