NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
badanie krwi w ciazy
Autor Wiadomość
piotrunia 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 10:12 pm   badanie krwi w ciazy

moja zona jest w ciazy , dostala od polozne skierowanie na badanie krwi.bylo to pdstawowe badanie. po jakims czsie przyszlo acceptgiro z Menzis do zaplaty 32e.zaznaczam ze mam ubezpieczenie w Menzis podstawowe.czy za tak podstawowe badania tzeba tu placic?

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 11:09 pm   

no tak eigenrisico

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 10:23 am   

Za wszystko będziesz płacić w ramach tego na ile macie ustalone "eigenrisico" a potem to już zależnie co Wasze ubezpieczenie obejmuje a co nie...

anna1988 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Sie 08, 2010 1:48 pm   

Za badanie krwi,moczu,i wizyty u połozniej nic sie nie płaci,nawet jesli masz podstawowe ubezpieczenie.Tez jestem w ciąży i jeszcze za zadne badanie nie musialam placic.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 10:40 am   

piotrunia,
z tego co mi wiadomo
ubezpieczalnia Menzis kasuje praktycznie za wszystko w ramach wlasnie eigenrisico ,wiem bo sama do niej naleze

anna1988,
Cytat:
Za badanie krwi,moczu,i wizyty u połozniej nic sie nie płaci,nawet jesli masz podstawowe ubezpieczenie
a jesli sie nie placi
jak pisze tu kolezanka, to powinnas za jakis czas otrzymac zwrot tego co zaplacilas

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 6:59 pm   

Witam wszystkich!Ja tez naleze do Menzis i w czerwcu tez mialam badanie krwi bo bylo podejzenie ze jestem w ciazy.W zeszlym tygodniu przyslali mi do zaplaty ta sume(bo nalezy to wciaz pod eigen risico)Z tego co ja sie orietuje to tylko lekarz rodzinny nie podlega pod eigen risico.A reszta np.leki,wizyta u specjalisty i rozne badania to eigen risiko.Pozdrawiam serdecznie

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 8:35 pm   

Gochna a ile miesiecznie placisz na swoje ubezpieczenie?

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:21 pm   

anna1988 napisał/a:
Za badanie krwi,moczu,i wizyty u połozniej nic sie nie płaci,nawet jesli masz podstawowe ubezpieczenie.Tez jestem w ciąży i jeszcze za zadne badanie nie musialam placic.

kazda ubezpieczalnia pod tym wzgledem ma swoje tepo... jedna przysle ci dosc szybko rachunek druga dopiero pod koniec roku... wiem z doswiadczenia

ale za badania krwi... nawet w czasie ciazy placi sie eigen risico...

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:39 pm   

a oto i cytat z ubezpieczalni ZilverenKruis... ale na stronach innych ubezpieczalni jest to samo:

Het verplicht (en vrijwillig) eigen risico geldt niet voor:
Kraamzorg en verloskundige hulp (m.u.v. geneesmiddelen, bloedonderzoeken, vlokkentesten of ziekenvervoer).

http://www.zilverenkruis....gen-risico.aspx

Czyli eigen risico nie dotyczy wizyt u poloznej i kraamzorg, z wyjatkiem: lekow, badan krwi, vlokken testu - ktory mozna wykonac w ciazy ale nie trzeba i transportu

anna1988 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 11:59 am   

Robiłam badanie krwi na poczatku roku,chyba w lutym,teraz mamy polowe sierpnia a ja zadnego rachunku nie dostałam.Jeszcze zebym była pewniejsza to zadzwonilam do Hollandzorg i zapytałam sie czy mam jakies zaległe rachunki do zaplaty...odpowiedzieli ze nie mam.Wiec sama nie wiem jak to jest z eigen risico.Moze o mnie zapomnili :032: :026:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 4:32 pm   

anna1988,

nie martw sie jesli im cos wisisz to oni nie zapomna

ja w zeszlym miesiacu dostalam rachunek do zaplacenia za 2008 wlasnie za korzystanie ze szpitalnego laboratoruim

a juz myslalam ze nic mnie z ich strony nie ''walnie ''po kieszeni
bo bylam pewna, ze wszystko jest uregulowane a tym bardziej rok 2008 podliczony i zamkniety na amen....no niestety jak widac mozna sie przeliczyc

( ͡° ͜ʖ ͡°).

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 3:26 pm   

anna1988 napisał/a:
Robiłam badanie krwi na poczatku roku,chyba w lutym,teraz mamy polowe sierpnia a ja zadnego rachunku nie dostałam.Jeszcze zebym była pewniejsza to zadzwonilam do Hollandzorg i zapytałam sie czy mam jakies zaległe rachunki do zaplaty...odpowiedzieli ze nie mam.Wiec sama nie wiem jak to jest z eigen risico.Moze o mnie zapomnili :032: :026:
napewno nie zapomnieli ,yulko czekaja ,do 165 euro ,a moze to badanie krwi bylo tansze?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 6:30 pm   

anna1988 napisał/a:
Robiłam badanie krwi na poczatku roku,chyba w lutym,teraz mamy polowe sierpnia a ja zadnego rachunku nie dostałam

A moze wykorzystalas wczesniej eigen risico?

anna1988 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 12, 2010 7:04 pm   

Miałam pobierana krew 3 razy i 3 UZG,narazie zadnego rachunku nie dostalam,wchodzac na strone salland wyczytalam ze opieka poloznicza jest zupelnie darmowa przy podstawowym ubezpieczeniu,pozniej jesli rodze w szpitalu bez wskazan medycznych to ponad 100 euro za porod,a za kramzoorg doplacam 3.90 za godzine...ale skoro wszyscy pisza ze napewno dostane rachunek to pozostaje mi czekac i zastanawiac sie ile mi nalicza.

Odpowiedz do tematu