Otwarty przez: Gochna H Czw Wrz 02, 2010 12:11 am |
kradzieze - tez was to spotyka |
Autor |
Wiadomość |
Guiscard
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 8:35 pm
|
|
|
mirek555 napisał/a: | ale w Anglii kiedy nie ma policji skręć tylko pod prąd w jedno kierunkową zaraz są . tylko nie wiem jak oni to robią psia mać. mam przed nimi respekt i ogromny szacunek. to dopiero profesjonalizm . duchy czy co ?. ale Niemcy ich przebujają o głowę. |
No nie duchy a kamery. Po cos je w koncu instaluja. |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 11:31 pm
|
|
|
Kasiucha napisał/a: | można dostać rower z gemmente płaci się 100 euro (to ubezpieczenie) i za to wypożycza sie rower (za 100 euro mozna 2 rowery wypozyczyć). napisze wiecej w poniedzialek bo wtedy ide do szkoły i dokladnie sie dowiem gdzie w hadze wydaja rowery. |
Czekam na wiecej info a w miedzyczasie mam pytanie: czy to jest rower ze tak powiem na zawsze? Czy to tylko pozyczenie na czas okreslony? I czy jednakowa stawka ta stowa dla gemmente i mozna wziasc pare rowerow? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 12:28 am
|
|
|
Kasiucha
Cytat: | A teraz zdecyduje sie chyba na rower z gemmente przynajmniej żal nie będzie jak ukradną. |
Zaintrygowana tym, co napisala nam tu kolezanka Kasiucha
przekopalam wszelkie dostepne wiadomosci ze strony urzedowej swojej gemeente, oczywiscie online
niestety moja gmina /urzad i urzednicy tam pracujacy ,nie oferuje takiej uslugi nawet za pieniadze mozna znalezc tylko informacje o tym ze:
jesli nie posiadam roweru,to moge go sobie wypozyczyc u fietsenmaker/w sklepie z rowerami do sprzedazy /naprawy (tak tez czesto robia turysci tu przyjezdzajacy )
mozna u nich wypozyczyc rower: na dzien, tydzien, czasem dluzej ...
z zamieszczonych w ponizszym linku informacji wynika ze wypozyczalnia rowerow w Den Haag dziala na podobnej zasadzie ....na stronie gemente nie ma najmniejszej wzmianki o tym
ze urzad wypozycza rowery
http://www.denhaag.nl/hom...in-Den-Haag.htm |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 01, 2010 12:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 12:58 am
|
|
|
Gochna przeczytalam ale czy to jest to o czym Kasiucha pisze? To co napisala na forum zainteresowalo mnie bo wydalo sie ze jest dobra i niedroga opcja- placisz jakies 100euro i masz dobry rowerek ktory gdy ktos ukradnie nie ma co zalowac
Wiem ze mozna wypozyczyc rower ale to jednak drogo jest i jedynie sie oplaca na jeden dzien bo to co zaplacisz za 2-3 to mozna sobei uzywany kupic (cena za jeden dzien zaczyna sie od 7.50 do 35 euro) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 1:15 am
|
|
|
jagodka,
mam nadzieje ze Kasiucha nam to wyjasni ,
pierwszy raz o takiej mozliwosci slysze ,a mieszkam tu juz, sporo lat i nigdy o tym nie slyszalam
sama z checia wypozycze dodatkowo, rower albo i dwa ,po co przeplacac u fietsenmaker:a ? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Wrz 02, 2010 12:07 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 8:32 am
|
|
|
Gmina rozdaje rowery - rewelacja! Przez 20 lat zylam w niewiedzy az mnie Kasiucha oswiecila !
Kasiucha napisał/a: |
A teraz zdecyduje sie chyba na rower z gemmente przynajmniej żal nie będzie jak ukradną. |
Jasne, co tam... ukradna to gmina da nastepny |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 2:13 pm
|
|
|
No to o co tu chodzi?
To w koncu daje ta gmina jakies super oferty czy to najzwyklejsze w swiecie system wypozyczalni rowerow u siebie maja?
zapewne tyle pozuconych rowerow zbieraja ze cos z nimi pozniej robia |
|
|
|
|
Kasiucha
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 3:20 pm
|
|
|
juz wszystko wiem dokladnie
rowery wypożycza się z Vader- en Moedercentrum Zuidwest. można zapytać w najbliższym punkcie Mooi.
rowery mogą otrzymać wszystkie osoby chodzące na inburgering oraz mające niskie dochody.
rower się wypożycza, umowę podpisałam na 12 miesięcy, wpłaca się kaucję w wysokości 50 euro za 1 rower. kaucja zwrotna przy oddaniu rowera.
przepraszam że wprowadziłam w błąd piszac że rower otrzymuje się z gemeente, lecz tak mi powiedzieli w szkole.
maksymalnie można pożyczyc 2 rowery |
Ostatnio zmieniony przez Kasiucha Śro Wrz 01, 2010 3:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 3:52 pm
|
|
|
Kasiucha napisał/a: | juz wszystko wiem dokladnie
rowery wypożycza się z Vader- en Moedercentrum Zuidwest. można zapytać w najbliższym punkcie Mooi.
rowery mogą otrzymać wszystkie osoby chodzące na inburgering oraz mające niskie dochody.
rower się wypożycza, umowę podpisałam na 12 miesięcy, wpłaca się kaucję w wysokości 50 euro za 1 rower. kaucja zwrotna przy oddaniu rowera.
przepraszam że wprowadziłam w błąd piszac że rower otrzymuje się z gemeente, lecz tak mi powiedzieli w szkole.
maksymalnie można pożyczyc 2 rowery |
Dzieki za info
Czy Ty wypozyczylas rower?
Czy trzeba oddac a co w przypadku kradziezy, zniszczenia roweru?Czy oprocz kaucji sa jeszcze jakies inne oplaty?
Jakie rowery sa do wybrania, czy sa tez rodzinne te takie bakfiets?
ide googlowac
ale nic nie potrafie tam znalesc o wypozyczalni rowerow.. Kasia wiec czekac na Twoja odpowiedz |
Ostatnio zmieniony przez jagodka Śro Wrz 01, 2010 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kasiucha
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 4:25 pm
|
|
|
tak ja wypożyczylam rower, poszłam troszke na łatwizne i wszystkie formalności załatwiła mi moja "nauczycielka" w szkole.
Rowery są ubezpieczone, jak ukradną trzeba zgłaszac na policję, wtedy nie ponosi się żadnych kosztów, ale nie dostanie sie zwrotu kaucji. jeśli policja udowodni że rower został skradziony z twojej winy np. nie został przypiety to wtedy musisz zapłacic jak za nowy.
widziałam normalne rowery, damskie i męskie kilka dziecięcych. |
Ostatnio zmieniony przez Kasiucha Śro Wrz 01, 2010 4:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 5:11 pm
|
|
|
ciekawe jak udowodnia jezlei zlodziej przetnie lancuch i zabierze rower plus przeciety lancuch?
Dzieki kasiucha |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 5:45 pm
|
|
|
jagodka napisał/a: | ciekawe jak udowodnia jezlei zlodziej przetnie lancuch i zabierze rower plus przeciety lancuch?
Dzieki kasiucha |
Chyba podobnie jak z samochodem, musisz miec komplet kluczy od zabezpieczenia.
Bratowej skradli rower z przed domu. Rower byl ubezpieczony, niestety z ubezpieczenia nic nie dostala bo klucze do zabezpieczenia rowery byly przy rowerze i tez zostaly skradzione. |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Śro Wrz 01, 2010 5:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
waliza
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:49 am
|
|
|
wierzcie że nawet najgrubsza linka zabezpieczająca rower to dla złodzieja śmiech na sali. dobry sekator przetnie ją w niecałe 5 s. |
_________________ Balcerewicz musi odejść |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:53 am
|
|
|
Dla dobrego zlodzieja nie ma rzeczy niemozliwych a co to dla nich lancuch przy rowerze- bulka z maslem. Chyba jedyne wyjscie- jezdzic najbrzydszym rowerem zeby nie wpadl zlodziejowi w oko |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
|