NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Nie Lis 14, 2010 12:18 pm
Zameldowanie w Holandii
Autor Wiadomość
angie25 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 4:55 pm   Zameldowanie w Holandii

Witam. Jest następujący problem: mój chłopak mieszka w Holandii, jest zameldowany w firmowym mieszkaniu, chcę do Niego jechać, jeszcze nie wiem czy to będzie pół roku czy 3,4 lata, w zależności jak wyglądać bedzie sytuacja prawna, chciałabym tam pracować, ale na legalu i chodzi o to, że nie mogę być zameldowana tam gdzie on, bo wtedy byłoby to prywatne mieszkanie i normalnie trzeba byłoby płacić. Mam tam ciocię i chciałabym się u niej zameldować, a mieszkać z moim chłopakiem. Ciocia mieszka z mężem i gdy by mnie domeldowali czy ponosiby jakieś koszty? Podobno jest jakaś opłata 170 euro miesięcznie, ale nie wiem czy to prawda.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 5:05 pm   

angie25,nic mi nie wiadomo o oplacie 170 euro miesiecznie
ale

oczywiscie ze beda ponosili koszty tego ze bedziesz u nich zameldowana
wszystkie oplaty sa bowiem liczone/dzielone przez ilosc osob zamieszkalych
pod danym adresem (scieki ,wywoz smieci )ich wysokosc reguluja przepisy w danej gemeente
najlepiej zapytaj wlasna ciocie jak ona to widzi .... :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

angie25 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 5:08 pm   

dziękuję :) , może właśnie o to chodzi z tymi 170 euraskami hehe, ona jest Polką, a mąż Holendrem, więc wujek musi się dowiedzieć jak to wygląda. Jeszcze raz dziękuję.

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Lis 04, 2010 5:01 pm   

angie25 napisał/a:
dziękuję :) , może właśnie o to chodzi z tymi 170 euraskami hehe, ona jest Polką, a mąż Holendrem, więc wujek musi się dowiedzieć jak to wygląda. Jeszcze raz dziękuję.

Gochna ma racje trzeba sprawdzic dokladnie ile to jest ale ale niechce mi sie wierzyc co do kwoty, ktora wymieniasz bo przewaznie scieki to okolo 200-250 i tam samo smieci- ale to jest oplata za caly rok na 3 osoby. Takze moze mieli na mysli 170 za rok a nie miesiac?

Z drugiej strony jesli to by byl jedyny koszt a za mieszkanie chlopaka bys nie placila to dosc malo;)..nawet jak dodasz oplaty na glowe 70-80euro. to mieszkanie za 250 na miesiac to tanio wychodzi...za tyle to co niektorzy maja ledwo pokoje...

angie25 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:15 am   

dobra!wiem o co chodzi. Wujek z ciocia płacą ok.500 euro za mieszkanie, mają dofinansowanie z gminy 170 euro, bo wujek ma małą emeryturę i teraz nie wiadomo czy jesli bede zameldowana jako dodatkowe źrodlo dochodów to czy nie odbiorą wujkowi tych 170 euro i jest to opłata co miesiąc, wujek ma iść do gminy, ale ja już bym chciała wiedzieć czy mu zabiorą czy nie. Jak myślicie?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:58 am   

angie25,
Cytat:
ale ja już bym chciała wiedzieć czy mu zabiorą czy nie. Jak myślicie?

nie tak prosto od razu udzielic jednoznacznej odpowiedzi
niestety nie obejdzie sie bez obnizenia dodatku z czego ciocia pewnie zdaje sobie sprawe ...moze bedziesz musiala pokryc wlasnie te roznice
i jeszcze jedno czy wiesz ze bedziesz tez musiala oplacac sobie wlasne ubezpieczenie ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:06 pm   

Dofinansowanie do mieszkania maja najprawdopodobniej z podatku, czyli huurtoeslag.
Jezeli maja huutoeslag, wiec dostaja tez dofinansowanie do ubezpieczenia, zorgroeslag.
W takiej sytuacji jest dla nich wielkim ryzykiem aby Ciebie zameldowali, bo maga miec problemy z dodatkami jakie otrzymuja.

angie25 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 09, 2010 10:10 am   

no i klops, okazuje się, że na miesiąc tracili by podobno 600 euro :119: i że powinnam poszukac kogos, kto ma dom a nie mieszkanie i wtedy mnie zameldować :-(

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 11:27 am   

Musisz poszukac kogos co nie ma zadnych dodatkow

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lis 09, 2010 8:57 pm   

agnie25 w pierwszym poście napisałaś że przyjechałaś do chłopaka i mieszkasz razem z nim.Chcesz legalnie pracować w NL. A co szkodzi tobie pracować legalnie nie posiadając meldunku.Przecież pracodawca nie żąda zameldowania.Podajesz twój adres do korespondencji.Zameldowanie jest przydatne ale nie niezbędne żeby tutaj legalnie pracować.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 10, 2010 11:15 am   

jedrzej2225,

Cytat:
napisałaś że przyjechałaś do chłopaka i mieszkasz razem z nim

nie jeszcze nie dojechala
angie25,

Cytat:
mój chłopak mieszka w Holandii, jest zameldowany w firmowym mieszkaniu, chcę do Niego jechać

z tego co pisze wynika chce sie zabezpieczyc, a to dziala tylko na Jej korzysc, Uklon w storne ludzi myslacych :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 10, 2010 6:41 pm   

Gochna H napisał/a:
jedrzej2225, z tego co pisze wynika chce sie zabezpieczyc, a to dziala tylko na Jej korzysc, Uklon w storne ludzi myslacych :039:

Może i myśli ale chyba nie zna realiów w NL - z tego co mi wiadomo ok 10-20% ludzi pracujących w NL( Polaków oczywiście ) ma meldunek a reszta czyli ok 80% pracuje legalnie bez meldunku ...

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 10, 2010 7:35 pm   

Beny.rac
Cytat:
Może i myśli ale chyba nie zna realiów w NL

pozwole sobie zapytac a Ty znales relalia od samej podszewki ,przyjezdzajac do tego k/raju ?

widac ze dziewczyna nie robi niczego na sile, najpierw bada grunt ... a to juz swiadczy tylko o tym ,ze jest przezorna, wiecej takich ludzi i nie bedzie na forum pytan w stylu ''co myslicie o jezdzie w ciemno ....??

pozdrawiam :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lis 10, 2010 7:36 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lis 10, 2010 7:58 pm   

Gochna a ja myśle że należałoby najpierw przyjechać,znaleść pracę a potem myslec o meldowaniu się. A na pewno nie zaczynac od meldunku pod adresem w którym sie nie mieszka.To fikcja i niczemu dobremu nie słuzy.

guzik12 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 10:10 pm   

Mam pytanie przyjechałem tu z żoną mieszkam u rodziny. Lecz mam pracę z biura lecz nie mam meldunku. Czy mogę przywieź tu syna i zapisać go do szkoły i czy moja żona może iść na kurs języka organizowanego przez gemeente.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi