Zamknięty przez: Gochna H Nie Lis 14, 2010 12:18 pm |
Zameldowanie w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
angie25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 4:55 pm Zameldowanie w Holandii
|
|
|
Witam. Jest następujący problem: mój chłopak mieszka w Holandii, jest zameldowany w firmowym mieszkaniu, chcę do Niego jechać, jeszcze nie wiem czy to będzie pół roku czy 3,4 lata, w zależności jak wyglądać bedzie sytuacja prawna, chciałabym tam pracować, ale na legalu i chodzi o to, że nie mogę być zameldowana tam gdzie on, bo wtedy byłoby to prywatne mieszkanie i normalnie trzeba byłoby płacić. Mam tam ciocię i chciałabym się u niej zameldować, a mieszkać z moim chłopakiem. Ciocia mieszka z mężem i gdy by mnie domeldowali czy ponosiby jakieś koszty? Podobno jest jakaś opłata 170 euro miesięcznie, ale nie wiem czy to prawda.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 5:05 pm
|
|
|
angie25,nic mi nie wiadomo o oplacie 170 euro miesiecznie
ale
oczywiscie ze beda ponosili koszty tego ze bedziesz u nich zameldowana
wszystkie oplaty sa bowiem liczone/dzielone przez ilosc osob zamieszkalych
pod danym adresem (scieki ,wywoz smieci )ich wysokosc reguluja przepisy w danej gemeente
najlepiej zapytaj wlasna ciocie jak ona to widzi .... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
angie25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 5:08 pm
|
|
|
dziękuję , może właśnie o to chodzi z tymi 170 euraskami hehe, ona jest Polką, a mąż Holendrem, więc wujek musi się dowiedzieć jak to wygląda. Jeszcze raz dziękuję. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 5:01 pm
|
|
|
angie25 napisał/a: | dziękuję , może właśnie o to chodzi z tymi 170 euraskami hehe, ona jest Polką, a mąż Holendrem, więc wujek musi się dowiedzieć jak to wygląda. Jeszcze raz dziękuję. |
Gochna ma racje trzeba sprawdzic dokladnie ile to jest ale ale niechce mi sie wierzyc co do kwoty, ktora wymieniasz bo przewaznie scieki to okolo 200-250 i tam samo smieci- ale to jest oplata za caly rok na 3 osoby. Takze moze mieli na mysli 170 za rok a nie miesiac?
Z drugiej strony jesli to by byl jedyny koszt a za mieszkanie chlopaka bys nie placila to dosc malo;)..nawet jak dodasz oplaty na glowe 70-80euro. to mieszkanie za 250 na miesiac to tanio wychodzi...za tyle to co niektorzy maja ledwo pokoje... |
|
|
|
|
angie25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:15 am
|
|
|
dobra!wiem o co chodzi. Wujek z ciocia płacą ok.500 euro za mieszkanie, mają dofinansowanie z gminy 170 euro, bo wujek ma małą emeryturę i teraz nie wiadomo czy jesli bede zameldowana jako dodatkowe źrodlo dochodów to czy nie odbiorą wujkowi tych 170 euro i jest to opłata co miesiąc, wujek ma iść do gminy, ale ja już bym chciała wiedzieć czy mu zabiorą czy nie. Jak myślicie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:58 am
|
|
|
angie25, Cytat: | ale ja już bym chciała wiedzieć czy mu zabiorą czy nie. Jak myślicie?
|
nie tak prosto od razu udzielic jednoznacznej odpowiedzi
niestety nie obejdzie sie bez obnizenia dodatku z czego ciocia pewnie zdaje sobie sprawe ...moze bedziesz musiala pokryc wlasnie te roznice
i jeszcze jedno czy wiesz ze bedziesz tez musiala oplacac sobie wlasne ubezpieczenie ? |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 11:06 pm
|
|
|
Dofinansowanie do mieszkania maja najprawdopodobniej z podatku, czyli huurtoeslag.
Jezeli maja huutoeslag, wiec dostaja tez dofinansowanie do ubezpieczenia, zorgroeslag.
W takiej sytuacji jest dla nich wielkim ryzykiem aby Ciebie zameldowali, bo maga miec problemy z dodatkami jakie otrzymuja. |
|
|
|
|
angie25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 10:10 am
|
|
|
no i klops, okazuje się, że na miesiąc tracili by podobno 600 euro i że powinnam poszukac kogos, kto ma dom a nie mieszkanie i wtedy mnie zameldować |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 11:27 am
|
|
|
Musisz poszukac kogos co nie ma zadnych dodatkow |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 8:57 pm
|
|
|
agnie25 w pierwszym poście napisałaś że przyjechałaś do chłopaka i mieszkasz razem z nim.Chcesz legalnie pracować w NL. A co szkodzi tobie pracować legalnie nie posiadając meldunku.Przecież pracodawca nie żąda zameldowania.Podajesz twój adres do korespondencji.Zameldowanie jest przydatne ale nie niezbędne żeby tutaj legalnie pracować. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 11:15 am
|
|
|
jedrzej2225,
Cytat: | napisałaś że przyjechałaś do chłopaka i mieszkasz razem z nim |
nie jeszcze nie dojechala
angie25,
Cytat: | mój chłopak mieszka w Holandii, jest zameldowany w firmowym mieszkaniu, chcę do Niego jechać |
z tego co pisze wynika chce sie zabezpieczyc, a to dziala tylko na Jej korzysc, Uklon w storne ludzi myslacych |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 6:41 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | jedrzej2225, z tego co pisze wynika chce sie zabezpieczyc, a to dziala tylko na Jej korzysc, Uklon w storne ludzi myslacych |
Może i myśli ale chyba nie zna realiów w NL - z tego co mi wiadomo ok 10-20% ludzi pracujących w NL( Polaków oczywiście ) ma meldunek a reszta czyli ok 80% pracuje legalnie bez meldunku ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 7:35 pm
|
|
|
Beny.rac Cytat: | Może i myśli ale chyba nie zna realiów w NL |
pozwole sobie zapytac a Ty znales relalia od samej podszewki ,przyjezdzajac do tego k/raju ?
widac ze dziewczyna nie robi niczego na sile, najpierw bada grunt ... a to juz swiadczy tylko o tym ,ze jest przezorna, wiecej takich ludzi i nie bedzie na forum pytan w stylu ''co myslicie o jezdzie w ciemno ....??
pozdrawiam |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lis 10, 2010 7:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 7:58 pm
|
|
|
Gochna a ja myśle że należałoby najpierw przyjechać,znaleść pracę a potem myslec o meldowaniu się. A na pewno nie zaczynac od meldunku pod adresem w którym sie nie mieszka.To fikcja i niczemu dobremu nie słuzy. |
|
|
|
|
guzik12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 10:10 pm
|
|
|
Mam pytanie przyjechałem tu z żoną mieszkam u rodziny. Lecz mam pracę z biura lecz nie mam meldunku. Czy mogę przywieź tu syna i zapisać go do szkoły i czy moja żona może iść na kurs języka organizowanego przez gemeente. |
|
|
|
|
|