|
Kto planuje powrót do PL? |
| Autor |
Wiadomość |
anje
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 11:03 pm
|
|
|
post edytowany
uwagi do moderatora prosze kierowac na priv lub na adres email
[email protected] |
| Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sie 06, 2010 11:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 11:06 pm
|
|
|
aknairam, ja nie mam jadu, i uwazam, ze moje wypowiedzi bardziej sklaniaja do refleksji niz zlosci....
jak ktos przyjezdza, mieszka w 'hotelach' pracowniczych z polakami, wegrami i bog wie kim, i patrzy z zazdroscia na holendrow pracy co maja kontrakty....
to chyba tak srednio zna ich mentalnosc.... jak ktos nei zwiedzal holandii, nie czytal jej historii tez chyba slabo... zeby poznac kulture i obyczaje, a przede wszystkim mentalnosc trzeba byc naprawde w bardzo dobrej komitywie z holendrami, bo inaczej sie nie da...
ale zgadzam sie ze czas nie ma z tym nic wspolnego, a raczej sposob zycia w holandii!
nie wszystko mi sie podoba, tak samo jak w PL, wszedzie dobrze gdzie nas nie ma i taka prawda!
[ Dodano: Pią Sie 06, 2010 11:07 pm ]
anje, zgadzam sie z Toba, tez bym sobie tego nie zyczyl.... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 37 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 1:19 pm
|
|
|
| Cytat: | | suska guust kto Was tak skrzywdził w zyciu ,ze macie tyle jadu w sobie ? |
Jadu? Ja po prostu twierdze, ze dwa lata to zdecydowanie za krotko, zeby powiedziec: "nie podoba mi sie mentalnosc Holendrow" O_o. Ja tez jestem tu 2 lata i ledwo co udalo mi sie poznac mentalnosc kilku grup, w ktorych si eobracalam. Holandia jest krajem tak zroznicowanym, ze i 4 lat by chyba nie wystarczylo, by ich naprawde dobrze poznac i zrozumiec. Jasne- nablizszych znajomych mozna poznac szybciej, ale nie uogolniajmy, ze wszyscy Holendrzy sa tacy sami. Zreszta Holandia to nie tylko Holendrzy, a i masa obcokrajowco, i oni, czy to sie komus podoba czy nie, tez wspoltworza mentalnosc tego kraju. |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 12:04 pm
|
|
|
| Mysle ze kiedys wroce, ale nie bedzie to w przeciagu najblizszych pieciu lat. |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
marrel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 7:16 pm
|
|
|
| Trudna decyzja, zamierzam wrócić, im szybciej tym lepiej, ale najpierw muszę sobie wszystko poukładać tutaj i na miejscu. |
_________________ Myślisz o powrocie do Polski? - http://www.powroty.pl |
|
|
|
|
przemekm26
Gaduła GD
|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 5:27 pm jeszcze kilka latek i wracam do PL
|
|
|
| Tesknie nie tylko za znajomymi ale rowniez brak mi klimatu tego miasta:Wirtualny Torun |
| Ostatnio zmieniony przez przemekm26 Nie Lis 14, 2010 6:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
uma1001
Poczatkujacy uma1001
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 11:04 am
|
|
|
Jezeli wracac to z tarcza, a nie na tarczy, czyli, zupelnie prozaicznie z funduszami na zycie i np. budowe domu. Mieszkanie pod grusza lub w przyczepie w Polsce jest raczej kiepskim pomyslem. Warto tez zastanowic sie nad jakims zajeciem, moze nie koniecznie w celach zarobkowych, raczej w celu sensownego spedzania dnia.
W przyszlym roku jedziemy na dluzej do Polski, aby kupic dzialke. |
|
|
|
|
jeexcy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 6:59 pm jasne reguły gry...
|
|
|
Urodziłam i wychowałam i się w Polsce na emigracji jestem bardzo krotko (2 lata) i powiem wam, że po tylu latach spędzonych w Polsce ten kraj jest dla mnie wciąż wielką zagadką! Na hasło powrotu do Polski rozkładam ręce, bo jakoś zupełnie nie wiem jak tam postępować. Wydaje się jakby zasada przyczyna rodzi skutek tam nie obowiązywała. W Holandii jak na przykład widzę ofertę pracy z podpunktami które powinien spełniać przyszły pracownik i na przykład spełniam wszystkie te punkty to wiem ze dostane tą prace. W Polsce natomiast to loteria -zależy to od jakiegoś widzi mi się, kształtu chmury na niebie, dziwnych układów w których zupełnie nie mogę się połapać. Niektórzy dostana taka prace nie spełniając żadnego z wymogów, a niektórzy spełniający wszystkie wymogi nie zostaną nawet zaproszeni na rozmowę. Sposób w jaki załatwia się niektóre sprawy urzędowe w Polsce to tez jakiś dziwny rytuał. Wydaje mi się, że jak ktoś chce po prostu żyć i uczciwie pracować to jednak wybierze zagranice. W Polsce zawsze będzie mieć trochę pod górkę, a przecież życie może być takie proste..
Co wy o tym sądzicie? Czy ktoś też czuje się zagubiony w Polsce? Czy może ja jestem z jakiejś innej planety? |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 8:58 pm Re: jasne reguły gry...
|
|
|
| jeexcy napisał/a: | Urodziłam i wychowałam i się w Polsce na emigracji jestem bardzo krotko (2 lata) i powiem wam, że po tylu latach spędzonych w Polsce ten kraj jest dla mnie wciąż wielką zagadką! Na hasło powrotu do Polski rozkładam ręce, bo jakoś zupełnie nie wiem jak tam postępować. Wydaje się jakby zasada przyczyna rodzi skutek tam nie obowiązywała. W Holandii jak na przykład widzę ofertę pracy z podpunktami które powinien spełniać przyszły pracownik i na przykład spełniam wszystkie te punkty to wiem ze dostane tą prace. W Polsce natomiast to loteria -zależy to od jakiegoś widzi mi się, kształtu chmury na niebie, dziwnych układów w których zupełnie nie mogę się połapać. Niektórzy dostana taka prace nie spełniając żadnego z wymogów, a niektórzy spełniający wszystkie wymogi nie zostaną nawet zaproszeni na rozmowę. Sposób w jaki załatwia się niektóre sprawy urzędowe w Polsce to tez jakiś dziwny rytuał. Wydaje mi się, że jak ktoś chce po prostu żyć i uczciwie pracować to jednak wybierze zagranice. W Polsce zawsze będzie mieć trochę pod górkę, a przecież życie może być takie proste..
Co wy o tym sądzicie? Czy ktoś też czuje się zagubiony w Polsce? Czy może ja jestem z jakiejś innej planety? |
Czuje dokladnie to samo i wlasnie z powodu ksztaltu chmury na niebie wybralam emigracje:)
Wprawdzie w Holandii mieszkam znacznie dluzej ale po dwuch latach tez tak myslalam. |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 119 Skąd: Overijssel
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 8:12 am
|
|
|
| Wiecie, ja musze jak najszybciej podjac decyzje co dalej. Narzeczony wraca do domu a tu zostaje dom. i mam kilka opcji- mam staly kontrakt, wiec moge sobie jeden pokoj wynajac i zostac albo wrocic do domu,do rodzicow a akurat praca tez bedzie dzieki doswiadczeniu zdobytemu tu. I tkwie w martwym punkcie- nie mam pojecia, na co sie zdecydowac...nikt nie potrafi mi doradzic a ja po prostu nie wiem...Mam chwile ,ze chce do rodzicom (mam 23 lata) a czasami jak patrze na dom i kilku znajomych,to nabieram watpliwosci, tym bardziej,ze sprzedaz domy badz przepisanie hipoteki lacze sie z kosztami. i nie wiem co wybrac...Glupie pytanie, ale co zrobilibyscie na moim miejscu? Wcale nie mam tu wielu znajomych... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 9:06 am
|
|
|
karinakiki, pisalas w temacie
''czy warto kupic dom na kredyt ''
| karinakiki napisał/a: | On mnie nagle przestal kochac i chce wracac do domu, tam juz ma nowa dziewczyne. Hipoteka stoi na nas oboje- pol na niego (glownego kredytobiorce) i pol na mnie.
Ex powiedzial,ze on doplaci swoja czesc (chociaz nie ma pieniedzy) a ja mam doplacic swoja, bo takie niestety bylo ryzyko. A ja wcale nie chce wracac, mam stala prace, jest mi tu dobrze... Z jednej strony nie chce byc totalna swinia, bo bylismy dlugo razem, slub zaplanowany itp. ale wlasnie z jakiej racji mam placic? Przeciez on nawet nie wystawi tego domu na sprzedaz bez mojej zgody, prawda?? |
cobysmy nie napisali to i tak decyzji za Ciebie nikt nie podejmie ...pozdrawiam i 3maj sie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 9:18 am
|
|
|
| Tak, bo materialnie chyba jest mi tu dobrze, ale mam watpliwosci czy chce byc tak daleko od rodziny . jezeli bym kogos tu poznala, to super, zostane,ale codziennie mysle inaczej. ble. Chcialabym zeby te decyzje podjal ktos za mnie... |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 12:27 pm
|
|
|
karinakiki, jednym słowem rozum podpowiada NL, a serce PL. Trudna decyzja, na szczęście nie musisz jej podejmować już teraz. Na Twoim miejscu odwlókłbym tę decyzję w czasie na przykład pół roku, aby zobaczyć jak będzie Ci się tu żyło samej. Daj sobie ustalony termin i w wyznaczonym dniu usiądź i zapytaj jeszcze raz serce i rozum, czy może ich zdania będą już zbieżne.
Dodam, że sprzedaż domu trwa dobrych kilka m-cy (sąsiad sprzedał po 8 m-cach), co też może być dodatkowym czasem na zastanowienie. Ostateczna cena sprzedaży może być czynnikiem wpływającym na decyzję (mając np. po sprzedaży dług, na spłatę którego nie zarobisz w Polsce, lub mając zysk, który byłby odczuwalnym zastrzykiem gotówki na początkowe utrzymanie w Polsce). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 12:55 pm
|
|
|
jso, dzieki
Na zarobek na tym domu nie licze i te decyzje chce rzeczywiscie odwlec jak najbardziej, bo nawet ze strony prawnej to teraz nie jest mozliwe.Problem jest w tym,ze mieszkam z bylym pod jednym dachem i czuje jego "nowa" na karku, a przez to ciezko mi samej przebrnac. Widze jaki zakochany , jak planuje z nia wyjazd na narty, dzieci ( o porazko, po 3 tygodniach zwiazku). On nie chce sie wyprowadzic, bo polowa przeciez jego a placic musi a ja tez sie nie wyprowadze, bo nie stac mnie na oplacanie 2 mieszkan, no niestety. Wiec jezeli zostalabym sama w tym mieszkaniu, to co innego a z ex to naprawde trudne. klocimy sie zreszta, naprawde przyjemnie nie jest. Nawet taka byla moja wstepna i pozniejsza decyzja, ze poczekamy, bo ze sprzedaza nie jest latwo. Na naszej ulicy jest duzo tanszych domow a i tak nie chca sie sprzedac przez ponad rok! no ale fakt mieszkania z NIM pod jednym dachem przez np. rok....o bosh... zeby jeszcze uszanowal moj bol,to ,ze ja zostalam odrzucona. A to nie! obnosi sie z tym, jakby to byl powod do dumy.Dlatego chcialam ten dom jakos przepisac na siebie,zeby juz on mogl dac mi spokoj.
Dlatego mi tak trudno zdecydowac. Wiem ,ze jak zdecyduje teraz ,ze wracam, to bedzie decyzja podjeta przez impuls mojego zlego samopoczucia , ktore jest wynukiem wspolnego mieszkania...pogubilam sie. Nie wiedzialam,ze w takim mlodym wieku bede musiala decydowac o czyms takim.. |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 1:01 pm
|
|
|
| Jeśli masz możliwośc to może idź pomieszkaj 2 tygodnie do jakiejś koleżanki. Może po odpoczynku od kłótni zyskasz nowe spojrzenie na swoją aktualną decyzję, bardziej niezależne od aktualnych emocji, lepsze długoterminowo. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
|
|
|