zmiana nazwiska ? |
Autor |
Wiadomość |
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 5:01 pm
|
|
|
Przez 20 lat w Holandii nosze dumnie swoje polskie nazwisko. Holendrzy staraja sie je wymawiac poprawnie choc jest trudne i pytaja, czy dobrze wymowili a po uslyszeniu mojego potwierdzenia sa tez troszke z siebie dumni Nigdy nie mialam problemu z powodu polskiego nazwiska no ale jesli ktos dzieki zmianie nazwiska poczuje sie szczesliwszy... to zmieniajta se, na piekarz albo rybak najlepiej... nie bedzie sie rzucac w tlumie |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 5:06 pm
|
|
|
Oczywiscie podstep ze ,,zmiana nazwiskä" dziala tylko na zasadzie lezen/schrijven. Nigdy bym sie nie odwazyla przedstawic vd Veen bo farba odrazu scieka.
Temat ,,zmiany" lub podrobienia nazwiska nawet byl przez jakis czas jako reklama w TV (pamieta ktos). Mi do teraz utkwilo to w glowie, reklama szla tak: widzimy ze turek/marokaniec pisze podanie o prace w domu na komputerze (bodajze podanie pisal do kancelarii prawnej) na koncu podpisuje sie Muhamad..... zmazuje powoli kazda literke i wpisuje Jansen (czy jakos tam). Pamieta ktos ona pojawila sie z 3 lata temu w TV? |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
julajula
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 10:34 pm
|
|
|
hejka mam takie pytanko urodzilam tutaj corke i ma polskie nazwisko z koncowka "ka" a wszedzie ma wpisane ki(tylko ma w paszporcie ka i w akcie urodzenia) czy moge isc do gemmente i zmienic to na ki chodzi tylko o jedna literke czy bedzie jakis problem z tym? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 11:11 pm
|
|
|
julajula,
skoro w akcie urodzenia oraz paszporcie ma nazwisko z koncowka'' ka''
to bedziesz musiala zalatwic sprawe formalnie, nie mozesz, ot tak sobie sama tego zmienic
zadzwon do Ambasady ,powinni wiedziec jak to sie zalatwia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 6:27 pm
|
|
|
kobieta musi miec koncowke ka
jest katarzyna kowalska a nie katarzyna kowalski |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 7:56 pm
|
|
|
Nic nie musi, żadna ustawa tego nie reguluje, i jeżeli zarejestrujesz w urzędzie córkę pod nazwiskiem Kowalski, to takie będzie miała. Oczywiscie mowa tutaj o osobach mieszkających i rejestrujące dzieci za granicą, w Holandii nie ma chyba odmian nazwisk na męskie i żeńskie? |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Pon Sty 17, 2011 8:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 8:36 pm
|
|
|
jak ma w akcie urodzenia ka to urodzila sie w polsce
i takie ma nazwisko jak chcesz jej zmienic to tylko sadowo |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 8:59 pm
|
|
|
Ale o co chodzi? Bo ja mam 20 lat koncowke "ka" a syn "ki" i uswiadomcie mnie, o co chodzi?? Bo nie rozumiem |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 9:04 pm
|
|
|
Bronka, chodzi o to:
julajula napisał/a: | hejka mam takie pytanko urodzilam tutaj corke i ma polskie nazwisko z koncowka "ka" a wszedzie ma wpisane ki(tylko ma w paszporcie ka i w akcie urodzenia) czy moge isc do gemmente i zmienic to na ki chodzi tylko o jedna literke czy bedzie jakis problem z tym? | i o to:
bejupi napisał/a: | kobieta musi miec koncowke ka
jest katarzyna kowalska a nie katarzyna kowalski |
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
julajula
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 19, 2011 12:02 pm
|
|
|
nie jest obowiazkowe zeby miec koncowke KA dla kobiety a KI mezczyzny.tylko moje pytanie brzmi czy musze jej to zmienic w polsce czy tutaj w gemmente tam gdzie ja rejestrowalam jak sie urodzila |
|
|
|
|
|