NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co odliczamy od podatku
Autor Wiadomość
bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 2:12 pm   

Rozliczałem się w miejscowym biurze rachunkowym i też chciałem odliczyć komputer i 270 euro własnego kosztu Inburgering cursus -nie można :088:

naber 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:42 am   

A jeśli sama opłacam sobie studia dzienne i mieszkanie, nie otrzymuje dofinansowania z IB to moge również rozliczyć? Jeśli tak to jaki zwrot mam szanse dostać?

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 9:14 am   

Studia mozesz ale mieszkanie nie

kennny 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:38 am   

a jak wyglada sytuacja dodatkowych kosztow leczenia ()nie pkrytych przez ubezpieczenie)? mozna to jakos odliczyc, ktos ma jakies informacje? na stronie belastingdienst ciezko sie polapac.

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:04 pm   

http://www.belastingdiens...html#P121_10941

Poza tym musisz najpierw wydac wiecej niz ten ich "drempel"i dopiero to ponad ci oddaj widzisz tu http://www.belastingdiens...kposten-12.html

:039:

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Lut 08, 2011 9:52 am   

A jak jest z kosztami remontu? Można coś tam poodliczać?

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:19 pm   

swoją drogą, korzystając z okazji chciałbym bardzo mocno zarekomendować kancelarię pani Nollewskiej, jako bardzo profesjonalne biuro, które w stopniu bardzo dobrym realizuje rozliczenia podatkowe jak również prowadzi inne sprawy związane z dodatkami należnymi podatnikom. Jeśli ktoś nie ma jeszcze takiego biura, to każdemu polecam :)

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 8:08 pm   

tu nie jest miejsce na reklamy

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:25 am   

jestem ciekaw - skoro mozna odliczyc zakup komputera/laptopa w rozliczeniu rocznym, czy musi byc ten zakup dokonany w NL, czy moze byc to normalny zakup w USA lub w PL (na ktory oczywiscie posiadamy stosowna fakture)?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:43 am   

mlubinski napisał/a:
jestem ciekaw - skoro mozna odliczyc zakup komputera/laptopa w rozliczeniu rocznym, czy musi byc ten zakup dokonany w NL, czy moze byc to normalny zakup w USA lub w PL (na ktory oczywiscie posiadamy stosowna fakture)?

Jezeli masz wlasna dzialalnosc to owszem mozesz odliczyc BTW, jezeli dla osoby prywatnej to nie da rady. jako osoba prywatna mozesz zakupic komputer przez swojego pracodawce i wtedy tez cena bedzie zmniejszona o BTW. Ale ta mozliwisc istnieje dopiero od poczatku 2011. W ten sam sposob mozna zakupic rower. Jakie obowiazuja zasady tego dokladnie nie wiem.

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:47 am   

tyle ze mi nie chodzi o odzyskanie BTW, a wliczenie takiego zakupu do rozliczenia rocznego
co masz na mysli piszac zakupienie sprzetu przez pracodawce?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:01 pm   

mlubinski napisał/a:
tyle ze mi nie chodzi o odzyskanie BTW, a wliczenie takiego zakupu do rozliczenia rocznego
co masz na mysli piszac zakupienie sprzetu przez pracodawce?

zakupu computera nie mozesz odliczyc od podatku, po prostu idziesz do swojego pracodawcy i mowisz ze chcialbys kupic komputer przez firme, kupujesz oddajesz rachunek pracodawcu a on dostaje zwrot BTW ktory oddaje tobie. Ten przepis byl juz kiedys pozniej zostal wycofany a od nowego roku jest znow aktualny.

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:09 pm   

komputer mozna odliczyc - spojrz na pierwsza odpowiedz w tym watku.
pytanie tylko czy mozna odliczyc cos co zostalo kupione poza NL

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:29 pm   

mlubinski napisał/a:
komputer mozna odliczyc - spojrz na pierwsza odpowiedz w tym watku.
pytanie tylko czy mozna odliczyc cos co zostalo kupione poza NL

Masz racje mozna jednak tylko czec ktora uzywasz do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i po trzech latach wartosc ekonomiczna tego komputera to 10%
a tak na moja logike cos za co nie zaplaciles podatku BTW w Holandii nie mozesz odpisac tutaj od podatku. Ale to tylko tak na logike biorac, moze ktos inny ma wiecej informacji na ten temat
http://www.belastingdiens...html#P286_22723
Ostatnio zmieniony przez mario007 Sob Lut 12, 2011 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:04 am   

mario007 napisał/a:
mlubinski napisał/a:

Jezeli masz wlasna dzialalnosc to owszem mozesz odliczyc BTW, jezeli dla osoby prywatnej to nie da rady. jako osoba prywatna mozesz zakupic komputer przez swojego pracodawce i wtedy tez cena bedzie zmniejszona o BTW. Ale ta mozliwisc istnieje dopiero od poczatku 2011. W ten sam sposob mozna zakupic rower. Jakie obowiazuja zasady tego dokladnie nie wiem.
Mozesz podac link do rozliczenia komputera przez pracodawce (BTW) bo u mnie w firmie nikt nic nie wie.Ale ksiégowa jest bardzo ciekawa

Odpowiedz do tematu