co odliczamy od podatku |
Autor |
Wiadomość |
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 2:12 pm
|
|
|
Rozliczałem się w miejscowym biurze rachunkowym i też chciałem odliczyć komputer i 270 euro własnego kosztu Inburgering cursus -nie można |
|
|
|
|
naber
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:42 am
|
|
|
A jeśli sama opłacam sobie studia dzienne i mieszkanie, nie otrzymuje dofinansowania z IB to moge również rozliczyć? Jeśli tak to jaki zwrot mam szanse dostać? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 9:14 am
|
|
|
Studia mozesz ale mieszkanie nie |
|
|
|
|
kennny
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:38 am
|
|
|
a jak wyglada sytuacja dodatkowych kosztow leczenia ()nie pkrytych przez ubezpieczenie)? mozna to jakos odliczyc, ktos ma jakies informacje? na stronie belastingdienst ciezko sie polapac. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 9:52 am
|
|
|
A jak jest z kosztami remontu? Można coś tam poodliczać? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:19 pm
|
|
|
swoją drogą, korzystając z okazji chciałbym bardzo mocno zarekomendować kancelarię pani Nollewskiej, jako bardzo profesjonalne biuro, które w stopniu bardzo dobrym realizuje rozliczenia podatkowe jak również prowadzi inne sprawy związane z dodatkami należnymi podatnikom. Jeśli ktoś nie ma jeszcze takiego biura, to każdemu polecam |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 8:08 pm
|
|
|
tu nie jest miejsce na reklamy |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:25 am
|
|
|
jestem ciekaw - skoro mozna odliczyc zakup komputera/laptopa w rozliczeniu rocznym, czy musi byc ten zakup dokonany w NL, czy moze byc to normalny zakup w USA lub w PL (na ktory oczywiscie posiadamy stosowna fakture)? |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:43 am
|
|
|
mlubinski napisał/a: | jestem ciekaw - skoro mozna odliczyc zakup komputera/laptopa w rozliczeniu rocznym, czy musi byc ten zakup dokonany w NL, czy moze byc to normalny zakup w USA lub w PL (na ktory oczywiscie posiadamy stosowna fakture)? |
Jezeli masz wlasna dzialalnosc to owszem mozesz odliczyc BTW, jezeli dla osoby prywatnej to nie da rady. jako osoba prywatna mozesz zakupic komputer przez swojego pracodawce i wtedy tez cena bedzie zmniejszona o BTW. Ale ta mozliwisc istnieje dopiero od poczatku 2011. W ten sam sposob mozna zakupic rower. Jakie obowiazuja zasady tego dokladnie nie wiem. |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:47 am
|
|
|
tyle ze mi nie chodzi o odzyskanie BTW, a wliczenie takiego zakupu do rozliczenia rocznego
co masz na mysli piszac zakupienie sprzetu przez pracodawce? |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:01 pm
|
|
|
mlubinski napisał/a: | tyle ze mi nie chodzi o odzyskanie BTW, a wliczenie takiego zakupu do rozliczenia rocznego
co masz na mysli piszac zakupienie sprzetu przez pracodawce? |
zakupu computera nie mozesz odliczyc od podatku, po prostu idziesz do swojego pracodawcy i mowisz ze chcialbys kupic komputer przez firme, kupujesz oddajesz rachunek pracodawcu a on dostaje zwrot BTW ktory oddaje tobie. Ten przepis byl juz kiedys pozniej zostal wycofany a od nowego roku jest znow aktualny. |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:09 pm
|
|
|
komputer mozna odliczyc - spojrz na pierwsza odpowiedz w tym watku.
pytanie tylko czy mozna odliczyc cos co zostalo kupione poza NL |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 12:29 pm
|
|
|
mlubinski napisał/a: | komputer mozna odliczyc - spojrz na pierwsza odpowiedz w tym watku.
pytanie tylko czy mozna odliczyc cos co zostalo kupione poza NL |
Masz racje mozna jednak tylko czec ktora uzywasz do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i po trzech latach wartosc ekonomiczna tego komputera to 10%
a tak na moja logike cos za co nie zaplaciles podatku BTW w Holandii nie mozesz odpisac tutaj od podatku. Ale to tylko tak na logike biorac, moze ktos inny ma wiecej informacji na ten temat
http://www.belastingdiens...html#P286_22723 |
Ostatnio zmieniony przez mario007 Sob Lut 12, 2011 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:04 am
|
|
|
mario007 napisał/a: | mlubinski napisał/a: | jestem ciekaw - skoro mozna odliczyc zakup komputera/laptopa w rozliczeniu rocznym, czy musi byc ten zakup dokonany w NL, czy moze byc to normalny zakup w USA lub w PL (na ktory oczywiscie posiadamy stosowna fakture)? |
Jezeli masz wlasna dzialalnosc to owszem mozesz odliczyc BTW, jezeli dla osoby prywatnej to nie da rady. jako osoba prywatna mozesz zakupic komputer przez swojego pracodawce i wtedy tez cena bedzie zmniejszona o BTW. Ale ta mozliwisc istnieje dopiero od poczatku 2011. W ten sam sposob mozna zakupic rower. Jakie obowiazuja zasady tego dokladnie nie wiem. | Mozesz podac link do rozliczenia komputera przez pracodawce (BTW) bo u mnie w firmie nikt nic nie wie.Ale ksiégowa jest bardzo ciekawa |
|
|
|
|
|