NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce?
Autor Wiadomość
batonpc 
Poczatkujacy
Lukasz

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 10:46 am   Czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce?

Witam wszystkich,

Czy wie ktos moze czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce?

Pozdrawiam.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 11:11 am   

tak

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 11:21 am   

Wszystkie dotacje, dofinansowania moga byc wyplacane na wskazane konto, a wiec zarowno konto holenderskie, polskie lub tez inne.

batonpc 
Poczatkujacy
Lukasz

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:12 pm   

Hmm..dobrze kochani...to naprawde nie ma znaczenia czy przeleja mi na konto niderlandzkie czy tez polskie. Znaczenie ma to, ze jesli zdecyduje sie opuscic ten kraj i wrocic do Polski to nie chcialbym, zeby przepadl mi ten zasilek. Wczesniej pracowalem przez posrednikow (mniejsza z tym)..od poltoraj roku pracuje w pewnej firmie na kontrakcie i ten zasilek nie bylby calkiem maly. Aby wziac zasilek socjalny po tym jak mnie np szef zwolni to musze miec ubezpieczenie (ok, nie ma problemu) i musze byc zameldowanym w gminie. Z tym to juz bedzie problem. Caly moj okres pobytu bylem zameldowany ale stracilem tamten dom i teraz mieszkam w innym bez. Dlatego moje pytanie, czy mozna wziac zasilek w Polsce poniewaz bez zameldowania tutaj mi go nie przyznaja(tak mysle). Jesli ktos wie to prosze o jakies szczegoly...

...pozdrawiam.

siemej 
Gaduła

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:29 pm   

Poczytaj tutaj

Z tego co ja sie orientuje to kolezanka jak wrocila z Niemiec do Polski to nie mogla zarejestrowac sie jako osoba bezrobotna tylko jako poszukujaca pracy (max chyba na 3 miesiace, potem bys musial wrocic do Holandii gdybys chcial dalej pobierac zasilek). Gdybys zarejestrowal sie w UP jako osoba bezrobotna to musisz miec ze soba E-301 a wysokosc zasilku bedzie Ci przyslugiwala wg takiej stawki jaka jest w Polsce.
Jesli chodzi o zameldowanie. W moim przypadku na E-301 bylo napisane, ze w Holandii zasilek mi nie przyslugiwal. Przypuszczam, ze wlasnie z powodu braku stalego zameldowania.

Gdybym sie mylila to niech mnie ktos sprostuje.
Ostatnio zmieniony przez siemej Nie Wrz 27, 2009 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 5:21 pm   

Jeśli natomiast chodzi o zasiłek zagraniczny wypłacany w Polsce (którego kwota z reguły przewyższa wielkość polskiego zasiłku), to najważniejszy jest druk E 303. To również standardowy formularz obowiązujący na obszarze Unii. Czym różni się od E 301? Otóż E 303 zaświadcza o tym, że nabyliśmy prawo do zasiłku dla bezrobotnych za granicą. Formularz ten służy do przenoszenia prawa do tego zasiłku na terenie Unii. Posługując się nim rzeczywiście można zarejestrować się w polskim PUP i otrzymywać zasiłek transferowany z zagranicy, ale są dwa warunki. Po pierwsze, rejestrujemy się jako osoba poszukująca pracy, a nie bezrobotna. Po drugie, zasiłek będziemy otrzymywać tylko przez trzy miesiące.

Podsumowując, druk E 301 to poświadczenie faktu, że przepracowaliśmy za granicą pewien okres i jest jednym z dokumentów, który pozwala ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, na takich samych zasadach i w takiej samej wysokości jak osoby pracujące cały czas w kraju.

Natomiast druk E 303 umożliwia osobie bezrobotnej, która posiada prawo do zasiłku w jednym z krajów Unii Europejskiej, na przyjazd do Polski w celu poszukiwania pracy, zachowując prawo do zasiłku. Do transferu zasiłku uprawnia właśnie formularz E 303. Cytat.
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Wrz 27, 2009 5:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

batonpc 
Poczatkujacy
Lukasz

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 5:37 pm   

Jagoda97...bardzo mi pomoglas:) Wlasnie o to dokladnie mi chodzilo:)

Jeszcze takie pytanie...czy w pup w pl musze przedstawiac dokument stalego zameldowania z nl? Ja mam taki dokument od stycznia 2008..w sierpniu 2009 mnie wymeldowano z tamtejszej gminy..ale dokument mam..wiec moze nie bedzie z tym problemu?

Poza tym...jak to jest z tym e303? gdzie musze sie zglosic po niego i ile czasu musze na niego oczekiwc?

Czy w Pl dlugo bede czekal na przyznanie zasilku z Nl?

Rozumiem, ze przez transferowanie tych pieniedzy nic nie strace..mam na mysli jakies oplaty, podatek w pl itp...ze bedzie to wiarygodny transfer z Holandii?

Dla, nie ktorych moze te pytania wydadza sie banalne (przepraszam)...ale ja musze podjac pewna decyzje dlatego wiec wole sie o wszystko zapytac niz pozniej cos stracic przez nieuwage;)

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 6:05 pm   

Druki E-301 i 303 zalatwiasz tu przez UWV, a co dalej zalatwiasz w Polsce tego nie wiem.
Wiem tylko, ze jezeli wymienione dokumenty zalatwisz tu na miejscu, to w Polsce tez czekasz krocej.

grizzly86 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:22 pm   

no własnie udało sie juz komus załatwic ten zasiłek bedąc juz w Polsce ?

skarbus 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:43 pm   

a mam takie pytanie czy ZZP ma prawo do jakiegos zasilku ?

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:47 pm   

Przede wszystkim formularz E303 upowaznia do przeniesienia zasilku do Polski, ale dopiero po miesiacu. Czyli trzeba grzecznie isc na rozmowe o zasilek poczekac na niego i dopiero wtedy zglosic sie po formularz E303.

:039:

grizzly86 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 12:52 pm   

a co jesli mieszkam w Niemczech i tez jestem zameldowany, tez mam isc do UWV ?

kennny 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:05 am   

Czy dostane zasilek rowniez jesli sam zwolnilem sie z pracy? Planuje powrot do Polskii taki zasilek przydaplby sie na miesiac aby spokojnie szukac pracy.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:20 am   

nie. Jezeli straciles prace na wlasne zadanie, to zasilek sie nie nalezy.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

darkis 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 3:02 pm   

TAk wszytsko fajnie przetransferujesz sobie zasilek do PL ,zas w polskiej zasilkowni zaoferuja ci prace , ty odmowisz i Tot ziens zasilku....

Odpowiedz do tematu