Czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce? |
Autor |
Wiadomość |
batonpc
Poczatkujacy Lukasz
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 10:46 am Czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce?
|
|
|
Witam wszystkich,
Czy wie ktos moze czy istnieje mozliwosc brania zasilku z Holandii w Polsce?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 11:11 am
|
|
|
tak |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 11:21 am
|
|
|
Wszystkie dotacje, dofinansowania moga byc wyplacane na wskazane konto, a wiec zarowno konto holenderskie, polskie lub tez inne. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
batonpc
Poczatkujacy Lukasz
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:12 pm
|
|
|
Hmm..dobrze kochani...to naprawde nie ma znaczenia czy przeleja mi na konto niderlandzkie czy tez polskie. Znaczenie ma to, ze jesli zdecyduje sie opuscic ten kraj i wrocic do Polski to nie chcialbym, zeby przepadl mi ten zasilek. Wczesniej pracowalem przez posrednikow (mniejsza z tym)..od poltoraj roku pracuje w pewnej firmie na kontrakcie i ten zasilek nie bylby calkiem maly. Aby wziac zasilek socjalny po tym jak mnie np szef zwolni to musze miec ubezpieczenie (ok, nie ma problemu) i musze byc zameldowanym w gminie. Z tym to juz bedzie problem. Caly moj okres pobytu bylem zameldowany ale stracilem tamten dom i teraz mieszkam w innym bez. Dlatego moje pytanie, czy mozna wziac zasilek w Polsce poniewaz bez zameldowania tutaj mi go nie przyznaja(tak mysle). Jesli ktos wie to prosze o jakies szczegoly...
...pozdrawiam. |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:29 pm
|
|
|
Poczytaj tutaj
Z tego co ja sie orientuje to kolezanka jak wrocila z Niemiec do Polski to nie mogla zarejestrowac sie jako osoba bezrobotna tylko jako poszukujaca pracy (max chyba na 3 miesiace, potem bys musial wrocic do Holandii gdybys chcial dalej pobierac zasilek). Gdybys zarejestrowal sie w UP jako osoba bezrobotna to musisz miec ze soba E-301 a wysokosc zasilku bedzie Ci przyslugiwala wg takiej stawki jaka jest w Polsce.
Jesli chodzi o zameldowanie. W moim przypadku na E-301 bylo napisane, ze w Holandii zasilek mi nie przyslugiwal. Przypuszczam, ze wlasnie z powodu braku stalego zameldowania.
Gdybym sie mylila to niech mnie ktos sprostuje. |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
Ostatnio zmieniony przez siemej Nie Wrz 27, 2009 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 5:21 pm
|
|
|
Jeśli natomiast chodzi o zasiłek zagraniczny wypłacany w Polsce (którego kwota z reguły przewyższa wielkość polskiego zasiłku), to najważniejszy jest druk E 303. To również standardowy formularz obowiązujący na obszarze Unii. Czym różni się od E 301? Otóż E 303 zaświadcza o tym, że nabyliśmy prawo do zasiłku dla bezrobotnych za granicą. Formularz ten służy do przenoszenia prawa do tego zasiłku na terenie Unii. Posługując się nim rzeczywiście można zarejestrować się w polskim PUP i otrzymywać zasiłek transferowany z zagranicy, ale są dwa warunki. Po pierwsze, rejestrujemy się jako osoba poszukująca pracy, a nie bezrobotna. Po drugie, zasiłek będziemy otrzymywać tylko przez trzy miesiące.
Podsumowując, druk E 301 to poświadczenie faktu, że przepracowaliśmy za granicą pewien okres i jest jednym z dokumentów, który pozwala ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, na takich samych zasadach i w takiej samej wysokości jak osoby pracujące cały czas w kraju.
Natomiast druk E 303 umożliwia osobie bezrobotnej, która posiada prawo do zasiłku w jednym z krajów Unii Europejskiej, na przyjazd do Polski w celu poszukiwania pracy, zachowując prawo do zasiłku. Do transferu zasiłku uprawnia właśnie formularz E 303. Cytat. |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Wrz 27, 2009 5:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
batonpc
Poczatkujacy Lukasz
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 5:37 pm
|
|
|
Jagoda97...bardzo mi pomoglas:) Wlasnie o to dokladnie mi chodzilo:)
Jeszcze takie pytanie...czy w pup w pl musze przedstawiac dokument stalego zameldowania z nl? Ja mam taki dokument od stycznia 2008..w sierpniu 2009 mnie wymeldowano z tamtejszej gminy..ale dokument mam..wiec moze nie bedzie z tym problemu?
Poza tym...jak to jest z tym e303? gdzie musze sie zglosic po niego i ile czasu musze na niego oczekiwc?
Czy w Pl dlugo bede czekal na przyznanie zasilku z Nl?
Rozumiem, ze przez transferowanie tych pieniedzy nic nie strace..mam na mysli jakies oplaty, podatek w pl itp...ze bedzie to wiarygodny transfer z Holandii?
Dla, nie ktorych moze te pytania wydadza sie banalne (przepraszam)...ale ja musze podjac pewna decyzje dlatego wiec wole sie o wszystko zapytac niz pozniej cos stracic przez nieuwage;) |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 6:05 pm
|
|
|
Druki E-301 i 303 zalatwiasz tu przez UWV, a co dalej zalatwiasz w Polsce tego nie wiem.
Wiem tylko, ze jezeli wymienione dokumenty zalatwisz tu na miejscu, to w Polsce tez czekasz krocej. |
|
|
|
|
grizzly86
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:22 pm
|
|
|
no własnie udało sie juz komus załatwic ten zasiłek bedąc juz w Polsce ? |
|
|
|
|
skarbus
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Paź 2010 Posty: 76
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:43 pm
|
|
|
a mam takie pytanie czy ZZP ma prawo do jakiegos zasilku ? |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:47 pm
|
|
|
Przede wszystkim formularz E303 upowaznia do przeniesienia zasilku do Polski, ale dopiero po miesiacu. Czyli trzeba grzecznie isc na rozmowe o zasilek poczekac na niego i dopiero wtedy zglosic sie po formularz E303.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
grizzly86
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 12:52 pm
|
|
|
a co jesli mieszkam w Niemczech i tez jestem zameldowany, tez mam isc do UWV ? |
|
|
|
|
kennny
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:05 am
|
|
|
Czy dostane zasilek rowniez jesli sam zwolnilem sie z pracy? Planuje powrot do Polskii taki zasilek przydaplby sie na miesiac aby spokojnie szukac pracy. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:20 am
|
|
|
nie. Jezeli straciles prace na wlasne zadanie, to zasilek sie nie nalezy. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 3:02 pm
|
|
|
TAk wszytsko fajnie przetransferujesz sobie zasilek do PL ,zas w polskiej zasilkowni zaoferuja ci prace , ty odmowisz i Tot ziens zasilku.... |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
|