Chleb z maszyny do pieczenia chleba |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 9:38 am
|
|
|
zibil, większość wypiekaczy ma taką funkcję, że ustawiasz na którą godzinę ma chleb być gotowy. Ja nastawiam wieczorem i ustawiam, że chcę mieć o 7:30 rano. Z rana budzi zapach świeżego pieczywa, więc czas pieczenia nie wpływa zbytnio na użytkowanie (chyba, że chcesz mieć chleb jak najszybciej). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zibil
Poczatkujacy
Wiek: 55 Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 9
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:32 pm
|
|
|
Chodziło mi bardziej o czas poswięcony na przygotowanie ciasta i sprzątanie po tym,podczas pieczenia naturalnie można zająć się czymś innym bez względu na porę |
_________________ zibi |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:46 pm
|
|
|
Wsypujesz mix, dolewasz wody, dodajesz lyzeczke masla i wlaczasz aparat i tyle roboty. Po wyjeciu chleba pojemniek nie jest bardzo ubrudzony, mniej niz foremka od ciasta , wystarczy go wyplukac |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:51 pm
|
|
|
A czy ktoś forumowiczów ma wypiekacz Philipsa? Za Chiny nie mogę z niego wyjąć mieszadła. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:58 pm
|
|
|
jso,
(nalej goracej wody do polowy formy i odczekaj jakies 15 minut powinno pomoc jesli za pierwszym razem nie wyjdzie, to czynnosc powtorzyc )
ja po kazdym pieczeniu i wyciagnieciu chleba z formy zalewam ja wrzatkiem
wlasnie po to ,by mieszadlo sie nie ''zapieklo'' mieszadlo wychodzi wtedy bez problemu |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lut 24, 2011 9:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 9:34 pm
|
|
|
jso ja przed pieczeniem smaruje mieszadlo tluszczem i potem nie mam problemu z wyciagnieciem go.
Ps. A chodzi o wyciagniecie mieszadla z formy czy chleba, bo ja mam na mysli to drugie |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Czw Lut 24, 2011 9:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:47 am
|
|
|
Z formy. Zaraz po zakupie wypiekacza udało mi się jeden raz to ustrojstwo wyciągnąć, potem wsadziłem z powrotem i już nigdy mi się nie udało wyjąć. Ale sposób na wyciąganie z chleba też się przyda |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zibil
Poczatkujacy
Wiek: 55 Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 9
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:06 pm
|
|
|
Ogólnie wszystko jasne tylko jedno mnie zastanawia jeżeli kupuje mix w holenderskim sklepie to czy ten chleb przypomina bardziej holenderski czy polski a może ktoś ma jakąś recepture żeby uzyskać chleb przypominający smak polskiego chleba |
_________________ zibi |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:52 pm
|
|
|
Żeby zrobić polski chleb to musisz go zrobić na zakwasie. Zakwas musisz sobie wyhodować przez kilka dni. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 7:49 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Może zastanówcie się czy nie kupić bardziej markowego wypiekacza. Nie jestem zwolennikiem przepłacania, ale wypiekacz ma element grzejny, a do tego zostawia się go do działania w nocy, przez co miałbym mniejsze obawy ze względu na ryzyko pożaru. |
jso napisał/a: | A czy ktoś forumowiczów ma wypiekacz Philipsa? Za Chiny nie mogę z niego wyjąć mieszadła. |
jso ja mam ten tani blokkera i nie mam problemy z mieszadlem, wyj,uje sie po upieczeniu z chleba i nie ma problemu z zakladaniem
nie zawsze tanie jest gorsze |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
Dołączyła: 20 Cze 2008 Posty: 68 Skąd: Nieuwegein
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2015 3:39 pm
|
|
|
Odswieze temat.
Od jakiegos czasu nosze sie sie z zamiarem zakupu maszyny do chleba.
Przeczytalam wszystkie posty ale nadal mam pare pytan.
Z jakich maszyn wy korzystacie - bedzie mi latwiej podjac decyzje na podstawie waszych opini.
Nie jezdze na zakupy do niemiec wiec jak to jest z holenderskimi miksami? Gdzie kupujecie? Chlebek z takiego miksa przypomina troche nasz polski?
Ktos moze wrzucic jakis sprawdzony przepis na chlebek wieloziarnisty?
Z gory dziekuje za wszystkie wskazowki |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2015 6:45 pm
|
|
|
Izabela123 napisał/a: | Z jakich maszyn wy korzystacie |
Ja z roznych ( korzystalam razem z 4 ) nie wazne jaka maszyne kupisz , kazda bedzie na tyle - dobra aby upiec ci to co potrzebujesz,
ale kazda maszyna ma swoj limit + - dwa lata dosc intensywnego uzytkowania i potem mozna ja oddac na zlom
- wymieniac grzalki sie nie oplaca, a pojemnik do wyrabiana ciasta tez ma swoj okreslony czas pracy ,teflon ktorym jest powleczony tez sie po bokach wyrabia /wyciera i potem jest problem z wyciaganiem chleba
Holenderskie mixy mozna kupic w kazdym supermarkecie , stoisko z maka AH http://www.ah.nl/producte...ucten/bak-mixen
Cytat: |
Ktos moze wrzucic jakis sprawdzony przepis na chlebek wieloziarnisty? |
Jak kupisz mix - to na opakowaniu masz podany przepis
Podobnie jest z maszyna ,otrzymasz do niej ksiazke a w niej sprawdzone przepisy sama z nich korzystalam
Wszystkie przepisy na dobry chleb z ziarnami (ale w piekarniku) znalazam w sieci
piekac chleb w maszynie raczej nie poszalejesz , trzeba zachowywac proporcje.
Dlatego tez od kilku juz lat nie pieke w maszynie, wszystkie chleby, buly i buleczki tylko w piekarniku
pieczywo w 99% tylko zytnie - na zakwasie , od czasu do czasu jakis razowy na drozdzach.
PS
Jak nizej ,chlebek wczoraj upieczony, oba z maki zytniej jeden na zakwasie drugi na drozdzach
w calosci i po przekrojeniu
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 19, 2015 7:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
Dołączyła: 20 Cze 2008 Posty: 68 Skąd: Nieuwegein
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2015 8:43 pm
|
|
|
Dzieki Gochna H.
Dzieki za link, rzeczywiscie spory wybor mixow.
Ale pociekla mi slinka na widok twoich zdjec.
Przepysznie wyglada ten twoj chlebek, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
I moje pytanie-gdzie kupujesz make zytnia? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2015 9:55 pm
|
|
|
Izabela123 napisał/a:
Cytat: | I moje pytanie-gdzie kupujesz make zytnia? |
Na poczatku make kupowalam w Niemczech w Realu
Obecnie mam mozliwosc kupowania prosto z holenderskiego mlyna...od czasu do czasu pojawia sie tez w AH, ale do najtanszych nie nalezy i jest sprzedawana tylko w 1/2kg opakowaniu.
Wpisz sobie w wyszukiwarke roggemeel ->maka zytnia ,mozna ja tez kupic online ewentualnie moze w jakims polskim sklepie ...?
W AH jest natomiast bardzo dobra maka razowa -> volkorenmeel
Pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 23, 2015 6:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
Dołączyła: 20 Cze 2008 Posty: 68 Skąd: Nieuwegein
|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2015 5:51 pm
|
|
|
Gochna H. Narobilas mi smaka na pyszny domowy chleb.
Przetrzasnelam internet i liznelam podstaw wiedzy piekarniczej
Problem mialam niestety z maka
Ale juz mam. Udalo mi sie kupic make zytnia. Wlasnie zarobilam zakwas, wiec w przyszlym tygodniu ( jak zakwas sie uda oczywiscie) bede probowac wlasnych sil w wypiekaniu chleba.
Dzieki za motywacje Gochna H. |
Ostatnio zmieniony przez Izabela123 Pią Wrz 25, 2015 5:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|