W Niemczech tylko na zimowkach |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 11:22 pm
|
|
|
Witam,
No to jednym słowem będzie ciekawie... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Reed
Gaduła Szuflandia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 188 Skąd: Miasto Krasnali
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 1:26 pm
|
|
|
Jak ten przepis (jazda na zimowkach w DE) ma się do przepisow, gdzie kazde auto ma byc wyposazone wg przepisow lokalnego prawa?
Pamietam sytuacje sprzed paru lat, gdy niemieccy policjanci zaczeli dawac mandaty Polakom za brak apteczki. Dosc szybko sie z tego wycofali, gdyz polskie auta byly wyposazone zgodnie z polskimi przepisami.
Nie zebym byl zwolennikiem jazdy na letnich oponach w zimie, ale zastanawialem sie nad tym tematem od strony prawnej.
Takie pytanie filozoficzno-prawnicze na poniedzialek.
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Reed Pon Sty 24, 2011 1:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 3:19 pm
|
|
|
Pewnie na podobnej zasadzie, jak postawia znak ze lancuchy obowiazkowe to musisz je miec albo mandat... Ale moge sie mylic |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 8:16 am
|
|
|
Witam,
Panowie a ja mam takie pytanie od kiedy można zmienić zimówki na letnie (mam na myśli ten przepis z de ze trzeba miec zimówki od grudnia chyba ale nie umiem znaleźć do kiedy ???
Wg producenta opon temp musi być pow 8 stopni za dni i w nocy ale w czwartek/piatek jadę do Pl i nie wiem czy nie zmienic stalówek na alumki bo już patrzeć nie mogę na te zimówki hehehe
Co o tym myślicie ??? |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:34 am
|
|
|
beny, nie ma takiego przepisu, ktory mowi, ze masz miec zimowki od-do. Jezeli w srodku lata spadnie snieg i zrobi sie slisko na drodze, to niemiecka policja bedzie miala prawo wlepic ci mandat za brak opon m+s:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
sajenka88
Poczatkujacy sabina
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:13 pm jaki mandat za brak zimowych opon w niemczech ???
|
|
|
jadę 26 listopada do polski i mam jeszcze letnie opony ponieważ nie zjezdzaliśmy do pl i nie było okazji wymienić, (odpukać ) jeśli dorwie nas kontrola w deutchlandzie to prawdopodobnie dostanę za brak zimowych opon 40e ?? |
_________________ jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie znajdziesz powód... beztrosko na prosto:) |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 10:22 am
|
|
|
a jest juz snieg w de? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
sajenka88
Poczatkujacy sabina
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 1:00 pm
|
|
|
raczej nie |
_________________ jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie znajdziesz powód... beztrosko na prosto:) |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 3:20 pm
|
|
|
Jakis tydzien temu gadalem z kumplem ktory mieszka w niemczech zaraz przy granicy i on mi powiedzial ze zimowki trzeba miec jak temperatura jest ponizej zera. Nie wiem ile w tym prawdy. On to chyba sam nie byl pewny co mowi no ale cos w tym jest. W kazdym badz razie kogo nie pytam to mowia ze w de juz trzeba jezdzic na zimowkach. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 4:34 pm
|
|
|
Przepis o zimowkach zaczyna sie od: Bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte... (czyli lod, snieg, bloto posniegowe, gololedz lub szron). nie ma tu nic o temperaturze ponizej 0.
zrodlo: StVO §2.3a http://www.verkehrsportal.de/stvo/stvo_02.php |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 5:47 pm
|
|
|
a mi sie zawsze zdawalo ze chodzi o bezpieczenstwo swoje i innych uzytkownikow na drodze... guma ponizej juz +5 stopni celsjusza jest inna i nie mozna miec zaufanie do takiej opony - pozatym wystarczy ze rano wjedziemy na gololedz na zakrecie (zimowka tez moze sobie nie poradzic) ale wole nie sprawdzac limitu opony letniej przy 120 lub wiecej....
[ Dodano: Pon Lis 21, 2011 5:48 pm ]
a co do sniegu w DE - byl juz 2 tygodnie temu w okolicach monachium... spadl i zaczal topniec ale utrzymal sie kilak godzin na drogach! |
|
|
|
|
sajenka88
Poczatkujacy sabina
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:19 pm
|
|
|
ale jaki można dostać mandat za brak opon zimowych w niemczech?? (słyszałam że od 20 do 40e) prawda to?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:53 pm
|
|
|
sajenka88, Cytat: | słyszałam że od 20 do 40e) prawda to?? |
nie prawda , zaczyna sie od 40 euro
Cytat: | Verkeersboetes
Duitsland kent een vast boetebedrag voor het niet voeren van winterbanden in winterse omstandigheden: €40. Bij hinder of gevaarzetting is de boete €80 en 1 strafpunt (bedragen gelden vanaf 4-12-2010). |
http://www.anwb.nl/rechts...-Duitsland.html |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
dar12
Poczatkujacy
|
|
|