NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
W Niemczech tylko na zimowkach
Autor Wiadomość
Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Gru 17, 2010 11:22 pm   

Witam,
No to jednym słowem będzie ciekawie... :119: :013:

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 1:26 pm   

Jak ten przepis (jazda na zimowkach w DE) ma się do przepisow, gdzie kazde auto ma byc wyposazone wg przepisow lokalnego prawa?
Pamietam sytuacje sprzed paru lat, gdy niemieccy policjanci zaczeli dawac mandaty Polakom za brak apteczki. Dosc szybko sie z tego wycofali, gdyz polskie auta byly wyposazone zgodnie z polskimi przepisami.
Nie zebym byl zwolennikiem jazdy na letnich oponach w zimie, ale zastanawialem sie nad tym tematem od strony prawnej.
Takie pytanie filozoficzno-prawnicze na poniedzialek.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Reed Pon Sty 24, 2011 1:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 3:19 pm   

Pewnie na podobnej zasadzie, jak postawia znak ze lancuchy obowiazkowe to musisz je miec albo mandat... Ale moge sie mylic

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 8:16 am   

Witam,
Panowie a ja mam takie pytanie od kiedy można zmienić zimówki na letnie (mam na myśli ten przepis z de ze trzeba miec zimówki od grudnia chyba ale nie umiem znaleźć do kiedy ???

Wg producenta opon temp musi być pow 8 stopni za dni i w nocy ale w czwartek/piatek jadę do Pl i nie wiem czy nie zmienic stalówek na alumki bo już patrzeć nie mogę na te zimówki hehehe :033:

Co o tym myślicie ??? :039:

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:34 am   

beny, nie ma takiego przepisu, ktory mowi, ze masz miec zimowki od-do. Jezeli w srodku lata spadnie snieg i zrobi sie slisko na drodze, to niemiecka policja bedzie miala prawo wlepic ci mandat za brak opon m+s:)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:13 pm   jaki mandat za brak zimowych opon w niemczech ???

jadę 26 listopada do polski i mam jeszcze letnie opony ponieważ nie zjezdzaliśmy do pl i nie było okazji wymienić, (odpukać ) jeśli dorwie nas kontrola w deutchlandzie to prawdopodobnie dostanę za brak zimowych opon 40e ?? :027:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 10:22 am   

a jest juz snieg w de? :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 1:00 pm   

raczej nie :039:

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 3:20 pm   

Jakis tydzien temu gadalem z kumplem ktory mieszka w niemczech zaraz przy granicy i on mi powiedzial ze zimowki trzeba miec jak temperatura jest ponizej zera. Nie wiem ile w tym prawdy. On to chyba sam nie byl pewny co mowi :D no ale cos w tym jest. W kazdym badz razie kogo nie pytam to mowia ze w de juz trzeba jezdzic na zimowkach.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 4:34 pm   

Przepis o zimowkach zaczyna sie od: Bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte... (czyli lod, snieg, bloto posniegowe, gololedz lub szron). nie ma tu nic o temperaturze ponizej 0.
zrodlo: StVO §2.3a http://www.verkehrsportal.de/stvo/stvo_02.php

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 5:47 pm   

a mi sie zawsze zdawalo ze chodzi o bezpieczenstwo swoje i innych uzytkownikow na drodze... guma ponizej juz +5 stopni celsjusza jest inna i nie mozna miec zaufanie do takiej opony - pozatym wystarczy ze rano wjedziemy na gololedz na zakrecie (zimowka tez moze sobie nie poradzic) ale wole nie sprawdzac limitu opony letniej przy 120 lub wiecej....

[ Dodano: Pon Lis 21, 2011 5:48 pm ]
a co do sniegu w DE - byl juz 2 tygodnie temu w okolicach monachium... spadl i zaczal topniec ale utrzymal sie kilak godzin na drogach!

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:19 pm   

ale jaki można dostać mandat za brak opon zimowych w niemczech?? (słyszałam że od 20 do 40e) prawda to?? :027:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:53 pm   

sajenka88,
Cytat:
słyszałam że od 20 do 40e) prawda to??

nie prawda , zaczyna sie od 40 euro

Cytat:
Verkeersboetes
Duitsland kent een vast boetebedrag voor het niet voeren van winterbanden in winterse omstandigheden: €40. Bij hinder of gevaarzetting is de boete €80 en 1 strafpunt (bedragen gelden vanaf 4-12-2010).

http://www.anwb.nl/rechts...-Duitsland.html

( ͡° ͜ʖ ͡°).

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 9:37 pm   

tutaj też coś na temat obowiązku opon zimowych w niemczech

http://www.wiatrak.nl/122...ych-w-niemczech

Odpowiedz do tematu