NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
30% u doktorantow
Autor Wiadomość
marcin_karkosz 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:28 pm   30% u doktorantow

witam,

jestem na doktoracie od listopada 2010, wczsniej pracowalem w firmie w Utrechcie przez rok.
Czytalem troche o 30% rulingu, z tego co widze, to kryterium dochodowe mnie wyklucza. Jednakze slyszalem, ze niektorym doktorantom takowa 'ulga' zostala przyznana.
Czy jest tu na forum jakis phd student, ktoremu sie to udalo?

Pozdrowienia i milego weekendu rodacy!

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:38 pm   

a gdzie czytales o kryterium dochodowym? Pytam z ciekawosci, bo kilka razy widzialem ten temat poruszony na forum, ale bez zadnych konkretow.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

marcin_karkosz 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:40 pm   

w zasadzie nigdzie, ale czytalem wlasnie na forum, ze ruling przyznawany jest od 38k w gore
Ostatnio zmieniony przez marcin_karkosz Sob Kwi 02, 2011 9:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:49 pm   

w tematach na forum jest podlinkowanych troche materialu z belastingdienst. Jezeli spelniasz podane tam warunki to sprobuj wystapic o ruling (przez pracodawce). Nie sadze zeby odmowili.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

marcin_karkosz 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 10:04 pm   

dzieki, sprobuje tak czy inaczej.

ale moze znajdzie sie tu doktorant, ktory mial z tym do czynienia?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 2:44 pm   Re: 30% u doktorantow

marcin_karkosz napisał/a:
wczsniej pracowalem w firmie w Utrechcie przez rok.

to bedzie wiekszym problemem wg mnie, bo nie zostales zrekrutowany z zagranicy. Z grubsza 30% rule ma pokrywac wieksze koszty utrzymania w NL, inaczej praktycznie kazdy moglby sie o 30% rule starac ;)
Sa wyjatki ktore pozwalaja starac sie o 30% rule bedacym w NL ale raczej sie na niego nie lapiesz

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 03, 2011 2:47 pm, w całości zmieniany 2 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 2:52 pm   

zaq napisał/a:
a gdzie czytales o kryterium dochodowym? Pytam z ciekawosci, bo kilka razy widzialem ten temat poruszony na forum, ale bez zadnych konkretow.

http://www.taxpat.com/en/F.A.Q.-s/QUESTIONS-

Cytat:
Q: Who is a knowledge migrant?

A: A knowledge migrant is a foreign individual who is employed or seconded to a company in the Netherlands for a minimum period of 3 months. A knowledge migrant earns an annual gross salary of at least € 50,619 (or € 37,121 if the individual is younger than 30 years). Also foreign students who graduated from a Higher Level Vocational Education or University in the Netherlands can be employed as knowledge migrants. The annual gross salary is then € 26,605. Please note that these amounts are indexed on an annually basis (January 1, 2010).

CZyli min 37k jesli ponizej 30 lat, 50k jesli powyzej 50k

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 7:33 pm   

m4rcin napisał/a:
zaq napisał/a:

http://www.taxpat.com/en/F.A.Q.-s/QUESTIONS-

Cytat:
Q: Who is a knowledge migrant?

A: A knowledge migrant is a foreign individual who is employed or seconded to a company in the Netherlands for a minimum period of 3 months. A knowledge migrant earns an annual gross salary of at least € 50,619 (or € 37,121 if the individual is younger than 30 years). Also foreign students who graduated from a Higher Level Vocational Education or University in the Netherlands can be employed as knowledge migrants. The annual gross salary is then € 26,605. Please note that these amounts are indexed on an annually basis (January 1, 2010).

CZyli min 37k jesli ponizej 30 lat, 50k jesli powyzej 50k

to nie do konca prawda bo ja jak przyjechalem na poczatku mialem niej niz 37k i dostalem 30% - widac sa jakies wyjatki - ja bym nie patrzyl na te min zarobki...wazne,ze jest aby ubiegac sie za pierwszy przyjazdem

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 8:29 pm   

kwoty podnosza co roku, wiec np. 5 lat temu moglo byc to 3-4 tysie mniej.

prock 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:07 pm   

Jestem w NL na stanowisku post-doca od wrzesnia 2010 i mam 30% ruling.
w mojej grupie jest łącznie 6sciu doktorantow z zagranicy, 3ech ma ruling, dwoch sie nie zalapalo, jeden sie wlasnie ubiega. ten sam dochod, to samo doswiadczenie, podobne wyksztalcenie, 3ech ma, a tej dwojce odmowiono.
jak widac - czysta loteria. kryterium dochodowe nie ma znaczenia.

nie sluchaj odradzajacych rad m4rcina, przejrzalem jego posty odnosnie 30% rulingu - zawsze w tym samym tonie - pewnie sie nie zalapiesz.

Sprobuj, w najgorszym wypadku dostaniesz odmowe. w przypadku phd studentow jak widac na przykladzie mojej grupy - loteria.
Wazne jest, zebys podkreslil, ze w dniu przyjazdu do NL spelniales wszelkie warunki do uzyskania rulingu, zaslon sie niewiedza, ot dlatego nie wystapiles wczesniej.

powodzenia!

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:53 pm   

Post-doc to cos innego niz doktorant... :P

Przy staraniu sie o 30 rule zalezy od pracodawcy czy potrafi udowodnic, ze staral sie znalesc na stanowisko kogos z NL i sie nie udalo. Pracodawcy zwykle wiedza kto moze sie o 30% rule ubiegac i zalatwiaja to w imieniu pracownika bo oplaca sie to dla obu stron,.

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 03, 2011 9:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

prock 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 10:14 pm   

przeciez pisalem, ze trzech PHD STUDENTOW tez ma rule.

Odpowiedz do tematu