30% u doktorantow |
Autor |
Wiadomość |
marcin_karkosz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:28 pm 30% u doktorantow
|
|
|
witam,
jestem na doktoracie od listopada 2010, wczsniej pracowalem w firmie w Utrechcie przez rok.
Czytalem troche o 30% rulingu, z tego co widze, to kryterium dochodowe mnie wyklucza. Jednakze slyszalem, ze niektorym doktorantom takowa 'ulga' zostala przyznana.
Czy jest tu na forum jakis phd student, ktoremu sie to udalo?
Pozdrowienia i milego weekendu rodacy! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:38 pm
|
|
|
a gdzie czytales o kryterium dochodowym? Pytam z ciekawosci, bo kilka razy widzialem ten temat poruszony na forum, ale bez zadnych konkretow. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
marcin_karkosz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:40 pm
|
|
|
w zasadzie nigdzie, ale czytalem wlasnie na forum, ze ruling przyznawany jest od 38k w gore |
Ostatnio zmieniony przez marcin_karkosz Sob Kwi 02, 2011 9:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 9:49 pm
|
|
|
w tematach na forum jest podlinkowanych troche materialu z belastingdienst. Jezeli spelniasz podane tam warunki to sprobuj wystapic o ruling (przez pracodawce). Nie sadze zeby odmowili. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
marcin_karkosz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 10:04 pm
|
|
|
dzieki, sprobuje tak czy inaczej.
ale moze znajdzie sie tu doktorant, ktory mial z tym do czynienia? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 2:44 pm Re: 30% u doktorantow
|
|
|
marcin_karkosz napisał/a: | wczsniej pracowalem w firmie w Utrechcie przez rok. |
to bedzie wiekszym problemem wg mnie, bo nie zostales zrekrutowany z zagranicy. Z grubsza 30% rule ma pokrywac wieksze koszty utrzymania w NL, inaczej praktycznie kazdy moglby sie o 30% rule starac
Sa wyjatki ktore pozwalaja starac sie o 30% rule bedacym w NL ale raczej sie na niego nie lapiesz |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 03, 2011 2:47 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 2:52 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | a gdzie czytales o kryterium dochodowym? Pytam z ciekawosci, bo kilka razy widzialem ten temat poruszony na forum, ale bez zadnych konkretow. |
http://www.taxpat.com/en/F.A.Q.-s/QUESTIONS-
Cytat: | Q: Who is a knowledge migrant?
A: A knowledge migrant is a foreign individual who is employed or seconded to a company in the Netherlands for a minimum period of 3 months. A knowledge migrant earns an annual gross salary of at least € 50,619 (or € 37,121 if the individual is younger than 30 years). Also foreign students who graduated from a Higher Level Vocational Education or University in the Netherlands can be employed as knowledge migrants. The annual gross salary is then € 26,605. Please note that these amounts are indexed on an annually basis (January 1, 2010). |
CZyli min 37k jesli ponizej 30 lat, 50k jesli powyzej 50k |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 7:33 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | zaq napisał/a: | a gdzie czytales o kryterium dochodowym? Pytam z ciekawosci, bo kilka razy widzialem ten temat poruszony na forum, ale bez zadnych konkretow. |
http://www.taxpat.com/en/F.A.Q.-s/QUESTIONS-
Cytat: | Q: Who is a knowledge migrant?
A: A knowledge migrant is a foreign individual who is employed or seconded to a company in the Netherlands for a minimum period of 3 months. A knowledge migrant earns an annual gross salary of at least € 50,619 (or € 37,121 if the individual is younger than 30 years). Also foreign students who graduated from a Higher Level Vocational Education or University in the Netherlands can be employed as knowledge migrants. The annual gross salary is then € 26,605. Please note that these amounts are indexed on an annually basis (January 1, 2010). |
CZyli min 37k jesli ponizej 30 lat, 50k jesli powyzej 50k |
to nie do konca prawda bo ja jak przyjechalem na poczatku mialem niej niz 37k i dostalem 30% - widac sa jakies wyjatki - ja bym nie patrzyl na te min zarobki...wazne,ze jest aby ubiegac sie za pierwszy przyjazdem |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 8:29 pm
|
|
|
kwoty podnosza co roku, wiec np. 5 lat temu moglo byc to 3-4 tysie mniej. |
|
|
|
|
prock
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:07 pm
|
|
|
Jestem w NL na stanowisku post-doca od wrzesnia 2010 i mam 30% ruling.
w mojej grupie jest łącznie 6sciu doktorantow z zagranicy, 3ech ma ruling, dwoch sie nie zalapalo, jeden sie wlasnie ubiega. ten sam dochod, to samo doswiadczenie, podobne wyksztalcenie, 3ech ma, a tej dwojce odmowiono.
jak widac - czysta loteria. kryterium dochodowe nie ma znaczenia.
nie sluchaj odradzajacych rad m4rcina, przejrzalem jego posty odnosnie 30% rulingu - zawsze w tym samym tonie - pewnie sie nie zalapiesz.
Sprobuj, w najgorszym wypadku dostaniesz odmowe. w przypadku phd studentow jak widac na przykladzie mojej grupy - loteria.
Wazne jest, zebys podkreslil, ze w dniu przyjazdu do NL spelniales wszelkie warunki do uzyskania rulingu, zaslon sie niewiedza, ot dlatego nie wystapiles wczesniej.
powodzenia! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:53 pm
|
|
|
Post-doc to cos innego niz doktorant...
Przy staraniu sie o 30 rule zalezy od pracodawcy czy potrafi udowodnic, ze staral sie znalesc na stanowisko kogos z NL i sie nie udalo. Pracodawcy zwykle wiedza kto moze sie o 30% rule ubiegac i zalatwiaja to w imieniu pracownika bo oplaca sie to dla obu stron,. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 03, 2011 9:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
prock
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 10:14 pm
|
|
|
przeciez pisalem, ze trzech PHD STUDENTOW tez ma rule. |