kupno samochodu a paszport |
Autor |
Wiadomość |
AgnieszkaHoorn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:53 pm kupno samochodu a paszport
|
|
|
właśnie jestem przed kupnem samochodu. dzisiaj pojechałem z właścicielem (holendrem) na pocztę, żeby załatwić wszystkie papiery. na poczcie chcą mój paszport, albo nici z kupna? dlaczego nie honorują na poczcie tylko dowodu, tylko wołają paszport. gdzie mam się zgłosić o pomoc, jak kupić tu samochód bez paszportu? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 1:05 pm
|
|
|
potrzebne jest tylko:
een buitenlandse identiteitskaart (uit een EU/EVA-land) + een recent afschrift uit de GBA
zrodlo:
http://www.rdw.nl/nl/part...egitimeren.aspx
ale standardowo... zalezy na jakiego urzednika trafisz moze warto pozormawiac z jego przelozonego. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
AgnieszkaHoorn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 1:08 pm
|
|
|
straszne problemy robią, właśnie mój mąż lata po urzędzie i pyta, bo chcemy kupić to auto, a tu takie problemy, szkoda gadać, legalnie się pracuje, ma się zameldowanie, podatki płacimy a oni wyskakują z paszportem! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 1:10 pm
|
|
|
stanowczo zazadaj podstawy prawnej tego wymagania. poczta ma realizowac pewne uslugi w oparciu o zasady ustalone przez odpowiednie urzedy. nie moga sobie wymyslac wlasnych.
jezeli nie chcesz sie klocic to moze sprobuj na innej poczcie. jest ich wszedzie dosc sporo. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 1:35 pm
|
|
|
A jakby iść z dowodem na inną pocztę?
W tym pięknym kraju tak jest
Potrzeba:
1.Dokument tożsamości czyli dowód lub paszport
2 een recent afschrift uit de GBA-wyciąg o zameldowaniu z gminy kosztuje ok 5-10 euro-tego mają prawo żądać
3 Wydrukować na wszelki wypadek tą stronę RDW co podał zaq
i przemeldować auto,opłata na poczcie ok. 10 euro
Ja kupowałem auta i z hol. prawkiem nie musiałem mieć tego wyciągu-operacje na poczcie trwały parę chwil
A i dodam że w chwilą przerejestrowania auta wygasa ubezpieczenie OC!
Należy więc ubezpieczyć osobiście,telefonicznie lub przez internet |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Kwi 08, 2011 1:48 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 11:08 pm
|
|
|
Jak napisał zaq, wal od razu do przełożonego. Urzędnicy mają obowiązek trzymania się obowiązujących przepisów, a nie własnego widzimisie. Dwa miesiące temu kupowałem auto, wystarczyło prawko holenderskie, plus polski dowód osobisty, na poczcie zeszło mi z pięć minut, włącznie z czekaniem w kolejce |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 5:42 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | Jak napisał zaq, wal od razu do przełożonego. Urzędnicy mają obowiązek trzymania się obowiązujących przepisów, a nie własnego widzimisie. Dwa miesiące temu kupowałem auto, wystarczyło prawko holenderskie, plus polski dowód osobisty, na poczcie zeszło mi z pięć minut, włącznie z czekaniem w kolejce | Mucha właśnie inaczej (prościej) jest jak masz holenderskie prawo jazdy, jesli nadal masz polskie prawko to żądają zamiast prawka tylko paszportu. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 10:08 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | Jak napisał zaq, wal od razu do przełożonego. Urzędnicy mają obowiązek trzymania się obowiązujących przepisów, a nie własnego widzimisie. Dwa miesiące temu kupowałem auto, wystarczyło prawko holenderskie, plus polski dowód osobisty, na poczcie zeszło mi z pięć minut, włącznie z czekaniem w kolejce |
myslalem,ze w takiej sytuacji wystarczy juz tylko prawko NL jako potwierdzenie - po co dowod? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 10:30 pm
|
|
|
no wiec chyba zalezy to jednak od urzednikow. ja osobiscie kilkakrotnie kupowalam samochod - mam hol. prawo jazdy zaden inny dokument juz nie byl mi potrzebny.
ale jak sprzedawalam samochod osobie z polskim prawem jazdy potrzebowali uitreksel z gemmente i paszport. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
meetdziura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:26 am
|
|
|
Ja też miałem problem przy zakupie auta bo nie miałem paszportu. Kobieta na poczcie się uparła, że muszę mieć paszport bo w systemie ma pozycję "numer paszportu" a nie "numer dowodu". Wytłumaczyłem jej, że nie mam paszportu i go nie potrzebuję. Po kilku minutach rozmowy zadzwoniła po przełożonego który za chwilę przyszedł z księgą procedur i pokazał jej, że ID Card musi też być uznany. |
|
|
|
|
|