NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
posiadanie wlasnej lodki?
Autor Wiadomość
mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 5:54 pm   posiadanie wlasnej lodki?

Witam,
czy ktos sie orientuje jak w holandii wyglada sprawa posiadania wlasnej lodki (z silnikiem)?
Mianowicie ile mniej wiecej kosztuje roczny abonament na "cumowanie" w miejscu zamieszkania? czy plynac w danym miescie "zamieszkania" z punku A do punktu B, mozna w ramach oplaconego abonamentu zacumowac gdziekolwiek i wyjsc "pozwiedzac" lub "za potrzeba"? Co jesli chcialoby sie poplynac do innego miasta kanalami i tam gdzies zacumowac (np w Amsterdamie) - jak sprawa wyglada i czy po prostu sie cumuje, czy moze trzeba jakies miec zezwolenia?
Czy na uzytkowanie takiej lodzi sa dostepne jakies "pomoce" w stylu ANWB (czyli cos sie stanie na wodzie, ktos zholuje)?

z gory dziekuje za odpowiedzi.

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 8:51 pm   

w zaleznosci jaka lodka takie oplaty, bo box placisz za m2 . W abonamencie na cumowanie/box ( jak juz znajdziesz miejsce ) masz tylko poplaty za miejsce gdzie lezy lodka. jezeli sie gdzies cumujesz w portach zawsze musisz uiscic oplate .Musisz poszukac gdzie i w jakim czasie mozesz sie zakotwiczyc/zacumowac za free , napewno nie bedzie to w kazdym dowolnym miejscu. Cos w stylu ANWB niema . Czasem z dobrej woli moga ci pomoc z KNMR ale oficjalnie tego nie moga robic , jak juz cos ci sie dzieje za wodzie i musza cie scholowac to trzeba zalatwiac na wlasna reke a jak nie da rady to jest bergin bedrijf ale taka impreza moze kosztowac kilka tys euro. Jezeli chcesz sobie gdzies polpywac z jednej miejscowosci do drugiej to czasem sa tak zwane skarboni , tam wzocasz 0.50 -2 e za otwozenie damy . Oczywiscie nie jest to obowiazkowe .
A ha i jezeli twoja lodka motorowa przekracza dana szybkosc i/lub dlugosc musisz miec papiery na nia tzw vaarbewijs I lub II .Sa tez wody i jeziora gdzie bez takiego pozwolenia nie mozna tam wplywac.
Zycze milej niedzieli i a-hoi :-)

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 9:09 pm   

ok, a te papiery sa potrzebne na male lodki z silnikami do 20KM?
co do cumowania to znalazlem na lokalnej stronie gminy informacje o kosztach i wyglada to na dosyc kosztona impreze ~120eur miesiecznie.

to jeszcze zapytam, w jaki sposob wodowac lodke? czy trzeba szukac specjalnych miejsc (do tego przeznaczonych)? no bo autem nie wszedzie da sie wjechac :)

dzieki z gory za odpowiedz.

a co do platnosci w portach, to mi raczej chodzilo o cos takiego, ze plyniesz sobie z haarlem do amsterdamu i w kanale cumujesz, zeby wyjsc za potrzeba lub na jedzonko no i wtedy gdzie trzeba placic i komu? :D

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 9:23 pm   

mlubinski, do takiego postoju sa miejsca i je trzeba oplacac w zaleznosci na jak dlugo sie cumujesz.
Co do mocy lodzi to nie chodzi o moc silnika a o jej szybkosc .
Znam ludzi co maja 10 PK i pomykaja szybciej jak 21 km na godzine a sa i tacy co maja 50 PK i z trudem osiagaja 15 -18 km /h . Nie tylko szybkosc ale i dlugosc moze ciebie zobowiazywac do posiadania vaarbewijs I lub II .
ponizej masz link do stronki ktora ci moze wiele pomoc .

Jak jestes czlonkiem jakiegos klubu to z wieloma problemami mozesz liczyc na ich pomoc. Taki klub czesto tez organizuje super imprezki .
My w zeszlym roku mielismy 4 imprezy w jednym sezonie . Placimy rocznie na stowazyszenie cos okolo 45 e a za nasza lodke 14.95x4,10 placimy w centrum miasta 375 € rocznie .
http://www.vaarbewijs.nl/...d=6,182,0,0,1,0
http://www.vaarbewijs.nl/
Ostatnio zmieniony przez Miep Pon Kwi 25, 2011 9:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 7:58 am   

Miep, dzieki za odpowiedz.
A ty od poczatku miales swoja lodke i nalezales do klubow, czy jak to wygladalo? Ja szczerze powiem nie mam zadnego doswiadczenia z tym, po prostu pomyslalem ze fajnie byloby poplywac rekreacyjnie po kanalach no i zaczalem ogladac lodki z silnikami, a potem pytania sie urodzily :)

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 4:24 pm   

Ja się podłączam pod temat łodek :) Bo mnie z kolei interesuje, czym - wypożyczonym w moim przypadku - mozna pływać bez jakichkolwiek "wodnych praw jazdy" :) Pozdrawiam :)
Edit:
Zajrzałam na polecaną stronę i rozumiem, że np. kajakiem, pontonem, łódką wiosłową czy malutką i wolniutką mogę pływać bez żadnych papierków?
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Wto Kwi 26, 2011 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mybag69n7k 
Poczatkujacy
klm842

Wysłany: Pią Maj 13, 2011 10:02 am   

spam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 13, 2011 10:13 am, w całości zmieniany 1 raz  

LeiziDi 
Poczatkujacy
leizidi

Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:04 am   wywóz łódki na przyczepce do Polski

co trzeba załatwić, żeby wywieźć łódkę do Polski.Jak załatwić tablice wyjazdowe?

[ Dodano: Nie Sty 29, 2012 9:21 am ]
Gdzie można kupić łódkę z przyczepką ( mój tata chce taką do łowienia ryb na jeziorze)

tomek kowalczyk
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 10:41 pm   mam pytanie chcialbym wyczarterować jacht żaglowy 12,5m

chciałbym wyczarterować jacht żaglowy 12,5m bandera holandia.ja mam patent polski jachtowego sternika morskiego czy bedą mi potrzebne jeszcze jakieś dokumenty

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:06 am   

tomek kowalczyk, Musisz napisac do [email protected]. z zapytaniem czy twoje patenty sa tu uznawane. Niestety ie wszystkie sa uznawane . Np na Rijn potrzebujesz A i B .
Pod powyzej podanym adresem @ dowiesz sie co i jak .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:54 am   

baileys,

a moze wiesz z jakimi kosztami jest zwiazane takie wyczarterowanie jachtu

i czy to prawda ze trzeba wplacic conajmniej 1/4 wartosci jachtu inaczej nikt z toba nie bedzie gadal o wynajeciu jachtu

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 9:46 am   

Gochna H,w moim rejonie jesli chcesz wynajac jacht nie musisz placic 1/4 zaliczki bo zadko kto ma kilka ldo kiluset tys. euro na stnie :-) jedyne co licza sobie to kilkastowek jako waarborgsom na poczet sprzatania , ewentulnych szkod itd.
Wszystko zalezy od tego jak duza ma byc ta lajba i na ile osob , jak dlugo itd.
Jacht : http://www.partyschip.com...CFUGGDgodqF2z3A
motorbot : http://www.schiffart-yach...CFcVN3god9ltS5Q
Zeiljacht : http://www.windkracht5.nl/

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 7:01 pm   

baileys,

czyli moge powiedziec tym ,od ktorych uslyszalam o tej'' przedplacie'' pitu pitu...

dzieki :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 7:30 pm   

Cytat:
De waarborgsom is gelijk aan het eigen risico van het schip (tussen de € 500,– en € 750,–) en dient bij aankomst contant te worden voldaan.

http://www.windkracht5.nl...kracht-5-nl.php

i takie warunki oferuja w wypozyczalniach w ktorych sie dowiadywalam.
Pozatym taka lajba motorowa ktora mozna wynajac na +4 osoby kosztuje do kupienia od 20 tys euro no nie wiem czy "turysci wodni " byli by skolnni zaplacic 5 tys jako borg.
Ale jesli to sa obco krajowcy i chca ta lajba poplynac na trujkat bermudzki to i 100% jako borg bedzie jak najbardziej na czasie.

tomek kowalczyk
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 9:10 pm   

Gochna H napisał/a:
baileys,

a moze wiesz z jakimi kosztami jest zwiazane takie wyczarterowanie jachtu

i czy to prawda ze trzeba wplacic conajmniej 1/4 wartosci jachtu inaczej nikt z toba nie bedzie gadal o wynajeciu jachtu

jacht o dł.10m można wypożyczyć za około700-1200 euro na tydzień kaucja około500 euro

Odpowiedz do tematu