posiadanie wlasnej lodki? |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 5:54 pm posiadanie wlasnej lodki?
|
|
|
Witam,
czy ktos sie orientuje jak w holandii wyglada sprawa posiadania wlasnej lodki (z silnikiem)?
Mianowicie ile mniej wiecej kosztuje roczny abonament na "cumowanie" w miejscu zamieszkania? czy plynac w danym miescie "zamieszkania" z punku A do punktu B, mozna w ramach oplaconego abonamentu zacumowac gdziekolwiek i wyjsc "pozwiedzac" lub "za potrzeba"? Co jesli chcialoby sie poplynac do innego miasta kanalami i tam gdzies zacumowac (np w Amsterdamie) - jak sprawa wyglada i czy po prostu sie cumuje, czy moze trzeba jakies miec zezwolenia?
Czy na uzytkowanie takiej lodzi sa dostepne jakies "pomoce" w stylu ANWB (czyli cos sie stanie na wodzie, ktos zholuje)?
z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 8:51 pm
|
|
|
w zaleznosci jaka lodka takie oplaty, bo box placisz za m2 . W abonamencie na cumowanie/box ( jak juz znajdziesz miejsce ) masz tylko poplaty za miejsce gdzie lezy lodka. jezeli sie gdzies cumujesz w portach zawsze musisz uiscic oplate .Musisz poszukac gdzie i w jakim czasie mozesz sie zakotwiczyc/zacumowac za free , napewno nie bedzie to w kazdym dowolnym miejscu. Cos w stylu ANWB niema . Czasem z dobrej woli moga ci pomoc z KNMR ale oficjalnie tego nie moga robic , jak juz cos ci sie dzieje za wodzie i musza cie scholowac to trzeba zalatwiac na wlasna reke a jak nie da rady to jest bergin bedrijf ale taka impreza moze kosztowac kilka tys euro. Jezeli chcesz sobie gdzies polpywac z jednej miejscowosci do drugiej to czasem sa tak zwane skarboni , tam wzocasz 0.50 -2 e za otwozenie damy . Oczywiscie nie jest to obowiazkowe .
A ha i jezeli twoja lodka motorowa przekracza dana szybkosc i/lub dlugosc musisz miec papiery na nia tzw vaarbewijs I lub II .Sa tez wody i jeziora gdzie bez takiego pozwolenia nie mozna tam wplywac.
Zycze milej niedzieli i a-hoi |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 9:09 pm
|
|
|
ok, a te papiery sa potrzebne na male lodki z silnikami do 20KM?
co do cumowania to znalazlem na lokalnej stronie gminy informacje o kosztach i wyglada to na dosyc kosztona impreze ~120eur miesiecznie.
to jeszcze zapytam, w jaki sposob wodowac lodke? czy trzeba szukac specjalnych miejsc (do tego przeznaczonych)? no bo autem nie wszedzie da sie wjechac
dzieki z gory za odpowiedz.
a co do platnosci w portach, to mi raczej chodzilo o cos takiego, ze plyniesz sobie z haarlem do amsterdamu i w kanale cumujesz, zeby wyjsc za potrzeba lub na jedzonko no i wtedy gdzie trzeba placic i komu? |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 9:23 pm
|
|
|
mlubinski, do takiego postoju sa miejsca i je trzeba oplacac w zaleznosci na jak dlugo sie cumujesz.
Co do mocy lodzi to nie chodzi o moc silnika a o jej szybkosc .
Znam ludzi co maja 10 PK i pomykaja szybciej jak 21 km na godzine a sa i tacy co maja 50 PK i z trudem osiagaja 15 -18 km /h . Nie tylko szybkosc ale i dlugosc moze ciebie zobowiazywac do posiadania vaarbewijs I lub II .
ponizej masz link do stronki ktora ci moze wiele pomoc .
Jak jestes czlonkiem jakiegos klubu to z wieloma problemami mozesz liczyc na ich pomoc. Taki klub czesto tez organizuje super imprezki .
My w zeszlym roku mielismy 4 imprezy w jednym sezonie . Placimy rocznie na stowazyszenie cos okolo 45 e a za nasza lodke 14.95x4,10 placimy w centrum miasta 375 € rocznie .
http://www.vaarbewijs.nl/...d=6,182,0,0,1,0
http://www.vaarbewijs.nl/ |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
Ostatnio zmieniony przez Miep Pon Kwi 25, 2011 9:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 7:58 am
|
|
|
Miep, dzieki za odpowiedz.
A ty od poczatku miales swoja lodke i nalezales do klubow, czy jak to wygladalo? Ja szczerze powiem nie mam zadnego doswiadczenia z tym, po prostu pomyslalem ze fajnie byloby poplywac rekreacyjnie po kanalach no i zaczalem ogladac lodki z silnikami, a potem pytania sie urodzily |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 4:24 pm
|
|
|
Ja się podłączam pod temat łodek Bo mnie z kolei interesuje, czym - wypożyczonym w moim przypadku - mozna pływać bez jakichkolwiek "wodnych praw jazdy" Pozdrawiam
Edit:
Zajrzałam na polecaną stronę i rozumiem, że np. kajakiem, pontonem, łódką wiosłową czy malutką i wolniutką mogę pływać bez żadnych papierków? |
_________________ <cenzura> |
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Wto Kwi 26, 2011 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mybag69n7k
Poczatkujacy klm842
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 10:02 am
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 13, 2011 10:13 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeiziDi
Poczatkujacy leizidi
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:04 am wywóz łódki na przyczepce do Polski
|
|
|
co trzeba załatwić, żeby wywieźć łódkę do Polski.Jak załatwić tablice wyjazdowe?
[ Dodano: Nie Sty 29, 2012 9:21 am ]
Gdzie można kupić łódkę z przyczepką ( mój tata chce taką do łowienia ryb na jeziorze) |
|
|
|
|
tomek kowalczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 10:41 pm mam pytanie chcialbym wyczarterować jacht żaglowy 12,5m
|
|
|
chciałbym wyczarterować jacht żaglowy 12,5m bandera holandia.ja mam patent polski jachtowego sternika morskiego czy bedą mi potrzebne jeszcze jakieś dokumenty |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:06 am
|
|
|
tomek kowalczyk, Musisz napisac do [email protected]. z zapytaniem czy twoje patenty sa tu uznawane. Niestety ie wszystkie sa uznawane . Np na Rijn potrzebujesz A i B .
Pod powyzej podanym adresem @ dowiesz sie co i jak . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:54 am
|
|
|
baileys,
a moze wiesz z jakimi kosztami jest zwiazane takie wyczarterowanie jachtu
i czy to prawda ze trzeba wplacic conajmniej 1/4 wartosci jachtu inaczej nikt z toba nie bedzie gadal o wynajeciu jachtu |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 9:46 am
|
|
|
Gochna H,w moim rejonie jesli chcesz wynajac jacht nie musisz placic 1/4 zaliczki bo zadko kto ma kilka ldo kiluset tys. euro na stnie jedyne co licza sobie to kilkastowek jako waarborgsom na poczet sprzatania , ewentulnych szkod itd.
Wszystko zalezy od tego jak duza ma byc ta lajba i na ile osob , jak dlugo itd.
Jacht : http://www.partyschip.com...CFUGGDgodqF2z3A
motorbot : http://www.schiffart-yach...CFcVN3god9ltS5Q
Zeiljacht : http://www.windkracht5.nl/ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 7:01 pm
|
|
|
baileys,
czyli moge powiedziec tym ,od ktorych uslyszalam o tej'' przedplacie'' pitu pitu...
dzieki |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 7:30 pm
|
|
|
Cytat: | De waarborgsom is gelijk aan het eigen risico van het schip (tussen de € 500,– en € 750,–) en dient bij aankomst contant te worden voldaan. |
http://www.windkracht5.nl...kracht-5-nl.php
i takie warunki oferuja w wypozyczalniach w ktorych sie dowiadywalam.
Pozatym taka lajba motorowa ktora mozna wynajac na +4 osoby kosztuje do kupienia od 20 tys euro no nie wiem czy "turysci wodni " byli by skolnni zaplacic 5 tys jako borg.
Ale jesli to sa obco krajowcy i chca ta lajba poplynac na trujkat bermudzki to i 100% jako borg bedzie jak najbardziej na czasie. |
|
|
|
|
tomek kowalczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 9:10 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | baileys,
a moze wiesz z jakimi kosztami jest zwiazane takie wyczarterowanie jachtu
i czy to prawda ze trzeba wplacic conajmniej 1/4 wartosci jachtu inaczej nikt z toba nie bedzie gadal o wynajeciu jachtu |
jacht o dł.10m można wypożyczyć za około700-1200 euro na tydzień kaucja około500 euro |
|
|
|
|
|