pobicie |
Autor |
Wiadomość |
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 5:36 pm pobicie
|
|
|
witam serdecznie mam pytanko jakie konsekwencje może ponieść sprawca pobicia w przypadku napadu na ulicy zaznaczam że jest ofierze znany podczas napadu dochodzi do uszkodzeń ciała czy w przypadku zjawienia się policji i obdukcji można dochodzić zadość uczynienia drogą sądową w celu uzyskania odszkodowania? za udzielone informację z góry dziękuję. |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 7:33 pm
|
|
|
Witam,
Prawnikiem nie jestem ale jak uszkodzenie ciała jest trwałe i np nie pozwała pracować itp to nawet chyba o rente można walczyć ...
Nie wiem jak to jest w Nl ale w PL za uszkodzenie ciała można starac sie o odszkodowanie ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
skarbus
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Paź 2010 Posty: 76
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 9:09 am
|
|
|
moj znajomy byl kiedys w takiej sytuacji..a mianowicie zostal pobity przez kogos kogo znal byli na to swiadkowie nawet adres tego chlopaka co go pobil dodal ze oni sila wtargneli do mieszkania znajomych i policja po paru tygodniach najzwyczajniej sprawe umorzyla mimo ze pare dni nie mogl pracowac nie mial szans chocby na odzyskanie pieniedzy ktore stracil przez dni ktore musial siedziec w domu. |
|
|
|
|
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 4:56 pm
|
|
|
to trochę dziwne że umorzyli, no ale jeśli znasz holenderski masz zameldowanie, dowód masz adwokata więc możesz i założyć sprawę w sądzie tak mi się bynajmniej wydaje jeśli on niczego nie zrobił w tej sprawię to policja z czasem to umorzy a takie sprawy chyba musisz się starać sam jak obdukcja i sprawa w sądzie.czekam na kolejne podpowiedzi z góry dziękuję. |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 6:40 pm
|
|
|
Nie znam prawa holenderskiego ale wg polskiego najlepiej założyć dwie sprawy tj.karną i cywilną.Policja może umorzyć sprawe karną ale cywilna bedzie sie toczyła dalej. |
|
|
|
|
XXL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 18, 2011 9:47 pm
|
|
|
Z tego co ja się orientuję to w Pl można dochodzic nawet odszkodowania za stratę zęba, po pobiciu, ktory w ogole nie jest nam potrzebny do pracy (no nie do wszystkich prac ) więc, za nawet nie trwały uszczerbek na zdrowiu możńa dochodzic odszkodowania. pozdrawiam |
|
|
|
|
Alexandra88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 1:30 pm
|
|
|
cześć, najlepiej by było jak byś skontaktował się z prawnikiem i jego zapytał o zdanie. Holandia to nie Polska i wszystko tu jest "inne". Wiem, bo sama mam sprawę w sądzie. Jakby co to pisz na priv. pozdrawiam |
|
|
|
|
|