NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie odnosnie urlopu.....
Autor Wiadomość
iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 8:11 pm   Pytanie odnosnie urlopu.....

Witam od 6 czerwca podjelam prace kontrakt pol roku,dzis sie dowiedzialam ze fabryka w ktorej pracuje jest zamknieta na okres wakacji 2 tygodnie(tydzien lipca i tydzien sierpnia),z wiadomych przyczyn ja tez musze wziasc wolne czy mi sie to podoba czy nie,i tu pojawia sie problem poniewaz zaczalam prace niemam urlopu raptem 2 dni po przepracowanym miesiacu,pracodawca poinformowal mnie ze niestety ale 2 tygodnie wakacji tez mnie obejmuja ale bezplatne!!!Zgadzacie sie z tym?Tak to wyglada od strony prawnej? Na logike to tak powinno byc jak mowi szef a moze sie myle?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 8:18 pm   

Witam,

Z tego co mi sie zdaje jeśli masz zagwarantowaną liczbe godzin np 36 godz w tyg a nie jest to kontrakt zerowy to masz prawo do wynagrodzenia ale z 2 strony urlopu płatnego nalezy Ci sie tylko 16 godzin ...

Więc jednym słowem podaje sie ... :011:

iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 8:53 pm   

Mam kontrakt 38,75 godziny tygodniowo!Kontrakt pol roczny

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 9:04 pm   

iwona2008 napisał/a:
Mam kontrakt 38,75 godziny tygodniowo!Kontrakt pol roczny

nie moga cie wyslac w takim razie na bezplatny urlop, zasiegnij rady w jurisdisch locket tam ci to samo powiedza

iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 9:44 pm   

Dziekuje za odpowiedz!

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 11:07 pm   

W Twoim przypadku nalezy Ci sie urlop platny.
Za pol roku pracy wypracowujesz sobie 2 tyg urlopu. Nie jest Twoja wina, ze ten urlop MUSISZ wykorzystac wczesniej.

Mialam kiedys podobna sytuacje, kiedy po podpisaniu rocznego kontraktu po kilku tyg wyjechalam na urlop. Byl okres letni i nikt nie byl zdziwiony tym, ze chce wziasc urlop.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 11:17 pm   

Jagoda97,
Cytat:

Dobrze wiedziec , rozumiem , ze jesli pracuje od 6 czerwca , to rowniez ma prawo do dwutygodniowego platnego urlopu

iwona2008,
Cytat:
od 6 czerwca podjelam prace kontrakt pol roku
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Cze 14, 2011 11:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 11:42 pm   

Gochna H napisał/a:
Jagoda97,
Cytat:

Dobrze wiedziec , rozumiem , ze jesli pracuje od 6 czerwca , to rowniez ma prawo do dwutygodniowego platnego urlopu

iwona2008,
Cytat:

Zalozenie jest takie, ze na polrocznym kontrakcie nalezy sie 2 tyg urlopu i osoba moze je wykozystac w dowolnym czasie po uzgodnieniu z pracodawca.
W konkretnym przypadku to raczej pracodawca "wymusil" urlop, wiec powinien zaplacic a konto.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 10:23 pm   

Jagoda97 napisał/a:
iwona2008,
Cytat:

Zalozenie jest takie, ze na polrocznym kontrakcie nalezy sie 2 tyg urlopu i osoba moze je wykozystac w dowolnym czasie po uzgodnieniu z pracodawca.
W konkretnym przypadku to raczej pracodawca "wymusil" urlop, wiec powinien zaplacic a konto.

tylko zeby miec prawo do tych 2 tygodni wolnego... to trzeba te pol roku miec juz przepracowane... jesli ma tylko nie caly miesiac przepracowany... to ma prawo do duzo mniejszej ilosci platnego urlopu...
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Śro Cze 15, 2011 10:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 11:14 pm   

Duuvelke napisał/a:
Jagoda97 napisał/a:
iwona2008,
Cytat:

tylko zeby miec prawo do tych 2 tygodni wolnego... to trzeba te pol roku miec juz przepracowane... jesli ma tylko nie caly miesiac przepracowany... to ma prawo do duzo mniejszej ilosci platnego urlopu...

Ja po trzech tygodniach pracy, na rocznym kontrakcie, mialam 2 tyg platnego urlopu.
Na rocznym kontrakcie przyslugiwalo mi 4 tyg urlopu, z czego 2 tyg wykorzystalam krotko po rozpoczeciu pracy. W moim zakladzie nie bylo obowiazkowego urlopu, tylko plan urlopu.
Zaplanowany urlop otrzymywalam po zatwierdzeniu przez przelozonych.

gosia1234 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 11:52 pm   

Wszystko pewnie zalezy od pracodawcy,ja rowniez na rocznym kontrakcie 2 tygodnie urlopu wykorzystalam po niespelna 3 miesiącach,i byla to propozycja pracodawcy,w tym okresie bylo mniej pracy i na rękę mu bylo pewnie wyslac pracownika na urlop,takze przepisy przepisami,a zycie i tak swoje :)

bejupi 

Wysłany: Czw Cze 16, 2011 5:22 pm   

musi zalezec od pracodawcy bo ja zaraz po podpisaniu umowy dostalem godziny urlopowe do nalezne do konca roku

iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Cze 16, 2011 6:51 pm   

Czy moze ktos mi pomoc i przeslac jakis odpowiedni link potwierdzajacy to ze maz mimo wszystko powinien dostac platny urlop,tak aby przedstawic to pracodawcy i zobaczyc czy on sie ztym zgodzi!!!

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 7:17 pm   

Cytat:
Opbouw vakantiedagen
U bouwt vakantiedagen op door het jaar heen. Als u ergens korter dan een jaar werkt, worden uw vakantiedagen naar evenredigheid berekend.

http://www.rijksoverheid....b-ik-recht.html

( ͡° ͜ʖ ͡°).

iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Cze 16, 2011 7:35 pm   

Gohna czy dobrze zrozumialam,wedlug tego co przetlumaczylam mimo ze maz dopiero podjal prace to urlop musi miec platny?

Odpowiedz do tematu