SVB- kinderbijslag |
Autor |
Wiadomość |
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 3:21 pm
|
|
|
Czy mozna jakos sprawdzic jak sie posuwa wyplata rodzinnego np.na stronie poprzez Digid czy trzeba czekac na list z SVB? |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 4:06 pm
|
|
|
stroopwafel,
Z DigiD logujesz się do Mijn SVB.Po zalogowaniu z prawej strony pozycja Betaaloverzicht
pokazuje kwoty wypłacone i kolejną do przyszłej wypłaty.Spróbuj.
Jednak myślę że trzeba czekać na list.Ew. zapytać się tam na jakim etapie znajduje się twoja prośba |
|
|
|
|
Agnieszka191
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 2:44 pm zasilek rodzinny
|
|
|
Przeczytałam tutaj,ze za rodzinne wyplacaja tylko do roku wstecz.Czyli jesli moj maz pracowal tu ponad rok temu,potem bylismy rok w Polsce a teraz znow wrocilismy,to za te poprzednie lata juz nie otrzymamy?Dodam,ze wczesniej nie otrzymywalismy rodzinnego.Dopiero teraz mam zamiar to zalatwiac.Pozdrawiam:) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 4:04 pm
|
|
|
Agnieszka191,
przegapiliscie sprawe nie dostaniecie pieniedzy za kilka lat wstecz
tak jak pisze do roku wstecz |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Agnieszka191
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 5:57 pm zasilek rodzinny
|
|
|
No coz!Trudno!Przepadło.A moje pytanie wzielo sie stad,ze na poczte dostalam maila od Euro Tax,ze sa w stanie odzyskac za kilka lat wstecz!Pewnie sciemniaja!Dzieki za odpowiedz!:)Tym razem to zalatwie!:) |
|
|
|
|
osiolek100
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 8:12 am
|
|
|
W szczegónych przypadkach, ale to bardzo rzadko i uzależnione to jest od osobistej sytuacji życiowej osoby pytającej, można dostać zasiłek rodzinny do 5 lat wstecz, ale to sanaprawdę bardzo wyjatkowe sytuacje |
_________________ chciwość zabija wszystko |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 1:17 pm
|
|
|
osiolek100,
czy uwazasz ze ten przypadek jest szczegolny
Cytat: | pracowal tu ponad rok temu,potem bylismy rok w Polsce a teraz znow wrocilismy
|
mam prosbe nie rob ludziom nadziei ,na cos czego tu nie otrzymaja za 5 lat wstecz ! |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
yaroen
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 8:50 pm
|
|
|
Witam,
może ktoś mi odpowie na to czy odzyskać mogę kinderbijslag na dziecko. Ale po kolei. Otrzymałem zasiłki na dzieci ale na dziecko niepełnosprawne zaliczono mi pobierany w Polsce zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne dla żony (z tytułu rezygnacji z pracy zawodowej) i w efekcie na nie nic w Holandii nie dostaję. Na decyzji mam wpisany uitkering van Polen przewyższający zasiłek holenderski, ale przecież zasiłek pielęgnacyjny jest odpowiednikiem TOG, którego z NL nie dostaję a nie wiem czy tu występuje coś odpowiadające polskiemu świadczeniu pielegnacyjnemu, które otrzymuje żona. Dla mnie są to całkiem inne zasiłki niż kinderbijslag. Pytałem w Polsce dlaczego podali kwotę kilkuset euro na dziecko ZASIŁKU RODZINNEGO!!! to powiedziano , że takie są przepisy. Może ktoś przerabiał już taki temat, będę wdzięczny za jakieś sugestie. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 9:24 pm
|
|
|
yaroen napisał/a: | Witam,
może ktoś mi odpowie na to czy odzyskać mogę kinderbijslag na dziecko. Ale po kolei. Otrzymałem zasiłki na dzieci ale na dziecko niepełnosprawne zaliczono mi pobierany w Polsce zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne dla żony (z tytułu rezygnacji z pracy zawodowej) i w efekcie na nie nic w Holandii nie dostaję. Na decyzji mam wpisany uitkering van Polen przewyższający zasiłek holenderski, ale przecież zasiłek pielęgnacyjny jest odpowiednikiem TOG, którego z NL nie dostaję a nie wiem czy tu występuje coś odpowiadające polskiemu świadczeniu pielegnacyjnemu, które otrzymuje żona. Dla mnie są to całkiem inne zasiłki niż kinderbijslag. Pytałem w Polsce dlaczego podali kwotę kilkuset euro na dziecko ZASIŁKU RODZINNEGO!!! to powiedziano , że takie są przepisy. Może ktoś przerabiał już taki temat, będę wdzięczny za jakieś sugestie. |
niestety ale to co ci powiedziano w Polsce to sie zgadza... nie przyznano ci gezinsbijslag poniewaz otrzymujesz zasilek pielegnacyjny w Polsce
De Nederlandse gezinsbijslag is niet alleen de kinderbijslag, maar ook een eventuele tegemoetkoming TOG, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.
http://www.svb.nl/int/nl/...erken/index.jsp |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pon Lip 15, 2013 10:24 pm
|
|
|
Czy mozna ponownie aplikowac o rodzinne kiedy bylo wczesniej wyplacane ale zostalo wstrzymane ale przez mijn svb bo nie znajduje nic takiego tam.
[ Dodano: Czw Lip 18, 2013 12:55 pm ]
Nikt nic nie wie? Kurcze nie moge tam takiego punku znalezc, sa tylko inne sytuacje. |
|
|
|
|
trojka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 11:02 pm
|
|
|
A czy ktoś wie może w jaki sposób posiadanie nieruchomości w Polsce wpływa na kinderbijslag? Wstrzymują czy jak? Bo skoro o to pytają, to w jakimś celu zapewne? |
|
|
|
|
deejaybialy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 02, 2013 5:22 pm
|
|
|
Witam, pisze w imieniu kolegi "załatwiał" sobie tzw rodzinne przez firmę x podpisał papierek z pełnomocnictwem do załatwienia tej sprawy. Teraz firma x wysłała mu mejla żeby zapłacił 90eu za kolejny rok jak to napisali "obsługi" tego (rodzinnego) jak im zamknąć to pełnomocnictwo? może poprzez digid?
pozdrawiam
Adam |
|
|
|
|
blacha80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 1:03 pm
|
|
|
Witam czy dostał juz ktoś z svb rodzinne za 3 kwartał bo nigdy nie miałem opuznienia a teraz nie wpłyneło jeszcze rodzinne a dzis juz 7 pazdziernik |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 1:56 pm
|
|
|
blacha80 napisał/a: | Witam czy dostał juz ktoś z svb rodzinne za 3 kwartał bo nigdy nie miałem opuznienia a teraz nie wpłyneło jeszcze rodzinne a dzis juz 7 pazdziernik |
U mnie chyba w piatek bylo juz na koncie |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
blacha80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 3:03 pm
|
|
|
post edytowany w calosci
przestan nawijac ciagle jedno i to samo |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 17, 2013 5:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|