Otwarty przez: Gochna H Śro Lip 13, 2011 4:53 pm |
Zmiana nazwiska po slubie |
Autor |
Wiadomość |
fornal
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 11:52 am Zmiana nazwiska po slubie
|
|
|
Witam,
Moja zona ma po slubie podwojne nazwisko. Sofi number uzyskala przed slubem.
Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej?
Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 12:11 pm
|
|
|
fornal napisał/a: | Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej? |
Należy , najlepiej udając sie do belastingdienst |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 8:23 pm
|
|
|
Beny jestes zonaty ze wiesz? Moja zona miala sofi przed slubem. Poszlismy po slubie ja zameldowac w nl i w gminie podalem im ze ma juz swoj sofi nadany i tyle. Oni wprowadzaja to do bazy danych zapewne. Skarbowka pozniej juz wszystko wiedziala. Moim zdaniem wystarczy udac sie do gminy aby zaktualizowac informacje osobiste i wystarczy. Jezeli gmina juz wie ze jestes zonaty z ta i ta osoba o takim nr sofi to mic wiecwj robic mie musisz. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Śro Lip 13, 2011 8:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 8:38 pm
|
|
|
feel_x napisał/a: | Beny jestes zonaty ze wiesz? |
Siostra zmieniała nazwisko jakiś czas temu więc wiem tak jak pisałem wizyta w skarbówce i po sprawie ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 9:15 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Siostra zmieniała nazwisko jakiś czas temu więc wiem tak jak pisałem wizyta w skarbówce i po sprawie ... |
wystarczy isc do urzedu gminny... i wtedy wszystkie potrzebne instacje beda wiedzialy, ze zmienilo sie nazwisko... |
|
|
|
|
kuntjesquad
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 7:36 pm
|
|
|
potrzebny europejski akt slubu,zalatwialem z zona i wiem,i belasting nic nie potrzebuje bo juz przychodzi z nowym nazwiskiem,tak samo w ubezpieczalni,a reszta Digi G i po sprawie
[ Dodano: Czw Lip 14, 2011 8:37 pm ]
zapomnialem dodac ze wszystko w gemeente |
_________________ w pół do jumy |
|
|
|
|
patiii1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2015 9:11 am zmiana nazwiska
|
|
|
Znajomi mieli ostatnio ślub w Polsce. Nr sofi będą załatwiać, więc będzie na stare nazwisko. 3 miesiace jest wazny dowod stary. Bedą odbierać za 3 miesiące. jak odbierze się dowód stary to gdzie trzeba się udać w Holandi zeby zmienic nazwisko, bo umowie trzeba bedzie tez zmienic nazwisko (narazie ejst na stare nazwisko) i też gdzie indziej? gdzie trzeba będzie udać się z aktem ślubu czy moze być ten akt z archiwum wielojęzyczny bo normalny akt małżeństwa mają polski. |
Ostatnio zmieniony przez patiii1 Pią Lip 03, 2015 2:50 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2015 2:01 pm Re: zmiana nazwiska
|
|
|
patiii1 napisał/a: | Znajomi mieli ostatnio ślub sofi jest nr na stare nazwisko, 3 miesiace jest wazny dowod stary. jak odbierze się dowód to gdzie trzeba się udać ? piszecie odpowiedz z aktem ale nie wystarczy sam dowod nowy i jaki to musi być akt ślubu holenderski?? |
Przeczytaj co napisalas, potem zbierz to do kupy w jakis sensowny tekst !
sorry, ale tak pokreconej wypowiedzi w ktorej nie wiadomo o co chodzi, dawno juz tu nikt nie umiescil |
|
|
|
|
patiii1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2015 2:49 pm Re: zmiana nazwiska
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | patiii1 napisał/a: | Znajomi mieli ostatnio ślub sofi jest nr na stare nazwisko, 3 miesiace jest wazny dowod stary. jak odbierze się dowód to gdzie trzeba się udać ? piszecie odpowiedz z aktem ale nie wystarczy sam dowod nowy i jaki to musi być akt ślubu holenderski?? |
Przeczytaj co napisalas, potem zbierz to do kupy w jakis sensowny tekst !
sorry, ale tak pokreconej wypowiedzi w ktorej nie wiadomo o co chodzi, dawno juz tu nikt nie umiescil |
zmieniłam już |
|
|
|
|
marianx8
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lip 04, 2015 9:19 am
|
|
|
Muszą wyciągnąć europejski akt ślubu w Urzędzie Stanu Cywilnego u siebie w mieście w Polsce, kosztuje to 20 parę złotych - rodzice mogą to zrobić jeśli znajomi już wyjechali do Holandii. My zalatwialismy w gemente podczas meldowania się, ale jeśli znajomi nie mają meldunku to tutaj masz adresy urzędów skarbowych, w których wyrabia się numer sofi link usuniety zapoznaj sie z regulaminem forum |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lip 04, 2015 1:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
patiii1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 04, 2015 2:56 pm zmiana nazwiska
|
|
|
a jak nr sofi będzie załatwiony na stare nazwisko to wystarczy iść z dowodem nowym i z aktem wielojęzycznym do urzędu tam gdzie melduje osoba i gdzie jeszcze trzeba iść w Holandii? (żeby zmienić dane). Gdzie wyrabiało się nr sofi to też? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2015 1:02 pm
|
|
|
patiii1,
nie lepiej zalatwic sofinumer/bsn od razu na nowe nazwisko ? potem juz tylko zamledowac sie w gemeente
a jesli masz obywatelstwo polskie to jakie dane chcesz zmienic w tutejszym/ch urzedzie/ach ?
nie znasz chyba holenderskiej biurokracji ,czasami trudno to ich niedoinformawanie przeskoczyc |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2016 12:04 pm Re: Zmiana nazwiska po slubie
|
|
|
fornal napisał/a: | Witam,
Moja zona ma po slubie podwojne nazwisko. Sofi number uzyskala przed slubem.
Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej?,
Marcin |
Witam ,
Moj Sofi numer zostal zatwierdzony jeszcze przed wyjazdem do Holandi a mianowicie w roku 2007, a przyjazd do Holandii nastapil w roku 2012. W miedzy czasie wyszlam za maz i mialam podwojne nazwisko. Zglosilam sie do Belasting i poinformowali mnie ze nie ma obowiazku u nich zmiany nazwiska. Jezeli sie meldujesz w gminie gemeente to wtedy podajesz nowe dane i oni wprowadzaja do systemu. Natomiast gmina przekazuje do innych urzedow w Holandii. Po miesiecu od meldunku w Holandii , sam Belansting przeslal pismo ze u nich juz znajduja prawidlowe nowe moje dane, tak samo bylo z urzedem SVB. Pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
|