NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gochna H
Śro Lip 13, 2011 4:53 pm
Zmiana nazwiska po slubie
Autor Wiadomość
fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lip 13, 2011 11:52 am   Zmiana nazwiska po slubie

Witam,

Moja zona ma po slubie podwojne nazwisko. Sofi number uzyskala przed slubem.
Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej?

Pozdrawiam,
Marcin

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 13, 2011 12:11 pm   

fornal napisał/a:
Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej?

Należy , najlepiej udając sie do belastingdienst

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 3:58 pm   

http://www.niedziela.nl/i...pl&cr=countryNL

( ͡° ͜ʖ ͡°).

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Śro Lip 13, 2011 8:23 pm   

Beny jestes zonaty ze wiesz? Moja zona miala sofi przed slubem. Poszlismy po slubie ja zameldowac w nl i w gminie podalem im ze ma juz swoj sofi nadany i tyle. Oni wprowadzaja to do bazy danych zapewne. Skarbowka pozniej juz wszystko wiedziala. Moim zdaniem wystarczy udac sie do gminy aby zaktualizowac informacje osobiste i wystarczy. Jezeli gmina juz wie ze jestes zonaty z ta i ta osoba o takim nr sofi to mic wiecwj robic mie musisz.
Ostatnio zmieniony przez feel_x Śro Lip 13, 2011 8:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 13, 2011 8:38 pm   

feel_x napisał/a:
Beny jestes zonaty ze wiesz?

Siostra zmieniała nazwisko jakiś czas temu więc wiem ;) tak jak pisałem wizyta w skarbówce i po sprawie ... :079:

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 9:15 pm   

Beny.rac napisał/a:
Siostra zmieniała nazwisko jakiś czas temu więc wiem ;) tak jak pisałem wizyta w skarbówce i po sprawie ... :079:

wystarczy isc do urzedu gminny... i wtedy wszystkie potrzebne instacje beda wiedzialy, ze zmienilo sie nazwisko... :-)

kuntjesquad 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 14, 2011 7:36 pm   

potrzebny europejski akt slubu,zalatwialem z zona i wiem,i belasting nic nie potrzebuje bo juz przychodzi z nowym nazwiskiem,tak samo w ubezpieczalni,a reszta Digi G i po sprawie

[ Dodano: Czw Lip 14, 2011 8:37 pm ]
zapomnialem dodac ze wszystko w gemeente

patiii1
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 03, 2015 9:11 am   zmiana nazwiska

Znajomi mieli ostatnio ślub w Polsce. Nr sofi będą załatwiać, więc będzie na stare nazwisko. 3 miesiace jest wazny dowod stary. Bedą odbierać za 3 miesiące. jak odbierze się dowód stary to gdzie trzeba się udać w Holandi zeby zmienic nazwisko, bo umowie trzeba bedzie tez zmienic nazwisko (narazie ejst na stare nazwisko) i też gdzie indziej? gdzie trzeba będzie udać się z aktem ślubu czy moze być ten akt z archiwum wielojęzyczny bo normalny akt małżeństwa mają polski.
Ostatnio zmieniony przez patiii1 Pią Lip 03, 2015 2:50 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pią Lip 03, 2015 2:01 pm   Re: zmiana nazwiska

patiii1 napisał/a:
Znajomi mieli ostatnio ślub sofi jest nr na stare nazwisko, 3 miesiace jest wazny dowod stary. jak odbierze się dowód to gdzie trzeba się udać ? piszecie odpowiedz z aktem ale nie wystarczy sam dowod nowy i jaki to musi być akt ślubu holenderski??

Przeczytaj co napisalas, potem zbierz to do kupy w jakis sensowny tekst !
sorry, ale tak pokreconej wypowiedzi w ktorej nie wiadomo o co chodzi, dawno juz tu nikt nie umiescil

patiii1
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 03, 2015 2:49 pm   Re: zmiana nazwiska

Panicelinka napisał/a:
patiii1 napisał/a:
Znajomi mieli ostatnio ślub sofi jest nr na stare nazwisko, 3 miesiace jest wazny dowod stary. jak odbierze się dowód to gdzie trzeba się udać ? piszecie odpowiedz z aktem ale nie wystarczy sam dowod nowy i jaki to musi być akt ślubu holenderski??

Przeczytaj co napisalas, potem zbierz to do kupy w jakis sensowny tekst !
sorry, ale tak pokreconej wypowiedzi w ktorej nie wiadomo o co chodzi, dawno juz tu nikt nie umiescil

zmieniłam już

marianx8 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lip 04, 2015 9:19 am   

Muszą wyciągnąć europejski akt ślubu w Urzędzie Stanu Cywilnego u siebie w mieście w Polsce, kosztuje to 20 parę złotych - rodzice mogą to zrobić jeśli znajomi już wyjechali do Holandii. My zalatwialismy w gemente podczas meldowania się, ale jeśli znajomi nie mają meldunku to tutaj masz adresy urzędów skarbowych, w których wyrabia się numer sofi link usuniety zapoznaj sie z regulaminem forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lip 04, 2015 1:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

patiii1
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 04, 2015 2:56 pm   zmiana nazwiska

a jak nr sofi będzie załatwiony na stare nazwisko to wystarczy iść z dowodem nowym i z aktem wielojęzycznym do urzędu tam gdzie melduje osoba i gdzie jeszcze trzeba iść w Holandii? (żeby zmienić dane). Gdzie wyrabiało się nr sofi to też?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lip 05, 2015 1:02 pm   

patiii1,
nie lepiej zalatwic sofinumer/bsn od razu na nowe nazwisko ? potem juz tylko zamledowac sie w gemeente
a jesli masz obywatelstwo polskie to jakie dane chcesz zmienic w tutejszym/ch urzedzie/ach ?
nie znasz chyba holenderskiej biurokracji ,czasami trudno to ich niedoinformawanie przeskoczyc

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Sty 31, 2016 12:04 pm   Re: Zmiana nazwiska po slubie

fornal napisał/a:
Witam,
Moja zona ma po slubie podwojne nazwisko. Sofi number uzyskala przed slubem.
Czy nalezy zmienic nazwisko w belastingdienst? Jesli TAK to jak to zrobic najelpiej?,
Marcin

Witam ,
Moj Sofi numer zostal zatwierdzony jeszcze przed wyjazdem do Holandi a mianowicie w roku 2007, a przyjazd do Holandii nastapil w roku 2012. W miedzy czasie wyszlam za maz i mialam podwojne nazwisko. Zglosilam sie do Belasting i poinformowali mnie ze nie ma obowiazku u nich zmiany nazwiska. Jezeli sie meldujesz w gminie gemeente to wtedy podajesz nowe dane i oni wprowadzaja do systemu. Natomiast gmina przekazuje do innych urzedow w Holandii. Po miesiecu od meldunku w Holandii , sam Belansting przeslal pismo ze u nich juz znajduja prawidlowe nowe moje dane, tak samo bylo z urzedem SVB. Pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu