NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zalatwić europejską kartę ubezpieczeniową
Autor Wiadomość
bony
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 25, 2011 4:02 pm   jak zalatwić europejską kartę ubezpieczeniową

błagam pomóżcie mi załatwic europejską kartę ubezpieczeniową mąż przyjechał do Polski i uległ wypadkowi jest ubezpieczony w zilveren kruis ma kartę ale holenderską z aktualnym ubezpieczeniem ale szpital domaga się karty europejskiej ja nie znam holenderskiego
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 16, 2011 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 5:42 pm   

https://www.ehic.nl/Web/Aanvraag.aspx
musisz wypelnic ten formularz
w pierwszej ramce wpisujesz BSN numer meza
w drugirj numer polisy meza
w trzeciej numer domu
w czwartej kod pocztowy
w piatej date urodzenia meza
w szostej nazwe ubezpieczyciela wiec piszesz zilveren kruis
w siodmej od kiedy ma obowiazywac ubezpieczenie
w osmej do kiedy (piszesz np. od dzis, do 24 lipca 2012, bo opiewa to niecaly rok, pozniej jestautomatycznie przedluzane) po wyslaniu tego formularza karte otrzymujesz poczta.

bony
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 25, 2011 8:00 pm   

Nie mogę się przez to przebić bo niema tam ujętej ubezpieczalni zilveren kruis i nigdzie niema kontaktu emailowego

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 9:38 pm   Re: Czy pomoże mi ktoś zalatwić europejską kartę ubezpieczen

bony napisał/a:
błagam pomóżcie mi załatwic europejską kartę ubezpieczeniową mąż przyjechał do Polski i uległ wypadkowi jest ubezpieczony w zilveren kruis ma kartę ale holenderską z aktualnym ubezpieczeniem ale szpital domaga się karty europejskiej ja nie znam holenderskiego

bony, najlatwiej i najszybciej to zadzwon do swojej holenderskiej ubezpieczalni i powiedz im o tym wypadku. oni ci sami wysla ehic. ich numer powinien byc na tyle karty gdzie sie kontaktowac z zagranicy

tylko jezeli nie znasz hol to musisz kogos poprosic aby ci tlumaczyl ew po angoielsku mozesz z nimi sie dogadac. ja tak mialam 2 lata temu, corka sie przeziebila i poszlismy do pediatry z holenderska karta a tam poproszono nas o ehic. zaplacilam za wizyte prywatnie i pozniej mialam ubiegac sie o zwrot na miejsu z holandii ale ze kwota byla mala to nawet nie marnowalam na to czasu (30 zl, wiecej mi to bedzie kosztowac dzwonbic do ubezpieczalni i pytac jak to zrobic)
po powrocie do holandii w skrzycne juz na mnie czekala ehic choc o nia nie prosilam wtedy, oni sami mi ja wyslali, dla calej rodziny.
teraz na wakacjach duzo z niej skorzystalam, wlasnie lecze u siebie antybiotykami angine, wizyty za darmo poniewaz mam ehic

bejupi 

Wysłany: Pon Lip 25, 2011 9:50 pm   

http://www.zilverenkruis....Pages/EHIC.aspx

podany jest numer na ktory nalezy dzwonic

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:10 am   Re: Czy pomoże mi ktoś zalatwić europejską kartę ubezpieczen

bony napisał/a:

rowniez jestem ubezpieczona w tej ubezpieczalni... karta ktora ma jest europejska karta... i nie wiem czemu ci jej nie przyjeli w polsce... przeciez na karcie sa gwiazdki z flagi europejskiej...

musza spicac tylko dane z niej i wystapic o pokrycie kosztow do zilveren kruis

bony
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 26, 2011 2:20 pm   

Polski NFZ nie akceptuje karty ubezpieczenia holenderskiego twierdzi że to jest karta wewnętrzna państwa musi być karta europejska

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lip 27, 2011 2:08 pm   

bony napisał/a:
Polski NFZ nie akceptuje karty ubezpieczenia holenderskiego twierdzi że to jest karta wewnętrzna państwa musi być karta europejska

no to jest to dla mnie bardzo dziwne... bo rowniez korzystalam z pomocy lekarskiej w polsce i moja karte zaakceptowano...

jak juz wczesniej wspomnialam jesli na karcie masz gwiazdki tak jak tutaj link to jest to karta europejska

bony
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 17, 2011 2:56 pm   

SZEDA bardzo Ci dziękuję za pomoc. Wysłałam ten formularz i otrzymałam kartę EHIC. Wielkie dzięki. :026:

szeda 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pią Sie 19, 2011 10:44 pm   

nie ma sprawy, grunt ze sie udalo :)

zaf 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:15 am   

Duuvelke napisał/a:
bony napisał/a:

no to jest to dla mnie bardzo dziwne... bo rowniez korzystalam z pomocy lekarskiej w polsce i moja karte zaakceptowano...

jak juz wczesniej wspomnialam jesli na karcie masz gwiazdki tak jak tutaj link to jest to karta europejska

to chyba zalezy od widzimisie lekarza albo co, ja tez mam karte z CZ sa gwiazdki europejskie, moj nr itd. a byle gdzie w NFZ twierdza, ze nie moga na to robic badan, czy zabiegow. dziwne. Nie wiem czy w przypadku tej eurpopejskiej karty, mozna ubiegac sie TYLKO O ZABIEGI W NAGLYCH WYPADKACH !!

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 7:50 am   

ja tutaj dodam, ze i ja mialam karte ,,z gwiazdkami", ba tyl karty wygladal zupelnie tak samo jak polskiej karty z NFZ!!! itd. moj syn wyladowal w szpitalu poniewaz ulegl poparzeniu (mial 2 latka) - przetrzymywali nas jak ZAKLADNIKOW dopoki nie dostarczymy im POLISY!!! maz musial do holandii wyzwaniac zeby faksem do szpitala przyslali! PARANOJA. Powiem szczerze ze bylam sklonna udac sie nawet do telewizji w poznaniu i powiedziec ze jestesmy przetrzymywani w szpitalu. Na szczescie ,,ktos" z ubezpieczalni doslal ta polise.
To nie sa zarty i moja paranoja, normalnie tak kolo nas pielegniarki chodzily , jak kolo zadnego innego pacjenta bylebysmy nie zwiali! CHORE

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 11:58 am   

Zastanawiajacy jest tylko fakt, ze Holendrzy lecza sie niemal w calej Europie najwiecej w Belgii ,Niemczech i Francji i nikt im nie robi z tego powodu problemow ... zeby bylo smieszniej robia to nie tylko w naglych wypadkach przeciez oni wyjezdzaja na planowane leczenie, czy operacje.

Znam osoby, ktore przebywajac na wakacjach we Francji czy Niemczech musialy pojsc do lekarza (same lub z dzieckiem) i nikt tam na miejscu nie zadal od nich jakichkolwiek drukow czy polis, wystarczylo posiadac przy sobie wazny dokument tozsamosci , lub owa EKU o ktorej mowa w tym watku
a po wpisaniu w komputer odpowiednich informacji , od razu mozna bylo sprawdzic wszelkie dane nawet , bezposrednio skontaktowac sie z holeenderska ubezpieczlania ,

w Polsce jeszcze ta strona ''obslugi'' pacjenta kuleje ,stad zapewne ,to nieufne podejscie do osoby zglaszajacej sie w polskim szpitalu
To traktowanie to raczej wina systemu ,a nie personelu medycznego ,ktory ( przewaznie )jest nastawiony na niesienie pomocy i to bez wzgeldu na to ,czy masz ubezpieczenie, czy go nie posiadasz ...
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 20, 2011 5:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

senior024 
Nieśmiały użytkownik
senior024

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 2:58 pm   

Witajcie.
Chce tez załatwic ta karte uropejska ale nie wiem co wpisac w pozycji nr.2-nr.polisy.Przejrzałem wszystkie moje dokumenty z ubezpieczalni i nie ma tam słow typu polisnummer,verzekerdennummer.Mam tylko okreslony relatienummer i nie wiem czy to nie jest ten nr polisy.Na karcie tez on jest.Ile czeka sie na ta karte od wysłania tego zapytania?

Pozdrawiam.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 3:07 pm   

nr polisy to jest relatienummer, masz go na karcie nadrukowany

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu