jak zalatwić europejską kartę ubezpieczeniową |
Autor |
Wiadomość |
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 4:02 pm jak zalatwić europejską kartę ubezpieczeniową
|
|
|
błagam pomóżcie mi załatwic europejską kartę ubezpieczeniową mąż przyjechał do Polski i uległ wypadkowi jest ubezpieczony w zilveren kruis ma kartę ale holenderską z aktualnym ubezpieczeniem ale szpital domaga się karty europejskiej ja nie znam holenderskiego |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 16, 2011 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 5:42 pm
|
|
|
https://www.ehic.nl/Web/Aanvraag.aspx
musisz wypelnic ten formularz
w pierwszej ramce wpisujesz BSN numer meza
w drugirj numer polisy meza
w trzeciej numer domu
w czwartej kod pocztowy
w piatej date urodzenia meza
w szostej nazwe ubezpieczyciela wiec piszesz zilveren kruis
w siodmej od kiedy ma obowiazywac ubezpieczenie
w osmej do kiedy (piszesz np. od dzis, do 24 lipca 2012, bo opiewa to niecaly rok, pozniej jestautomatycznie przedluzane) po wyslaniu tego formularza karte otrzymujesz poczta. |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 8:00 pm
|
|
|
Nie mogę się przez to przebić bo niema tam ujętej ubezpieczalni zilveren kruis i nigdzie niema kontaktu emailowego |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 9:38 pm Re: Czy pomoże mi ktoś zalatwić europejską kartę ubezpieczen
|
|
|
bony napisał/a: | błagam pomóżcie mi załatwic europejską kartę ubezpieczeniową mąż przyjechał do Polski i uległ wypadkowi jest ubezpieczony w zilveren kruis ma kartę ale holenderską z aktualnym ubezpieczeniem ale szpital domaga się karty europejskiej ja nie znam holenderskiego |
bony, najlatwiej i najszybciej to zadzwon do swojej holenderskiej ubezpieczalni i powiedz im o tym wypadku. oni ci sami wysla ehic. ich numer powinien byc na tyle karty gdzie sie kontaktowac z zagranicy
tylko jezeli nie znasz hol to musisz kogos poprosic aby ci tlumaczyl ew po angoielsku mozesz z nimi sie dogadac. ja tak mialam 2 lata temu, corka sie przeziebila i poszlismy do pediatry z holenderska karta a tam poproszono nas o ehic. zaplacilam za wizyte prywatnie i pozniej mialam ubiegac sie o zwrot na miejsu z holandii ale ze kwota byla mala to nawet nie marnowalam na to czasu (30 zl, wiecej mi to bedzie kosztowac dzwonbic do ubezpieczalni i pytac jak to zrobic)
po powrocie do holandii w skrzycne juz na mnie czekala ehic choc o nia nie prosilam wtedy, oni sami mi ja wyslali, dla calej rodziny.
teraz na wakacjach duzo z niej skorzystalam, wlasnie lecze u siebie antybiotykami angine, wizyty za darmo poniewaz mam ehic |
|
|
|
|
bejupi
|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:10 am Re: Czy pomoże mi ktoś zalatwić europejską kartę ubezpieczen
|
|
|
bony napisał/a: | błagam pomóżcie mi załatwic europejską kartę ubezpieczeniową mąż przyjechał do Polski i uległ wypadkowi jest ubezpieczony w zilveren kruis ma kartę ale holenderską z aktualnym ubezpieczeniem ale szpital domaga się karty europejskiej ja nie znam holenderskiego |
rowniez jestem ubezpieczona w tej ubezpieczalni... karta ktora ma jest europejska karta... i nie wiem czemu ci jej nie przyjeli w polsce... przeciez na karcie sa gwiazdki z flagi europejskiej...
musza spicac tylko dane z niej i wystapic o pokrycie kosztow do zilveren kruis |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 2:20 pm
|
|
|
Polski NFZ nie akceptuje karty ubezpieczenia holenderskiego twierdzi że to jest karta wewnętrzna państwa musi być karta europejska |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lip 27, 2011 2:08 pm
|
|
|
bony napisał/a: | Polski NFZ nie akceptuje karty ubezpieczenia holenderskiego twierdzi że to jest karta wewnętrzna państwa musi być karta europejska |
no to jest to dla mnie bardzo dziwne... bo rowniez korzystalam z pomocy lekarskiej w polsce i moja karte zaakceptowano...
jak juz wczesniej wspomnialam jesli na karcie masz gwiazdki tak jak tutaj link to jest to karta europejska |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 17, 2011 2:56 pm
|
|
|
SZEDA bardzo Ci dziękuję za pomoc. Wysłałam ten formularz i otrzymałam kartę EHIC. Wielkie dzięki. |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Sie 19, 2011 10:44 pm
|
|
|
nie ma sprawy, grunt ze sie udalo |
|
|
|
|
zaf
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:15 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | bony napisał/a: | Polski NFZ nie akceptuje karty ubezpieczenia holenderskiego twierdzi że to jest karta wewnętrzna państwa musi być karta europejska |
no to jest to dla mnie bardzo dziwne... bo rowniez korzystalam z pomocy lekarskiej w polsce i moja karte zaakceptowano...
jak juz wczesniej wspomnialam jesli na karcie masz gwiazdki tak jak tutaj link to jest to karta europejska |
to chyba zalezy od widzimisie lekarza albo co, ja tez mam karte z CZ sa gwiazdki europejskie, moj nr itd. a byle gdzie w NFZ twierdza, ze nie moga na to robic badan, czy zabiegow. dziwne. Nie wiem czy w przypadku tej eurpopejskiej karty, mozna ubiegac sie TYLKO O ZABIEGI W NAGLYCH WYPADKACH !! |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 7:50 am
|
|
|
ja tutaj dodam, ze i ja mialam karte ,,z gwiazdkami", ba tyl karty wygladal zupelnie tak samo jak polskiej karty z NFZ!!! itd. moj syn wyladowal w szpitalu poniewaz ulegl poparzeniu (mial 2 latka) - przetrzymywali nas jak ZAKLADNIKOW dopoki nie dostarczymy im POLISY!!! maz musial do holandii wyzwaniac zeby faksem do szpitala przyslali! PARANOJA. Powiem szczerze ze bylam sklonna udac sie nawet do telewizji w poznaniu i powiedziec ze jestesmy przetrzymywani w szpitalu. Na szczescie ,,ktos" z ubezpieczalni doslal ta polise.
To nie sa zarty i moja paranoja, normalnie tak kolo nas pielegniarki chodzily , jak kolo zadnego innego pacjenta bylebysmy nie zwiali! CHORE |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 11:58 am
|
|
|
Zastanawiajacy jest tylko fakt, ze Holendrzy lecza sie niemal w calej Europie najwiecej w Belgii ,Niemczech i Francji i nikt im nie robi z tego powodu problemow ... zeby bylo smieszniej robia to nie tylko w naglych wypadkach przeciez oni wyjezdzaja na planowane leczenie, czy operacje.
Znam osoby, ktore przebywajac na wakacjach we Francji czy Niemczech musialy pojsc do lekarza (same lub z dzieckiem) i nikt tam na miejscu nie zadal od nich jakichkolwiek drukow czy polis, wystarczylo posiadac przy sobie wazny dokument tozsamosci , lub owa EKU o ktorej mowa w tym watku
a po wpisaniu w komputer odpowiednich informacji , od razu mozna bylo sprawdzic wszelkie dane nawet , bezposrednio skontaktowac sie z holeenderska ubezpieczlania ,
w Polsce jeszcze ta strona ''obslugi'' pacjenta kuleje ,stad zapewne ,to nieufne podejscie do osoby zglaszajacej sie w polskim szpitalu
To traktowanie to raczej wina systemu ,a nie personelu medycznego ,ktory ( przewaznie )jest nastawiony na niesienie pomocy i to bez wzgeldu na to ,czy masz ubezpieczenie, czy go nie posiadasz ... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 20, 2011 5:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
senior024
Nieśmiały użytkownik senior024
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 2:58 pm
|
|
|
Witajcie.
Chce tez załatwic ta karte uropejska ale nie wiem co wpisac w pozycji nr.2-nr.polisy.Przejrzałem wszystkie moje dokumenty z ubezpieczalni i nie ma tam słow typu polisnummer,verzekerdennummer.Mam tylko okreslony relatienummer i nie wiem czy to nie jest ten nr polisy.Na karcie tez on jest.Ile czeka sie na ta karte od wysłania tego zapytania?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 3:07 pm
|
|
|