Rozliczenie z partnerem - odrzucone - dlaczego? |
Autor |
Wiadomość |
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:26 pm Rozliczenie z partnerem - odrzucone - dlaczego?
|
|
|
Witam
Mam pytanie odnośnie rozliczenia rocznego wraz z partnerem fiskalnym. Dokonałem takiego rozliczenia za rok 2009 oraz 2010 gdzie partnerem fiskalnym była matka. Za rok 2010 otrzymalem zwrot i partner również (czyli rozliczenie zostało zaakceptowane i wszystko było ok) a za 2009 rok partner został odrzucony i otrzymał decyzję z "NIHIL" bez żadnego wyjaśnienia.
Czy pomiędzy 2009 a 2010 nastąpiła zmiana warunków (bo u mnie nie było żadnej zmiany) i jak się dowiedzieć na jakiej podstawie odrzucili rozliczenie?
Co powinienem teraz zrobić? Czy ktoś miał taką sytuację?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:28 pm
|
|
|
a spelniales wszystkie warunki w 2009 roku?? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:28 pm
|
|
|
wiecej sie dowiesz jak zadzwonisz do Belastingdienst... tam ci powiedza dlaczego tak wyszlo... |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 5:52 pm
|
|
|
ile miales lat w 2009? |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 8:05 pm
|
|
|
Nie do końca wiem czy następowała jakakolwiek zmiana w przepisach odnośnie rozliczenia za 2009 oraz za 2010 rok jeśli chodzi o warunki które należy spełnić do rozliczenia z partnerem - wydaje mi się że nie było, przynajmniej nie słyszałem ale wolałbym by potwierdziła to osoba znająca przepisy i zmiany które następowały (wiem że teraz od 2011 są zmiany w tej materii).
Z mojej strony nie było zmian a jeśli chodzi o wiek >27 warunkujący rozliczenie z rodzicem to też było spełnione bo miałem 29 lat. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 10:16 pm
|
|
|
yabolik napisał/a: | jeśli chodzi o warunki które należy spełnić do rozliczenia z partnerem - wydaje mi się że nie było |
jak to nie bylo?? gdyby nie bylo to kazdy moglby sie rozliczac z kim tylko chce...
jednym z warunkow jest wiek w danym roku podatkowym...
drugim warunkiem jest meldunek pod jednym adresem - min. 6 miesiecy
trzeci sprawa ile zarobiles w danym roku podatkowym.. byc moze za malo aby miec zwrot z podatku... lub ty dostales juz caly zwrot z zaplaconego podatku... mozliwosci jest wiele... wszystko zalezy od twojej sytuacji.. |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 2:13 pm
|
|
|
"Nie było" w sensie zmian - oczywiście że warunki były które trzeba spełnić ale chodziło mi o to że nie było raczej zmiany w warunkach pomiędzy 2009 a 2010 rokiem. Tak więc całkowicie mnie źle zrozumiałaś hehe
[ Dodano: Czw Paź 13, 2011 3:15 pm ]
ps spełniałem te warunki które opisałaś, na tych samych warunkach w 2010 uwzględnili rozliczenia a w 2009 nie. Jeśli chodzi o dochód to był również podobny więc tu też nie leży przyczyna. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 10:55 am
|
|
|
yabolik napisał/a: | ps spełniałem te warunki które opisałaś, na tych samych warunkach w 2010 uwzględnili rozliczenia a w 2009 nie. Jeśli chodzi o dochód to był również podobny więc tu też nie leży przyczyna. |
no to byc moze dostales ty caly zwrot z podatku, ktory zaplaciles... zobacz ile zaplaciles podatku w 2009 i ile dostales zwrotu za ten rok...
jesli to nie to... no to pozostaje skontaktowac sie z Belastingdienst... tam powinni ci powiedziec dlaczego rozliczenie wyszlo na zero... |
|
|
|
|
tax-pol
Poczatkujacy Tax-Pol
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 2:55 pm
|
|
|
Od 1 stycznia 2011 roku przepisy podatkowe dotyczące definiowania Partnera Podatkowego uległy zmianie. Istnieje podstawowe zrozumienie "Fiscale Partner", które ma zastosowanie do wszystkich przepisów podatkowych.
Sprawa jest prosta w przypadku zalegalizowanych związków (małżeństw). Najważniejsze jest, aby Wasz adres zarejestrowania w gminie był ten sam przez okres min 6 m-cy.
Natomiast jeśli żyjesz w konkubinacie ważne są następujące kwestie:
*posiadanie umowy notarialnej o wspólnym pożyciu
*posiadanie wspólnego domu, który jest głównym miejscem zamieszkania (umowa kupna nieruchomości sporządzona na dwie osoby)
*posiadanie wspólnie dziecka
*uznanie dziecka Twojego lub partnera przez drugą stronę
*zarejestrowanie partnera w funduszu emerytalnym
Konkubenci nie spełniający powyższych wymagań od nowego roku podatkowego 2011 nie są uznawani jako partnerzy fiskalni / partnerzy podatkowi.
Reasumując jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011.
[ Dodano: Pią Paź 14, 2011 4:54 pm ]
Od 1 stycznia 2011 roku przepisy podatkowe dotyczące definiowania Partnera Podatkowego uległy zmianie. Istnieje podstawowe zrozumienie "Fiscale Partner", które ma zastosowanie do wszystkich przepisów podatkowych.
Sprawa jest prosta w przypadku zalegalizowanych związków (małżeństw). Najważniejsze jest, aby Wasz adres zarejestrowania w gminie był ten sam przez okres min 6 m-cy.
Natomiast jeśli żyjesz w konkubinacie ważne są następujące kwestie:
*posiadanie umowy notarialnej o wspólnym pożyciu
*posiadanie wspólnego domu, który jest głównym miejscem zamieszkania (umowa kupna nieruchomości sporządzona na dwie osoby)
*posiadanie wspólnie dziecka
*uznanie dziecka Twojego lub partnera przez drugą stronę
*zarejestrowanie partnera w funduszu emerytalnym
Konkubenci nie spełniający powyższych wymagań od nowego roku podatkowego 2011 nie są uznawani jako partnerzy fiskalni / partnerzy podatkowi.
Reasumując jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 3:45 pm
|
|
|
tax-pol napisał/a: | jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011. |
a przeczytales wogole ten post od poczatku?? chlopak sie pyta o rozliczenie z mama za rok 2009... a nie za rok 2011 |
|
|
|
|
tax-pol
Poczatkujacy Tax-Pol
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 12:35 pm
|
|
|
Tak, czytałem bardzo dokładnie. Przyznaję, że ostatnie zdanie może być błędnie zrozumiane. Precyzuję: od 1.01.2011 nie zmieniły się przepisy, lecz interpretacja obowiązujących przepisów. Co to oznacza? Od dnia 1.01.2011 wszystkie zgłoszenia będące w trakcie rozpatrywania i nie zakończone mogą być traktowane według nowych interpretacji. Nie ma tu znaczenia, którego roku podatkowego dotyczyły te sprawy, czyli również rok 2009. |
_________________ Tax-Pol |
|
|
|
|
r'dam girl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 2:21 pm
|
|
|
tax-pol napisał/a: | Precyzuję: od 1.01.2011 nie zmieniły się przepisy, lecz interpretacja obowiązujących przepisów. |
na stronie belastingdienst jest napisane jak byk, ze zasady sie zmienily, nie ma nic o interpertacji: "Sinds 1 januari 2011 zijn sommige regels voor fiscaal partnerschap veranderd."
tax-pol napisał/a: | Od dnia 1.01.2011 wszystkie zgłoszenia będące w trakcie rozpatrywania i nie zakończone mogą być traktowane według nowych interpretacji. Nie ma tu znaczenia, którego roku podatkowego dotyczyły te sprawy, czyli również rok 2009. |
bzdura
nowe przepisy absolutnie nie tycza sie 2010 czy 2009 |
Ostatnio zmieniony przez r'dam girl Pon Paź 17, 2011 2:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Perfecta-Podatk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2011 12:43 pm
|
|
|
r'dam girl ma 100% racje.
Widzę że Tax Pol ma słabych specjalistów
Ciekawe więc jak oni rozliczają swoich klientów skoro takich rzeczy nie wiedzą |
_________________ http://img148.imageshack....fectausebar.png |
|
|
|
|
tax-pol
Poczatkujacy Tax-Pol
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 4:16 pm
|
|
|
Wolimy raczej merytoryczną polemikę. Tym bardziej, że włączyliśmy się do dyskusji, aby komuś pomóc a nie obrażać kogokolwiek. Serdecznie pozdrawiamy "mocnych specjalistów"... |
_________________ Tax-Pol |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lis 16, 2011 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
siwix
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 4:19 pm
|
|
|
Perfecta-Podatk napisał/a: | r'dam girl ma 100% racje.
Widzę że Tax Pol ma słabych specjalistów
Ciekawe więc jak oni rozliczają swoich klientów skoro takich rzeczy nie wiedzą |
Ja wiem jak bo mnie kiedyś rozliczyli.... |
|
|
|
|
|