NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie z partnerem - odrzucone - dlaczego?
Autor Wiadomość
yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:26 pm   Rozliczenie z partnerem - odrzucone - dlaczego?

Witam

Mam pytanie odnośnie rozliczenia rocznego wraz z partnerem fiskalnym. Dokonałem takiego rozliczenia za rok 2009 oraz 2010 gdzie partnerem fiskalnym była matka. Za rok 2010 otrzymalem zwrot i partner również (czyli rozliczenie zostało zaakceptowane i wszystko było ok) a za 2009 rok partner został odrzucony i otrzymał decyzję z "NIHIL" bez żadnego wyjaśnienia.
Czy pomiędzy 2009 a 2010 nastąpiła zmiana warunków (bo u mnie nie było żadnej zmiany) i jak się dowiedzieć na jakiej podstawie odrzucili rozliczenie?
Co powinienem teraz zrobić? Czy ktoś miał taką sytuację?

Pozdrawiam

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:28 pm   

a spelniales wszystkie warunki w 2009 roku??

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Paź 12, 2011 12:28 pm   

wiecej sie dowiesz jak zadzwonisz do Belastingdienst... tam ci powiedza dlaczego tak wyszlo...

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Paź 12, 2011 5:52 pm   

ile miales lat w 2009?

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Paź 12, 2011 8:05 pm   

Nie do końca wiem czy następowała jakakolwiek zmiana w przepisach odnośnie rozliczenia za 2009 oraz za 2010 rok jeśli chodzi o warunki które należy spełnić do rozliczenia z partnerem - wydaje mi się że nie było, przynajmniej nie słyszałem ale wolałbym by potwierdziła to osoba znająca przepisy i zmiany które następowały (wiem że teraz od 2011 są zmiany w tej materii).

Z mojej strony nie było zmian a jeśli chodzi o wiek >27 warunkujący rozliczenie z rodzicem to też było spełnione bo miałem 29 lat.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Paź 12, 2011 10:16 pm   

yabolik napisał/a:
jeśli chodzi o warunki które należy spełnić do rozliczenia z partnerem - wydaje mi się że nie było

jak to nie bylo?? gdyby nie bylo to kazdy moglby sie rozliczac z kim tylko chce...

jednym z warunkow jest wiek w danym roku podatkowym...
drugim warunkiem jest meldunek pod jednym adresem - min. 6 miesiecy
trzeci sprawa ile zarobiles w danym roku podatkowym.. byc moze za malo aby miec zwrot z podatku... lub ty dostales juz caly zwrot z zaplaconego podatku... mozliwosci jest wiele... wszystko zalezy od twojej sytuacji..

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Paź 13, 2011 2:13 pm   

"Nie było" w sensie zmian - oczywiście że warunki były które trzeba spełnić ale chodziło mi o to że nie było raczej zmiany w warunkach pomiędzy 2009 a 2010 rokiem. Tak więc całkowicie mnie źle zrozumiałaś hehe

[ Dodano: Czw Paź 13, 2011 3:15 pm ]
ps spełniałem te warunki które opisałaś, na tych samych warunkach w 2010 uwzględnili rozliczenia a w 2009 nie. Jeśli chodzi o dochód to był również podobny więc tu też nie leży przyczyna.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Paź 14, 2011 10:55 am   

yabolik napisał/a:
ps spełniałem te warunki które opisałaś, na tych samych warunkach w 2010 uwzględnili rozliczenia a w 2009 nie. Jeśli chodzi o dochód to był również podobny więc tu też nie leży przyczyna.

no to byc moze dostales ty caly zwrot z podatku, ktory zaplaciles... zobacz ile zaplaciles podatku w 2009 i ile dostales zwrotu za ten rok...

jesli to nie to... no to pozostaje skontaktowac sie z Belastingdienst... tam powinni ci powiedziec dlaczego rozliczenie wyszlo na zero...

tax-pol 
Poczatkujacy
Tax-Pol

Wysłany: Pią Paź 14, 2011 2:55 pm   

Od 1 stycznia 2011 roku przepisy podatkowe dotyczące definiowania Partnera Podatkowego uległy zmianie. Istnieje podstawowe zrozumienie "Fiscale Partner", które ma zastosowanie do wszystkich przepisów podatkowych.

Sprawa jest prosta w przypadku zalegalizowanych związków (małżeństw). Najważniejsze jest, aby Wasz adres zarejestrowania w gminie był ten sam przez okres min 6 m-cy.

Natomiast jeśli żyjesz w konkubinacie ważne są następujące kwestie:

*posiadanie umowy notarialnej o wspólnym pożyciu

*posiadanie wspólnego domu, który jest głównym miejscem zamieszkania (umowa kupna nieruchomości sporządzona na dwie osoby)

*posiadanie wspólnie dziecka

*uznanie dziecka Twojego lub partnera przez drugą stronę

*zarejestrowanie partnera w funduszu emerytalnym

Konkubenci nie spełniający powyższych wymagań od nowego roku podatkowego 2011 nie są uznawani jako partnerzy fiskalni / partnerzy podatkowi.

Reasumując jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011.

[ Dodano: Pią Paź 14, 2011 4:54 pm ]
Od 1 stycznia 2011 roku przepisy podatkowe dotyczące definiowania Partnera Podatkowego uległy zmianie. Istnieje podstawowe zrozumienie "Fiscale Partner", które ma zastosowanie do wszystkich przepisów podatkowych.

Sprawa jest prosta w przypadku zalegalizowanych związków (małżeństw). Najważniejsze jest, aby Wasz adres zarejestrowania w gminie był ten sam przez okres min 6 m-cy.

Natomiast jeśli żyjesz w konkubinacie ważne są następujące kwestie:

*posiadanie umowy notarialnej o wspólnym pożyciu

*posiadanie wspólnego domu, który jest głównym miejscem zamieszkania (umowa kupna nieruchomości sporządzona na dwie osoby)

*posiadanie wspólnie dziecka

*uznanie dziecka Twojego lub partnera przez drugą stronę

*zarejestrowanie partnera w funduszu emerytalnym

Konkubenci nie spełniający powyższych wymagań od nowego roku podatkowego 2011 nie są uznawani jako partnerzy fiskalni / partnerzy podatkowi.

Reasumując jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Paź 15, 2011 3:45 pm   

tax-pol napisał/a:
jedynie współmałżonek lub konkubent może być Partnerem Fiskalnym od 1.01.2011.

a przeczytales wogole ten post od poczatku?? chlopak sie pyta o rozliczenie z mama za rok 2009... a nie za rok 2011

tax-pol 
Poczatkujacy
Tax-Pol

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 12:35 pm   

Tak, czytałem bardzo dokładnie. Przyznaję, że ostatnie zdanie może być błędnie zrozumiane. Precyzuję: od 1.01.2011 nie zmieniły się przepisy, lecz interpretacja obowiązujących przepisów. Co to oznacza? Od dnia 1.01.2011 wszystkie zgłoszenia będące w trakcie rozpatrywania i nie zakończone mogą być traktowane według nowych interpretacji. Nie ma tu znaczenia, którego roku podatkowego dotyczyły te sprawy, czyli również rok 2009.

r'dam girl 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 2:21 pm   

tax-pol napisał/a:
Precyzuję: od 1.01.2011 nie zmieniły się przepisy, lecz interpretacja obowiązujących przepisów.

na stronie belastingdienst jest napisane jak byk, ze zasady sie zmienily, nie ma nic o interpertacji: "Sinds 1 januari 2011 zijn sommige regels voor fiscaal partnerschap veranderd."

tax-pol napisał/a:
Od dnia 1.01.2011 wszystkie zgłoszenia będące w trakcie rozpatrywania i nie zakończone mogą być traktowane według nowych interpretacji. Nie ma tu znaczenia, którego roku podatkowego dotyczyły te sprawy, czyli również rok 2009.

:072: bzdura
nowe przepisy absolutnie nie tycza sie 2010 czy 2009
Ostatnio zmieniony przez r'dam girl Pon Paź 17, 2011 2:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Perfecta-Podatk 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 09, 2011 12:43 pm   

r'dam girl ma 100% racje.

Widzę że Tax Pol ma słabych specjalistów :?

Ciekawe więc jak oni rozliczają swoich klientów skoro takich rzeczy nie wiedzą :119:

tax-pol 
Poczatkujacy
Tax-Pol

Wysłany: Czw Lis 10, 2011 4:16 pm   

Wolimy raczej merytoryczną polemikę. Tym bardziej, że włączyliśmy się do dyskusji, aby komuś pomóc a nie obrażać kogokolwiek. Serdecznie pozdrawiamy "mocnych specjalistów"...
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lis 16, 2011 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

siwix 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 4:19 pm   

Perfecta-Podatk napisał/a:
r'dam girl ma 100% racje.

Widzę że Tax Pol ma słabych specjalistów :?

Ciekawe więc jak oni rozliczają swoich klientów skoro takich rzeczy nie wiedzą :119:

Ja wiem jak bo mnie kiedyś rozliczyli....

Odpowiedz do tematu