NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno auta w niemczech
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 29, 2008 8:30 pm   

Wyciagam stare, bo wlasnie licze podatki dla auta rocznik 2006 sprowadzanego z DE lub FR: http://www.autobelastingen.nl/berekenbpm.php oraz http://www.douane.nl/vari...tml#P788_63162p

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 11:14 pm   Rejestracja auta z Niemiec w Holandii

Witam serdecznie,
na wstępnie zaznaczę, iż owszem, prześledziłam wszystkie tematy na forum związane z moim problemem, niestety delikatnie mówiąc "zgłupiałam". Tydzień temu kupiłam w Niemczech auto i chciałabym się dowiedzieć gdzie mam zacząć "przygodę" z rejestracją. Po przeczytaniu wątków na forum nie wiem już czy ma to być poczta, RDW czy Douane?
Chciałabym aby ktoś kto ma doświadczenie ponieważ sam rejestrował auto z zagranicy napisał mi krok po kroku gdzie mam się udać i jakie dokumenty są wymagane. Muszę przetłumaczyć dokumenty na język holenderski stąd chciałabym wiedzieć które są niezbędne aby nie narażać się na dodatkowe koszty. Czy przegląd niemiecki (ważny jeszcze 1,5roku) będzie ważny również tutaj w Holandii czy konieczne będzie zrobienie nowego przeglądu? Tu z tego co wyczytałam zdania są również podzielone. Dla uściślenia, auto to VW Golf III r.1992.

W skrócie:
1. Jakie urzędy odwiedzić po kolei?
2. Jakie dokumenty są wymagane w poszczególnych urzędach (do przetłumaczenia)?
3. Czy zagraniczny przegląd zostanie uznany?
4. Ile średnio trwa załatwienie wszystkich formalności?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam w tę mroźną noc.

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Wto Lis 15, 2011 8:24 am   

Pierw musisz wypelnic formularz aangifte bpm. Douane w tym juz nie pomaga, wiec albo sama jak wiesz jak albo jakis garaz za oplata ci to zrobi. Jak juz masz wypelniony ten formularz to jedziesz do rdw, ale idziesz pierw do okienka douane. Z tego co wiem to przy kazdym rdw jest douane. W okienku douane placisz bpm ktory ci wyjdzie z druku aangifte bpm. Jak juz zaplacisz to mozesz isc do okienka rdw. Tam placisz cos ponad 100 euro za proces rejestracji pojazdu. I tyle. Papiery przyjda ci poczta do domu. Na poczte sie idzie jakbys kupila auto w hol na hol tablicach. Tak na marginesie: golfa 3 z 92 roku kupisz za 400 euro w hol na zoltych blachach. Chcialo ci sie bawic w import tak starego auta???? Same oplaty rejestracyjne wyjda cie okolo 200 euro a przerejestrowanie na poczcie auta hol 9 euro

Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 15, 2011 2:00 pm   

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i pomoc :) teraz powinno pójść z górki. Dowiedziałam się, że nie muszę tłumaczyć dokumentów także jeszcze lepiej dla mnie.

Co do autka, może i są takie jak piszesz w NL ale niestety auta, które widziałam pozostawiały wiele do życzenia. Zakupione przeze mnie auto pomimo roku 92 jest w lepszym stanie (wizualnym jak i technicznym) niż nie jeden od niego młodszy ;) tak więc jak najbardziej opłacało się bo wiem, że tym autkiem spokojnie pojeżdże bez rozczarowań. Z doświadczenia wiem, że warto czasem sprowadzić taką "perełkę" z Niemiec.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu