NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fotelik samochodowy
Autor Wiadomość
stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 4:19 pm   fotelik samochodowy

do ilu lat dziecko powinno jezdzic w foteliku w Holandii?

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 5:39 pm   

Od niemowlecia do osiagniecia zwrostu 1,35m lub powyzej 36kg wagi. Maxi-cosi, fotele, siedziska.

http://auto-en-vervoer.in...ren-regels.html
Ostatnio zmieniony przez MiniSmurfin Wto Lis 24, 2009 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Śro Lis 25, 2009 11:52 am   

tzn norma europejska

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 7:13 pm   

A ja mam pytanie czy niemowlę w maxi cosi może jechać na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy? Moja ma już dłuższe nóżki i źle się jej jedzie tyłem a nie wiem czy mogę jej obrócić fotelik czy dopiero po zmianie fotelika na ten od 9kg?

nuta 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 8:12 pm   

z tego co pamietam konstrukcje naszego pierwszego fotelika, to w ukladzie jazdy przodem do kierunku jazdy nie daloby sie go spiac pasem.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:22 pm   

tak samo z isofixem. nosidelko da sie zamontowac w bazie tylko w 1 pozycji - tylem.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 10:03 pm   

fotelik ten z 1 grupy montuje sie tylko tylem do kierunku jazdy, jak bobas zblizony do 9kg lepiej przesadzic do wiekszego fotelika.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 12:29 am   

ewcia.pol napisał/a:
fotelik ten z 1 grupy montuje sie tylko tylem do kierunku jazdy, jak bobas zblizony do 9kg lepiej przesadzic do wiekszego fotelika.

no wlasnie, ze nie... lepiej dziecko jak najdluzej przewozic w foteliku grupy 0 i 0+... ostatnio czytalam na ten temat... i ponoc bezpieczniej jest jesli dziecko jezdzi tylem... im dluzej tym lepiej...

cytat: Wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.
http://www.rijksoverheid....in-de-auto.html

Vervoer kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in, dus achterstevoren. In ieder geval tot ze 1 jaar oud zijn.
http://www.autokinderzitj...tje/gebruiktips

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 8:41 am   

duuvelke: tak czytalam o tym kiedys, to prawda to najbezpieczniejszy sposob przewozenia dziecka,ale z drugiej strony jak maluch niewygodnie siedzi nogami w gorze a z podrozy robi wielki placz,maly w zlosci prezyl sie wyginal krecil az rece wyciagal z pasow do dzis nie wiemy jakim cudem jak byly dobrze naciagniete u nas przesiadka w 9-18kg byla najlepszym rozwiazaniem.

mamqa 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 1:04 pm   

Dziękuję za wypowiedzi, chyba jednak się jeszcze chwilkę pomęczymy w tym foteliku a jak już dojdzie do 9kg to przesadzimy ją do większego fotelika :)

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 5:38 pm   

mamga, nie wiem czy waga naprawde ma az takie znaczenie jezeli np pod wzgledem wzrostu dziecko jest "dopasowane" do fotelika :)

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 7:54 pm   

to,ze foteliki sa przewidziane od/do okreslonej masy ciala nie jest przypadkiem.
wlasciwie fotelik jest dobry dopoki glowa nie wystaje dziecku,nogi nie sa wskazaniem do natychmiastowej zmiany fotelika, to glownie ze wzgledu na wygode dziecka.

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 12:49 pm   

Niekoniecznie wygode bo jezeli taki maluch siedzi w foteliku ktory nie ma stelarza ale jest jedynie zapiety na pas i bedzie odpychac sie nogami od oparcia siedzenia w samochodzi to ja nie wiem czy potrafilabym skupic sie na kierowaniu gdy ten fotelik samochodowy tak podskakuje :)

Ale masz racje, waga i wzrost sa wazne i nalezy sie ich sugerowac wybierajac fotelik/krzeselko samochodowe.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 1:16 pm   

wlasnie o tym mowie,jak dziecku zacznie przeszkadzac,ze nogi mu uciska i jest niewygodnie i zacznie sie silowac i kombinowac to zadna przyjemnosc z jazdy,jak dziecko jest zblizone do 9kg i pasuje wzrostem do fotelika to lepsze rozwiazanie

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 10:47 pm   

a zapinacie dobrze fotelik??

hmm... moj syn wazy ponad 10 kg i nadal uzywam fotelika grupy 0... maly nadal sie w nim miesci, mimo skonczonych 9 miesiecy, i mimo tego ze ma ponad 72 cm dlugosci...

Odpowiedz do tematu