fotelik samochodowy |
Autor |
Wiadomość |
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 4:19 pm fotelik samochodowy
|
|
|
do ilu lat dziecko powinno jezdzic w foteliku w Holandii? |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 5:39 pm
|
|
|
Od niemowlecia do osiagniecia zwrostu 1,35m lub powyzej 36kg wagi. Maxi-cosi, fotele, siedziska.
http://auto-en-vervoer.in...ren-regels.html |
Ostatnio zmieniony przez MiniSmurfin Wto Lis 24, 2009 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Śro Lis 25, 2009 11:52 am
|
|
|
tzn norma europejska |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 7:13 pm
|
|
|
A ja mam pytanie czy niemowlę w maxi cosi może jechać na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy? Moja ma już dłuższe nóżki i źle się jej jedzie tyłem a nie wiem czy mogę jej obrócić fotelik czy dopiero po zmianie fotelika na ten od 9kg? |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 8:12 pm
|
|
|
z tego co pamietam konstrukcje naszego pierwszego fotelika, to w ukladzie jazdy przodem do kierunku jazdy nie daloby sie go spiac pasem. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:22 pm
|
|
|
tak samo z isofixem. nosidelko da sie zamontowac w bazie tylko w 1 pozycji - tylem. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 10:03 pm
|
|
|
fotelik ten z 1 grupy montuje sie tylko tylem do kierunku jazdy, jak bobas zblizony do 9kg lepiej przesadzic do wiekszego fotelika. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 12:29 am
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | fotelik ten z 1 grupy montuje sie tylko tylem do kierunku jazdy, jak bobas zblizony do 9kg lepiej przesadzic do wiekszego fotelika. |
no wlasnie, ze nie... lepiej dziecko jak najdluzej przewozic w foteliku grupy 0 i 0+... ostatnio czytalam na ten temat... i ponoc bezpieczniej jest jesli dziecko jezdzi tylem... im dluzej tym lepiej...
cytat: Wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.
http://www.rijksoverheid....in-de-auto.html
Vervoer kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in, dus achterstevoren. In ieder geval tot ze 1 jaar oud zijn.
http://www.autokinderzitj...tje/gebruiktips |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 8:41 am
|
|
|
duuvelke: tak czytalam o tym kiedys, to prawda to najbezpieczniejszy sposob przewozenia dziecka,ale z drugiej strony jak maluch niewygodnie siedzi nogami w gorze a z podrozy robi wielki placz,maly w zlosci prezyl sie wyginal krecil az rece wyciagal z pasow do dzis nie wiemy jakim cudem jak byly dobrze naciagniete u nas przesiadka w 9-18kg byla najlepszym rozwiazaniem. |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 1:04 pm
|
|
|
Dziękuję za wypowiedzi, chyba jednak się jeszcze chwilkę pomęczymy w tym foteliku a jak już dojdzie do 9kg to przesadzimy ją do większego fotelika |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 5:38 pm
|
|
|
mamga, nie wiem czy waga naprawde ma az takie znaczenie jezeli np pod wzgledem wzrostu dziecko jest "dopasowane" do fotelika |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 7:54 pm
|
|
|
to,ze foteliki sa przewidziane od/do okreslonej masy ciala nie jest przypadkiem.
wlasciwie fotelik jest dobry dopoki glowa nie wystaje dziecku,nogi nie sa wskazaniem do natychmiastowej zmiany fotelika, to glownie ze wzgledu na wygode dziecka. |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 12:49 pm
|
|
|
Niekoniecznie wygode bo jezeli taki maluch siedzi w foteliku ktory nie ma stelarza ale jest jedynie zapiety na pas i bedzie odpychac sie nogami od oparcia siedzenia w samochodzi to ja nie wiem czy potrafilabym skupic sie na kierowaniu gdy ten fotelik samochodowy tak podskakuje
Ale masz racje, waga i wzrost sa wazne i nalezy sie ich sugerowac wybierajac fotelik/krzeselko samochodowe. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 1:16 pm
|
|
|
wlasnie o tym mowie,jak dziecku zacznie przeszkadzac,ze nogi mu uciska i jest niewygodnie i zacznie sie silowac i kombinowac to zadna przyjemnosc z jazdy,jak dziecko jest zblizone do 9kg i pasuje wzrostem do fotelika to lepsze rozwiazanie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 10:47 pm
|
|
|
a zapinacie dobrze fotelik??
hmm... moj syn wazy ponad 10 kg i nadal uzywam fotelika grupy 0... maly nadal sie w nim miesci, mimo skonczonych 9 miesiecy, i mimo tego ze ma ponad 72 cm dlugosci... |
|
|
|
|
|