Praca i Oszustwo? |
Autor |
Wiadomość |
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:29 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Praca19909,
Ty sie nie musisz bronic ,
Ty powinienies udowodnic , jak bylo, przedstawiajac na to dowody i fakty
powiem tak w Holandii nie ma ,mieszkania, jedzenia ,ubezpieczenia i dojazdow do pracy darmowych ,
nie ma tu tak naprawde niczego za darmo, wiedza o tym mieszkancy tego kraja
Cytat: | Oczywiście dodatkowo chce zwrot Wszytskich moich pieniędzy oraz mojej dziewczyny! |
jesli i ona wystapi podobnie jak ty z powodztwa cywilnego( powinna zalozyc osobna sprawe) |
Mówisz ze kazdy powinien zrobic z nas osobna sprawe?? Nie robić grupowej! Z osobami ktore beda nas reprezentowały
A co do tego odszkodowania odpowie mi ktoś!?
Mieszkanie miało być za darmo ze wzgledów na krótki okres pracy (Paczki Świąteczne) |
Ostatnio zmieniony przez Praca19909 Sob Gru 03, 2011 2:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Wiek: 41 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:44 pm
|
|
|
Praca19909 napisał/a: | A co do tego odszkodowania odpowie mi ktoś!? |
Mozemy ci odpowiedziec TAK, ktos moze powiedziec NIE - najlepsza odpowiedz na twoje pytanie udzieli tobie ADWOKAT - czyli osoba ktora zna sie na prawie.
rozumiem twoje rozgoryczenie, ale Goska ma 100% racji:
powiem tak w Holandii nie ma ,mieszkania, jedzenia ,ubezpieczenia i dojazdow do pracy darmowych ,
nie ma tu tak naprawde niczego za darmo, wiedza o tym mieszkancy tego kraja
Ale skoro masz na pismie i podpisales w polsce umowe mowiaca o tych gratisach - to jak najbardziej UBIEGAJ SIE O SWOJE! |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
Ostatnio zmieniony przez misia0101 Sob Gru 03, 2011 2:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:44 pm
|
|
|
wszystko musicie w polsce zalatwic
ja bym sie jednak domagal w ramach odszkodowania realizacji zapisow z umowy niz tylko zwrot dojazdu :/ |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:45 pm
|
|
|
Praca19909,
oczywiscie ze mozna zrobic z tego sprawe grupowa
Cytat: | A co do tego odszkodowania odpowie mi ktoś!? |
to juz raczej pytanie do adwokata |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:50 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | wszystko musicie w polsce zalatwic
ja bym sie jednak domagal w ramach odszkodowania realizacji zapisow z umowy niz tylko zwrot dojazdu :/ |
a co mi to da?? Ta realizacja zapisów z umowy?!
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 8:50 pm ]
Sorki za spam?
ale odpowie ktos? Ktos kto wie! |
Ostatnio zmieniony przez Praca19909 Sob Gru 03, 2011 3:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pro_myk5
Poczatkujacy pro_myk5
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 49
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 12:42 am
|
|
|
Zaczęłabym od:
SNCU (Fundacja ds. przestrzegania CAO dla pracowników biur pośrednictwa pracy) www.sncu.nl lub telefon 0180-642530.
Są polskojęzyczni pracownicy, którzy mają (moim zdaniem) dobre pojęcie o przepisach prawnych. Na pewno poradzą jakie podjąć kroki w Holandii.
Na pewno zbiorowe złożenie skargi (każdy osobno, ale wysłane razem) może mieć większą siłę uderzeniową i w Polsce, i w Holandii niż pojedynczo ''kapiące'' zażalenia.
Wydaje mi się, że należałoby zacząć od sprawdzenia zapisów umowy po holendersku i po polsku. I to zanim wyślecie skargi. Jeżeli umowy byłyby rozbieżne, to już będzie solidna postawa.
Radziłabym również dać umowy do językowej oceny tłumaczowi i to przysięgłemu. A dlaczego przysięgłemu? Bo ten ponosi prawną odpowiedzialność i w razie czego też może trafić na wokandę. |
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 10:58 am
|
|
|
pro_myk5 napisał/a: | Zaczęłabym od:
SNCU (Fundacja ds. przestrzegania CAO dla pracowników biur pośrednictwa pracy) www.sncu.nl lub telefon 0180-642530.
Są polskojęzyczni pracownicy, którzy mają (moim zdaniem) dobre pojęcie o przepisach prawnych. Na pewno poradzą jakie podjąć kroki w Holandii.
Na pewno zbiorowe złożenie skargi (każdy osobno, ale wysłane razem) może mieć większą siłę uderzeniową i w Polsce, i w Holandii niż pojedynczo ''kapiące'' zażalenia.
Wydaje mi się, że należałoby zacząć od sprawdzenia zapisów umowy po holendersku i po polsku. I to zanim wyślecie skargi. Jeżeli umowy byłyby rozbieżne, to już będzie solidna postawa.
Radziłabym również dać umowy do językowej oceny tłumaczowi i to przysięgłemu. A dlaczego przysięgłemu? Bo ten ponosi prawną odpowiedzialność i w razie czego też może trafić na wokandę. |
My już jesteśmy w Polsce!
Przypuszczam ze z 10 osob by sie zebrało bez Problemu! Niestety mamy zbyt dużo rozbierznię kilometrową!
Co do umowy jaka my podpisaliśmy widnieje tutaj bo ją wrzuciłem! Jeżeli chodzi o tą Holenderską (Której my nie podpisywalismy) A w której "szef" Mówił, że pisze to samo mam otrzymać dzisiaj! Mogę ją tutaj równiez wrzucic poniewaz ja nie potrafie jezyka, ale moze ktos z was bedzie potrafil ja przetłumaczyc i wtespnie ocenic!
W Sumie jak by nie było posiadam kontakt z 4 osobami + Ja i dziewczyna z woj. Śląskiego które by "Pisały" Się na założenie takiej sprawy!
W sumie zastanawia mnie czy za wszystko powinienem brac tez rachunki! Bo jak by nie bylo to moge chyba zadac zwrotów kosztów rozprawy i działania! Które marnuje z ich winy! |
|
|
|
|
gosia1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 7:03 pm
|
|
|
Praca19909 napisał/a: | Jeżeli chodzi o tą Holenderską (Której my nie podpisywalismy) |
To w koncu podpisywaliscie holenderską umowę czy też nie ??Bo nie ogarniam..
W jednym z pierwszych swoich postów napisałeś ,że podpisaliście ,teraz piszesz ,ze jednak nie..To w koncu jak to jest ?
[ Dodano: Pon Gru 05, 2011 7:06 pm ]
Praca19909 napisał/a: | Podpisywalismy nawet z nimi umowe HOLENDERSKĄ |
|
|
|
|
|
StefanoSK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 10:53 am
|
|
|
Nikt z nas nie podpisywał żadnej umowy po Holendersku, mieliśmy umowy NL dostać na zakończenie projektu ale nie dostaliśmy. Jedyną umową jaką każdy z Nas podpisał jest ta z Polskim biurem. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Wiek: 41 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 12:42 pm
|
|
|
Sorry, cos ci sie liczba tych osob co post zmiejsza
Zaczynalismy od liczby 35 osob, potem bylo 30 (z 25% juz wyjezdza)... potem zostalo 10 chetnych z czego z 4 masz kontakt, potem okaze sie ze zostales tylko ty z dziewczyna 2 osoby, a za chwile dziewczyna nie bedzie miala sily i ochoty i zostaniesz z cala sprawa SAM...
(to tylko tak na marginesie) |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
StefanoSK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 1:53 pm
|
|
|
To może ja to w skrócie opisze. Podpisaliśmy umowę w Polsce z biurem pracy H&O na miesięczny wyjazd (z opcją przedłużenia) do pracy na linie produkcyjną. W umowie zaznaczone jest iż kosztami, które ponosimy są jedynie opłata za przewoźnika do Holandii i ubezpieczenie. Zakwaterowanie, dojazdy do pracy wynoszą nas 0 Euro. Pare osób (z 34) w przeciągu tego miesiąca wróciło do kraju dostając jakąś część pieniędzy i obietnice że reszta przyjdzie na konto, do dnia dzisiejszego żadna z tych osób nie dostała ani grosza.
Gdy przyszedł dzień wypłaty, prócz Euro ochłapów wszyscy dostali pełne rozliczenie, w którym okazało się że jednak za mieszkanie, transport do pracy, oraz obiady (o których nie było nigdzie mowy) płacimy + jeszcze pare niezrozumiałych odliczeń na mniejsze kwoty. Polski pośrednik zwala winę na Holendrów że w umowie którą z nimi podpisał nie ma mowy o tym że mamy za to płacić, tyle że co nas to interesuje, nikt z nas nie podpisywał żadnej holenderskiej umowy a jedyną wiążącą nas umową jest ta z agencją w Lesznie.
Warunki w jakich przyszło nam mieszkać to kolejny skandal tego wyjazdu, 6 osób na dwudziestu paru metrach kwadratowych można sobie wyobrazić. Fakt że za to płaciłem podnosi cisnienie jeszcze bardziej |
Ostatnio zmieniony przez StefanoSK Wto Gru 06, 2011 1:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 2:19 pm
|
|
|
StefanoSK, no i ...? zaczynamy od nowa ?
przeciez walkujemy powyzszy tekst od pierwszego postu i jak widac nie bardzo posunelismy sie do przodu
prawde powiedziawszy ,tu w Holandii nic juz z tym nie da sie zrobic
zdaje sie , ze ten fakt niektorzy prubuja uswiadomic autorowi watku ,ale autor tematu ma chyba klapki na oczach... wiec dalej drazy cos , na co nie potrafimy odpowiedziec
tym bardziej ze cala sprawa bedzie podlegala pod polskie prawodawstwo pewnie w Sadzie Pracy
Cytat: | Czy moge w ramach odszkodowania domagać się o zwrot Kosztów Podróży z Polski do Holandii i z Holandii do Polski! Oczywiście dodatkowo chce zwrot Wszytskich moich pieniędzy oraz mojej dziewczyny! |
Cytat: | czy za wszystko powinienem brac tez rachunki! |
Cytat: | Czy mogę domagać się od Firmy która mnie oszukała zwrotu za Prawnika i sprawe oraz o Odszkodowanie?! Mozna powiedzieć zadość uczynienia |
wczesniej odpowiedzialam ,zreszta ktos inny tez, ze na te pytania odpowie tylko prawnik |
|
|
|
|
pro_myk5
Poczatkujacy pro_myk5
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 49
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 10:25 pm
|
|
|
Będąc w Polsce, nadal masz prawo złożyć skargę.
https://fd8.formdesk.com/arbeidsinspectie/klachtenformulier_Polish/?get=true
Po wydrukowaniu wychodzą 4-5 strony.
Będzie najlepiej, jak każdy osobno wypełni ten formularz, ale wysyłka pójdzie w jednej kopercie. (polecony z potwierdzeniem odbioru).
Jeżeli holenderski PIP ustali, że holenderski pracodawca dopuścił się naruszenia, to sam podejmie kroki.
Jeżeli natomiast stwierdzą, że holenderski pracodawca działał zgodnie z umową sporządzoną po holendersku, to będziecie mieli podstawę, by rozpocząć procedurę w Polsce, bo będzie miarodajna opinia, że winowajcą jest polskie biuro.
Radziłabym jednak pisać logicznie i składnie, bo nikt nie będzie się zastanawiał co ''autor miał na myśli'' Jak przychodzi Ci to z trudem, to najpierw napisz sobie odpowiedzi na karteczce i jak je dopracujesz, wpisz do formularza. |
|
|
|
|
MD
Poczatkujacy md
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 8:19 am pomoc MD
|
|
|
Ja też miałam taką sytuacja jak wy pracodawca nas oszukał a dokładnie firma Flex my skontaktowaliśmy się ze związkami napisz do nich www.polacypracujawholandii.pl lub www.fnvbondgegenoten.nl podam tel.0205856113 my za ich pośrednictwem dostaliśmy kase ale polecam zawiadomić urząd skarbowy my tak zrobiliśmy |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...
Pomogła: 7 razy Wiek: 38 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 5:35 pm
|
|
|
Piszesz w stylu Mariana Pazdziocha "....uprzejmie donoszę.'
Wydaje mi się jednak , że kieruje Tobą jakieś osobiste uprzedzenie do człowieka.
Znam osobiście zarówno Michała , jak i firmę , która Cię zatrudniała a i nawet pracę , jaką wykonywałeś.
Tak się składa , że 2 l temu robiłam to samo i skoro Ty twierdzisz , że to taka ciężka praca pisząc "...zaraz okaże się ,że dziewczyna nie daje rady ...itd. , to wiesz co ? Wróć lepiej do szkoły , bo praca w przyszłości może Cię zabić. Po za tym , Michał jest w tym przypadku pośrednikiem a nie pracodawcą , więc skoro było naprawdę tak ciężko i pieniążki też nie takie , jak wstępnie być miało , to dlaczego nic złego nie piszesz o pracodawcy ? Przecież to u niego pracowałeś , on płacił i on ponosi winę za trudne warunki pracy . Michał był wyłącznie mostem łączącym Ciebie i prcodawce i w zasadzie tu ,jego rola się kończy. Zapytam jednak .. Czy nie przyjeżdżał do Was ? Przyjeżdżał ,prawda ? Wiem , bo do Nas też przyjeżdżał , interesował się i reagował ,gdy była konieczność a przecież jego rola skończyła się z chwilą , kiedy podałeś rękę pracodawcy. Ja mieszkam w Nl już 4 lata i często kożystałam z jego ofert pracy . Nigdy jednak nie było problemów z płatnościami ani też organizacją pracy ,zarówno z mojej strony , jak i ze strony osób z którymi miałam przyjemność pracować . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
|
|