Pytanie o krem do twarzy i jabłka do szarlotki |
Autor |
Wiadomość |
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:02 pm Pytanie o krem do twarzy i jabłka do szarlotki
|
|
|
Czy moglibyście polecić mi jakiś dobry krem (który jest osiągalny w Holandii) półtłusty do cery z problemami naczynkowymi.
A drugie pytanie to szukam kwaśnych jabłek do szarlotki, ale już wypróbowałam chyba z 6 rodzajów od najtańszych poprzez te droższe i wszystkie jabłka są słodkie, a ja szukam jabłek kwaśnych, nie umiem zjeść tak słodkiej szarlotki (ograniczenie cukru tu nic nie daje, nie smakuje mi po prostu ciasto ze słodkimi jabłkami).
W Polsce to się kupowało "szarą renetę", w Niemczech z kolei pisało na jabłkach że są do ciasta jabłkowego a tutaj nie umiem dopasować, macie jakieś sprawdzone? |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:53 pm
|
|
|
Tu jest coĹ takiego (widziane w Nettoramie) jak goud reneta. Wyprobuj, ja ciast nie pieke |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 10:02 pm
|
|
|
mamqa: jest zlota reneta Goud renet w AH i Nettoramie jak pisze bagniaczka, ja osobiscie uzywam Jonagoldu z AH sa lekko kwaskowate, czesto wyciskam tez do startych jablek cytrynki wtedy mozna je lekko "ukwasic" |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 1:12 pm
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | Goud renet w AH i Nettoramie |
bagniaczka napisał/a: | goud reneta |
No proszę, a ja nie widziałam ale teraz na pewno poszukam, dziękuje dziewczyny
Gochna H napisał/a: | tu z forum na temat kremow |
Te tematy są o jednak troszkę innych problemach.
A w sumie jak jest po tutejszemu krem półtłusty? To może by mi coś w aptece z vichy polecili... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 3:00 pm
|
|
|
Nie wiem, czy masz gdzies w poblizu drogerie Erica, ale tam tez warto sprobowac. Maja duzo kosmetykow bazujacych na naturalnych skladnikach. Te spod szyldu Erica sa niedrogie i dobre, chociaz czegos specjalnie na naczynka nie zauwazylam. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 9:23 pm
|
|
|
Co do kremu do cery naczynkowej, moja mama ma z tym problemy i uzywa kremu firmy La Roche-Posay (dokladnie tego: http://www.laroche-posay....UV-p4278.aspx), kupiony byl w aptece. Cena €15-20, ale mama mowi, ze warty swojej ceny, bo skora od razu zrobila sie bardziej przyjemna, nawilzona i pekajace naczynka zaczely z czasem robic sie coraz mnie widoczne i skora nie robi sie tak szybko czerwona.
Inna opcja Clinique redness solutions, z tym, ze tu mowimy o €40 za pudeleczko kremu. Osobiscie tego kremu akurat nie uzywalam, ale uzywam wielu produktow z Clinique i jestem bardzo zadowolona z efektow. Co do Clinique to idz do Douglasa/ICI Paris XL, popros o probki i sama przetestuj |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 2:04 pm
|
|
|
mój narzeczony kocha cisato jabłkowe więc bardzo często je piekę... i też wypróbowałam już chyba z 10 rodzajów jabłek, ale częśc była twarda nawet po upieczeniu, inne niesmaczne etc... w każdym razie zaczęłam piec szarlotkę z jabłkami golden delicius- te sa stosunkowo drogie bo około 2 euro za 6 szt ale sa dobre i ładnie miękną... jesli sa juz zółte to są słodkie, ale jeśli kupisz jeszcze zielone to sa kwaśnnawe. Tańszą i równie dobrą kwaskowatą opcją są jabłka elstar- kupuję je w opakowaniu po 2kg i płacę, 1,5 euro więc wydaje mi się że do ciasta lepiej wykorzystać elstar, bynajmniej jeśli chodzi o koszta. Golden są lepsze od elstar tak "o" do zjedzenia na surowo:) |
|
|
|
|
|