BKR |
Autor |
Wiadomość |
emerson
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 12:19 pm BKR
|
|
|
Witam,
Mam nietypową sytuację: jakiś czas temu zakupiłem telefon w Vodafonie i aktywowałem przy zakupie automatische inkasso.Nastepnie na kilka miesięcy wyjechałem do USA,natomiast na koncie w banku (Rabobank) było blisko 2000EUR na to aby schodziły faktury za ten telefon,a konkretnie abonament 27EUR.Obecnie wróciłem do Holandii i okazało się,że mam telefon wyłączony,nie opłacone faktury,rozwiązaną umowę,dług sprzedany do Intrum Justitia w Hadze,a dane o zadłużeniu przekazane do BKR. Okazało się,że Rabobank zablokował już przy zakładaniu konta opcję automatische inkasso. Po wizycie w oddziale,gdzie rachunek zakładałem dostałem wyjaśnienie,że zablokowali to,bo...nie jestem Holendrem.Dodam,że na koncie cały czas były pieniądze.
Dopiero po rozmowie z ważniejszą osobą w końcu odblokowali tą usługę,ale to już "musztarda po oleju" i może co najwyżej przydać się w przyszłości.
Moje pytanie jest takie: czy ktoś wie jak sprawdzić dane w BKR? Spłaciłem to tej Intrum i chciałbym wiedzieć czy i oni przekazali do BKR informację o spłacie.
Z góry dzięki.
P.S.Planuję także zmienić bank,bo po tej historii Rabobank wychodzi mi bokiem.Może ktoś polecić jakiś bank co nie robi takich cyrków? |
|
|
|
|
RafAms
Gaduła IT Admin
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 105 Skąd: A'dam/Purmerend
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 12:33 pm
|
|
|
No ja uzywam ABN Amro. WG mnie jeden z lepszych |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 3:24 pm
|
|
|
op ostatniej splacie dlugu bedziesz jeszcze przez 5 lat zarejestrowany w BKR . |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 8:45 pm Re: BKR
|
|
|
emerson napisał/a: | Moje pytanie jest takie: czy ktoś wie jak sprawdzić dane w BKR? Spłaciłem to tej Intrum i chciałbym wiedzieć czy i oni przekazali do BKR informację o spłacie. |
juz kiedys podawalam... sa dwa sposoby:
1. umowic sie na spotkanie w Tiel...oni wtedy przygotowuje potrzebne dokumenty do wgladu itp...
2. wystapic przez bank o takie informacje... wypelniasz formularz w banku... i w ciagu paru dni dane zostaje przeslane do ciebie do domu...
aha... w kazdym banku mozesz o to wystapic... nawet jak nie jestes klientem... musisz sie jedynie wylegitymowac...
ta przyjemnosc kosztuje 4,5 |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 9:35 pm
|
|
|
A moze mozna zlozyc wniosek przez stronke? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 9:36 pm
|
|
|
mozesz tez wyslac list z prosba o wglad w twoje dane |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 1:57 am
|
|
|
od lipca 2011 roku zadluzenia telefoniczne nie sa notowane w BKR |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 8:42 am
|
|
|
Ja mam konto w ING i wszystkie automatyczne platnosci sciagane sa bez problemu. W zasadzie nie mam ani jednego powodu, zeby na ten bank narzekac. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 4:28 pm
|
|
|
Sprawdzilem swoj BKR. Zlozylem wniosek w swoim banku. Cena 4,95. Po kilku dniach list i...do BKR podal mnie moj wlasny bank RABO ktory udzielil mi 1000 e debetu z ktorego to co miesiac maja prowizje dopoki nie powiem ze juz nie chce go. Czy to normalne? |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:16 pm
|
|
|
Na pewno jest tak z karta kredytowa.Nawet jesli saldo jest zerowe,figurujesz w BKR. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:17 pm
|
|
|
Wie ktos czy jak splace debet od razu zostane wykreslony? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:39 pm
|
|
|
przeniesione
Cytat: | stroopwafel napisał/a: | Czy kazde incasso przekazuje info do BKR? Jesli tak i np.nie zaplacilem jednej faktury w terminie to znaczy ze przez 5 lat nie dostane kredytu mimo ze mam zdolnosc kredytowa..
Cos wiecie jak to wyglada? |
|
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:41 pm
|
|
|
przeniesione
GeraltRivia"
Kazdy kredyt, ale nie kazde incasso.
Z strony BKR "U wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van BKR opgenomen als u een krediet/contract afsluit."
Czyli np. jak zamowie soczewki kontaktowe na internecie i nie zaplace za nie, to najpierw dostane upomnienia z firmy a po jakims czasie list od incasso z kara. Dopiero jak nie zaplace za te incasso, moga mnie zarejstrowac w BKR. Musza to jednak wyraznie napisac w liscie. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:43 pm
|
|
|
ok ale ja nie mam zadnego dlugu tylko debet ktory sami mi dali wiec powinno to byc anulowane po splacie a nie po 5 latach |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 7:26 pm
|
|
|
stroopwafel,
To calkowicie normalne. W BKR sa rejestrowane wszystkie kredyty/debety, nie tylko te ktore nie zostaly splacone na czas.
Wiec jak masz debet w banku, pojawia sie rejestracja w BKR (bez negatywnego wpisu). Jak zrezygnujesz z debetu, Rabobank powinien cie od razu wypisac z BKR. |
|
|
|
|
|